Yandex Metrica

ABD 6 adet F-16'yı modernize etti, Yunanistan'a 2 tane daha Rafale geldi

ABD 6 adet F-16'yı modernize etti, Yunanistan'a 2 tane daha Rafale geldi

Atina'ya 40 adet F-35 savaş uçağı vermeye hazırlanan ABD, Yunan Hava Kuvvetleri'ne ait F-16'lardan 6'sını Block-72 seviyesine yükseltti.

Savunma

05.02.2024, 05:01

ABD Yunan ordusunu modernize etmeyi sürdürüyor. Hava Kuvvetleri envanterindeki F-16 savaş uçaklarından 83 tanesinin modernizasyonu programı kapsamında şimdiye dek 6 adet uçak Block-72/Viper seviyesine yükseltildi. Programın 2027 yılına dek tamamlanması öngörülüyor. 

Atina basınındaki bilgilere göre Yunanistan'ın Fransa'dan satın aldığı Rafale savaş uçaklarından 2 tanesi daha teslim edildi. Böylece şimdiye dek envantere alınan Rafale sayısı 12'ye yükseldi.

Atina yönetimi 24 adet uçak için Fransa'ya 2021 yılında sipariş vermiş, bir kısmı ikinci el olan uçakların ilk partisi geçtiğimiz yıl ocak ayında teslim edilmişti. 

Böylelikle başkent yakınlarındaki Tanagra Hava Üssü'nde konuşlu 4,5'inci nesil uçak sayısı 18'e ulaştı. Yunan ordusu 2023 yılı içerisinde 6 adet daha Rafale'nin teslim edilmesini bekliyor. 

Bir süre öncesine dek Yunan Hava Kuvvetleri'nde Block-30/50/52 modellerinde 170 adet F-16 uçağı bulunuyordu. Şimdi 170 uçağın 6 tanesi Viper konfigürasyonuyla 4,5'inci nesil seviyesine yükseltildi. Bu uçaklarda AESA radar, yeni kokpit ekranları ve daha modern bir görev bilgisayarı bulunuyor. 

Tek motorlu F-16'lardan daha çevik görülen çift motorlu Rafale uçakları ise Yunan basınına heyecan veriyor. 

Atina'nın Ankara'ya karşı hava üstünlüğü sağladığını ileri süren gazeteler, bu 'üstünlüğün' doğrudan satın alım yoluyla gerçekleştiği ve Yunan savunma sanayiinde yerli üretim kapasitesinin acınacak seviyede olduğu gerçeğine pek değinmiyor. 

Timur'un fili varsa Putin'in de yunusu var... Casus dalgıçlar yunusların öğle yemeği oldu Timur'un fili varsa Putin'in de yunusu var... Casus dalgıçlar yunusların... Haberi Görüntüle

F-35 HANGARI İÇİN KONTROL

Yunanlılar önümüzdeki dönemde F-35 savaş uçaklarına sahip olunca 'Türklere karşı' kesin bir üstünlük elde edeceklerini savunuyor. Önümüzdeki ay Amerika'dan uzman heyet Atina'ya gelerek çevre üslerde incelemelerde bulunacak ve Yunanistan'a verilecek F-35'lerin hangi hangarda konuşlanacağına karar verilecek. 

Yunan basını F-35 konuşlanmasında en muhtemel üslerin Larissa ya da Andravida olduğunu iddia ediyor. 

Kiryakos Miçotakis liderliğindeki hükümet aynı zamanda İsrail'in vereceği tanksavar sistemi Spike NLOS için anlaşma imzalanmasını da sabırsızlıkla bekliyor. 

Teslim edilen modern F-16'lar Yunanistan Başbakanı Miçotakis'e propaganda fırsatı veriyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading