Yandex Metrica

İyileşememenizin sebebi evcil hayvanınız olabilir! Bakterileri bakın ne yapıyorlar

Hastalıklara yol açan bazı bakteriler antibiyotiklere karşı dirençli olabiliyor. Bu durum hastalıkların iyileşme sürecini etkiliyor. Yapılan yeni bir çalışmaya göre ilaca dirençli bakterilerle enfekte olan evcil hayvanlar ynı bakterileri insanlara bulaştırabiliyor. İşte detaylar.  

Sağlık

15.04.2024, 22:50

Antibiyotiğe dirençli bakteriler söz konusu olduğunda aklınıza hastaneler ve sağlık bakım ortamları gelebilir.

Ancak yeni bir çalışma bu sorunun evinizdeki evcil hayvanın içinde gizlenmiş olabileceğini ortaya koyuyor.

O kanser türünde vaka sayısı yazın artıyor! Dermatoonkolog Kristina Karvatskaya'ya göre korunmada en etkili yöntem... O kanser türünde vaka sayısı yazın artıyor! Dermatoonkolog Kristina Karvatskaya'ya... Haberi Görüntüle

ANTİBİYOTİK DİRENCİ NEDİR?

Antibiyotikler gerekli durumlarda enfeksiyonlardan kurtarabiliyor.

Ama son yıllarda bir sorun var ki o da antibiyotik direnci.

Bu durum, bakterilerin kendilerini öldürmek üzere tasarlanmış ilaçlara karşı hayatta kalmanın yollarını geliştirmesiyle meydana geliyor. 

Neticede çok güçlü olduğu bilinen "süper mikropların" tedavisi çok daha zorlaşıyor ve korkutucu derecede yaygın hale geliyor.

Cildinizdeki kırışıklıklara veda etmeye hazır mısınız? İşte evdeki bakım ürünlerini attıracak formül! Günde iki kez kullanın Cildinizdeki kırışıklıklara veda etmeye hazır mısınız? İşte evdeki bakım ürünlerini... Haberi Görüntüle

Ege'de el üstünde tutuluyor! Guatr hastalarına şifa veriyor! Sarımsak ve limonla birleşince turp gibi yapıyor Ege'de el üstünde tutuluyor! Guatr hastalarına şifa veriyor! Sarımsak ve... Haberi Görüntüle

EVCİL HAYVANLAR ANTİBİYOTİK DİRENCİNE YOL AÇIYOR

Portekiz ve İngiltere'deki araştırmacılar konuyla ilgili rahatsız edici sonuçları olan bir çalışma sundu: 

Evcil hayvanlarımız antibiyotiğe dirençli bakterilerin yayılmasına katkıda bulunuyor olabilir.

ESCMID Küresel Kongresi'nde açıklanan çalışma, ilaca dirençli bakterilerle enfekte olan köpek ve kedilerin aynı bakterileri sağlıklı sahiplerine aktardığı örnekleri keşfetti.

Çalışma, E. coli ve Klebsiella pneumoniae gibi iyi bilinen bakterileri içeren bir aile olan Enterobacterales adı verilen bir bakteri grubuna odaklandı. 

Bu bakteriler çoğu zaman zararsız olsa da çeşitli enfeksiyonlara neden olma potansiyeline sahip.

Holiganlar hakkında çılgın mesaj: Yeşil sahaya inenin cinsel sorunu var Holiganlar hakkında çılgın mesaj: Yeşil sahaya inenin cinsel sorunu var Haberi Görüntüle

SAĞLIKLI HAYVANLAR BİLE TAŞIYABİLİYOR

Araştırmacılar özellikle Enterobakterlerin antibiyotiğe dirençli suşlarıyla ilgileniyorlardı.

Çalışmanın en endişe verici bulgusu, Enterobakterlerin antibiyotiğe dirençli formlarının hem hasta evcil hayvanlarda hem de sağlıklı sahiplerinde mevcut olmasıydı. 

Bu keşif, sağlıklı hayvanların bile tedavisi oldukça zor olan bakterileri taşıyabileceğini ve potansiyel olarak yayabileceğini düşündürüyor.

  • Evcil hayvanların yüzde 55,8'i ve sahiplerinin yüzde 35,9'u üçüncü kuşak sefalosporinlere dirençli bakteri taşıyordu.
  • Beş hanede, bir evcil hayvan ile sahibi arasında bakteri bulaştığına dair açık kanıtlar görüldü.
  • Evcil hayvanların yüzde 36,4'ü ve sahiplerinin yüzde 12,5'i üçüncü kuşak sefalosporinlere dirençli bakteriler taşıyordu.
  • İki hanede evcil hayvanlarda ve sahiplerinde eşleşen dirençli bakteriler görüldü.
Ağızdaki iltihapları ondan daha iyi geçiren bir şey yok! Enfeksiyondan eser bırakmıyor Ağızdaki iltihapları ondan daha iyi geçiren bir şey yok! Enfeksiyondan... Haberi Görüntüle

O sadece bir pisuvar değil! Çin'deki bu icat hayal gücünü zorluyor O sadece bir pisuvar değil! Çin'deki bu icat hayal gücünü... Haberi Görüntüle

DSÖ: 2050 YILINA KADAR 10 MİLYON KİŞİYİ ÖLDÜREBİLİR

Bulgular, zaten ciddi olan antibiyotik direnci sorununa yeni bir boyut getiriyor. 

Dünya Sağlık Örgütü bu küresel tehdidin aciliyetini vurguluyor.

Örgüte göre konuyla alakalı gerekli önlemler alınmazsa ilaca dirençli enfeksiyonlar 2050 yılına kadar yılda 10 milyon kişinin hayatına mâl olabilir.

Bakteriler tekrar tekrar antibiyotiklere maruz kaldıklarında, onları ortadan kaldırmaya yönelik ilaçlara karşı hayatta kalmanın yollarını geliştirebiliyor. 

Bu, mevcut ilaçlarla tedavi edilmesi inanılmaz derecede zor olan "süper mikroplar" yaratıyor.

İlaca dirençli enfeksiyonlar yayıldığında tedavi seçenekleri son derece sınırlı hale geliyor. 

Bir zamanlar kolaylıkla tedavi edilebilen hastalıklar ciddi sağlık sorunlarına, uzun süreli hastanede kalışlara ve hatta ölüme yol açabiliyor.

 

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Loading