Bebek sütten nasıl kesilir? Emzirme bir anda kesilirse ne olur?
Emzirmek, anne ile bebek arasında kurulan bağın daha da güçlenmesi için çok büyük önem taşıyor. Ancak ek gıdalara geçen bebeğin yavaş yavaş memeden kesilmesi gerekiyor. Buna karar veren anneler ise sütünün kuruması için bazı yollar izliyor. Peki bu süreçte ne gibi adımlar atılmalı? Süt en kısa sürede nasıl geri çekilir?

Emzirme hem anne hem de bebek için muhteşem bir deneyim. Bu süreç annenin bebeği ile bağ kurmasına yardımcı olurken, bebeğin de fiziksel ihtiyaçları dışında dış dünyaya adaptasyonunu kolaylaştırır. Ancak bu muhteşem deneyim, ne sebeple olursa olsun bir gün elbette son bulacak. Bu dönemde süt üretimi birden kesilemeyeceği için anneler haliyle sütü kurutmak için neler yapılabileceğini merak ediyor. Peki, memeden sütü kesmek için neler yapılabilir?
Anne sütünün geri çekilmesi ve kuruması için halk arasında uygulanan bazı yöntemleri aşağıda listeledik. Bu uygulamalar üzerinde yeterince bilimsel çalışma olmadığı için doktorunuza danışmayı unutmayın.
EMZİRMEYİ BİR ANDA KESMEYİN
Emzirmeyi kesmeyi düşündüğünüz anda bebeğinizi bir anda anne sütünden mahrum bırakmayın. Anne sütünü kesme kararı aldığınız zaman günde 1 öğün atlayarak işe başlayın. Daha sonra yavaş yavaş ek gıdayı arttırıp tek öğün anne sütüne düşün ve kendinizi hazır hissettiğiniz zaman tamamen emzirmeyi sonlandırın.
GÖĞSÜNÜZÜ SAĞMAYIN
Eğer göğsünüzde tıkanıklık hissetmiyorsanız elinizle veya göğüs pompasıyla sağmayın. Zira göğüs ucunun sürekli uyarılması, süt üretiminin devam etmesine neden olur
DOĞUM KONTROL HAPLARI KULLANIN
Memedeki sütü kurutmak için östrojen içeren doğum kontrol haplarından kullanabilirsiniz. Ancak bunu yalnızca doktorunuzun kontrolünde uygulamalısınız.
B6 YÖNÜNDEN ZENGİN BESLENİN
B6 vitamininin anne sütü üretiminde etkili olan prolaktin seviyesini düşürdüğü biliniyor. Bu nedenle anne sütünün geri gitmesi için B6 vitamini açısından zengin bir diyet uygulanabilir.
BİTKİLERDEN YARARLANIN
Ada çayı, süt üretim mekanizmalarını doğrudan etkileyerek anne sütü üretiminin azalmasına yardımcı olabilir. Bununla birlikte nane, maydanoz ve hayıt otuçaylarının da süt üretimini baskılayabileceği düşünülüyor.
Unutmayın bebeği sütten kestikten sonra memedeki süt birkaç günde de kuruyabilir ancak bu birkaç ay da sürebilir. Anne sütünü kestikten sonra sütün ne zaman tamamen biteceği kişiden kişiye değişiklik gösterir.