Yandex Metrica

Antidepresanlar diş gıcırdatmaya sebep olur mu? Uzmanlara göre bu ilaçlar...

Psikolojik sorunların tedavisinde kullanılan antidepresanlar birçok yan etkiye yol açabiliyor. Kulağa ilginç gelse de bu tarz ilaçlar diş gıcırdatmaya bile sebep olabilir. Peki bu nasıl ortaya çıkıyor? Hangi antidepresanlar diş gıcırdatmaya yol açar?

Sağlık

19.03.2024, 10:01

Diş gıcırdatma yani bruksizmin birçok nedeni var. Psikolojik, fiziksel veya çevresel faktörlerin birleşiminin bir sonucu olabilen bu durumun birçok yan etkisi olduğu düşünülüyor. Bunlar arasında diş aşınması, yüz ağrısı, ağrıyan çene kasları, baş ağrıları ve çenenin kilitlenmesi yer alıyor. 

Çoğu zaman, bruksizmi tedavi etmenin en iyi yolu, bozukluğun altında yatan nedeni belirlemek. Antidepresanlar ile diş gıcırdatma arasındaki bağlantıyı anlamak ise, bruksizmin temel nedenini bulmanıza yardımcı olabilir.

Zira bruksizmin olası tetikleyicilerinden biri ilaç kullanımı. 

Kahveyi sakın bu saatte içmeyin! Bağımlılığa yol açıyor! İşte kahve içmek için en uygun saat Kahveyi sakın bu saatte içmeyin! Bağımlılığa yol açıyor! İşte kahve... Haberi Görüntüle

Beypazarı Soda'dan açıklama: İthamlar kötü niyetli! Uzmanlar bor hakkında ne söylüyor? Bor insan sağlığına zararlı mı? Hangi gıdalarda bor var? Bor kansere yol açar mı? Beypazarı Soda'dan açıklama: İthamlar kötü niyetli! Uzmanlar bor hakkında ne... Haberi Görüntüle

İKİ TÜR ANTİDEPRESAN DİŞ GICIRDATMAYA YOL AÇIYOR

Antidepresanlar genellikle insanların rahatlamasına ve kas gerginliğini azaltmasına yardımcı olduğundan mantığa aykırı gelse de, kesinlikle bruksizmi tetikleyebilir. Araştırmalar iki tür antidepresanın diş gıcırdatma ve sıkmayla ilişkilendirildiğini gösteriyor. Bunlar arasında seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI'ler) ve serotonin ve norepinefrin geri alım inhibitörleri (SNRI'ler) bulunuyor. Bu tür ilaçların her ikisi de beyninizdeki nörotransmiterler ile etkileşime girerek çalışıyor.

Antidepresanlar ile diş gıcırdatma arasındaki bağlantıyı belirlemek için depresyonlu dört kişi üzerinde bir çalışma yapıldı. Araştırmacılar şöyle diyor: 

“Bu gözlemler serotonin seçici geri alım inhibitörü (SSRI) tedavisi ile gece bruksizminin başlangıcı veya alevlenmesi arasında bir ilişki olduğunu gösteriyor” 

Japon bilim insanları tavsiye ediyor: Öfke anında bunu yapın! İhtiyacınız olan tek şey... Japon bilim insanları tavsiye ediyor: Öfke anında bunu yapın! İhtiyacınız... Haberi Görüntüle

HANGİ İLAÇLAR DİŞ GICIRDATMAYA SEBEP OLUR?

Bruksizm'i tetikleyebilecek veya şiddetlendirebilecek ilaçlar ise şunlar: 

  • Paxil (paroksetin)
  • Prozac (fluoksetin)
  • Celexa (sitalopram)
  • Effexor (venlafaksin)
  • Zoloft (sertralin)

 Ayrıca bazı dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ilaçları da uyanık bruksizmle ilişkilendiriliyor. Bruksizm'e neden olabilecek en bilinen DEHB ilacı Adderall.

Kalp krizi Kalp krizi "ben geliyorum" diyor! İşte en ilginç ama en... Haberi Görüntüle

Dünya, Rusya'dan gelecek virüs tehdidi ile karşı karşıya! Bu kez kaynağı sivrisinekler Dünya, Rusya'dan gelecek virüs tehdidi ile karşı karşıya! Bu kez... Haberi Görüntüle

ANTİDEPRESANLAR NEDEN BÖYLE BİR ETKİYE SAHİP?

Avustralya Dişhekimleri Birliği'ne göre ilaca bağlı bruksizm diş hekimliğinde yeterince tanınmıyor. Ancak bilim adamları, antidepresanların, dopamin adı verilen bir beyin kimyasalıyla etkileşime girmeleri nedeniyle bruksizmi tetiklediğine inanıyor. SSRI'lar özellikle dopamin seviyelerini baskılayarak çalışıyor. SNRI'lar ise dopamin düzeylerini artırıyor. Dopamin reseptörleri bazı kas ve motor aktivitelerini kontrol ediyor, dolayısıyla bu seviyelerin bozulması istenmeyen kas aktivitelerine neden olabiliyor. Bazı durumlarda bu durum dişlerin gıcırdatılmasına neden oluyor. 

Semptomlar ilacın başlamasından sonraki 3-4 hafta içinde başlayabiliyor ve ilacın kesilmesinden sonraki 3-4 hafta içinde çözülebiliyor. 

Çocuklar bu yüzden koronayı hafif atlatıyor! İngiltere'deki araştırma ne gösterdi? Çocuklar bu yüzden koronayı hafif atlatıyor! İngiltere'deki araştırma ne gösterdi? Haberi Görüntüle

İLACI BIRAKMAK SORUNU ÇÖZER Mİ?

Uzmanlar "ilacın dişlerinizin gıcırdatmasına neden olduğundan emin olsanız bile, ilacınızı almayı bırakmayın" diyor. Zira antidepresanların aniden kesilmesi tehlikeli olabilir ve yoksunluk semptomlarına neden olabilir. Başka bir ilaç eklemek veya dozajınızı değiştirmek faydalı olabilir. Bu, antidepresanınızın faydalarından yararlanmanızı sağlarken aynı zamanda diş gıcırdatma yan etkilerini de azaltır.

 

Habere Tepki Ver

0

1

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Loading