Antidepresanlar diş gıcırdatmaya sebep olur mu? Uzmanlara göre bu ilaçlar...
Psikolojik sorunların tedavisinde kullanılan antidepresanlar birçok yan etkiye yol açabiliyor. Kulağa ilginç gelse de bu tarz ilaçlar diş gıcırdatmaya bile sebep olabilir. Peki bu nasıl ortaya çıkıyor? Hangi antidepresanlar diş gıcırdatmaya yol açar?
Diş gıcırdatma yani bruksizmin birçok nedeni var. Psikolojik, fiziksel veya çevresel faktörlerin birleşiminin bir sonucu olabilen bu durumun birçok yan etkisi olduğu düşünülüyor. Bunlar arasında diş aşınması, yüz ağrısı, ağrıyan çene kasları, baş ağrıları ve çenenin kilitlenmesi yer alıyor.
Çoğu zaman, bruksizmi tedavi etmenin en iyi yolu, bozukluğun altında yatan nedeni belirlemek. Antidepresanlar ile diş gıcırdatma arasındaki bağlantıyı anlamak ise, bruksizmin temel nedenini bulmanıza yardımcı olabilir.
Zira bruksizmin olası tetikleyicilerinden biri ilaç kullanımı.
İKİ TÜR ANTİDEPRESAN DİŞ GICIRDATMAYA YOL AÇIYOR
Antidepresanlar genellikle insanların rahatlamasına ve kas gerginliğini azaltmasına yardımcı olduğundan mantığa aykırı gelse de, kesinlikle bruksizmi tetikleyebilir. Araştırmalar iki tür antidepresanın diş gıcırdatma ve sıkmayla ilişkilendirildiğini gösteriyor. Bunlar arasında seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI'ler) ve serotonin ve norepinefrin geri alım inhibitörleri (SNRI'ler) bulunuyor. Bu tür ilaçların her ikisi de beyninizdeki nörotransmiterler ile etkileşime girerek çalışıyor.
Antidepresanlar ile diş gıcırdatma arasındaki bağlantıyı belirlemek için depresyonlu dört kişi üzerinde bir çalışma yapıldı. Araştırmacılar şöyle diyor:
“Bu gözlemler serotonin seçici geri alım inhibitörü (SSRI) tedavisi ile gece bruksizminin başlangıcı veya alevlenmesi arasında bir ilişki olduğunu gösteriyor”
HANGİ İLAÇLAR DİŞ GICIRDATMAYA SEBEP OLUR?
Bruksizm'i tetikleyebilecek veya şiddetlendirebilecek ilaçlar ise şunlar:
- Paxil (paroksetin)
- Prozac (fluoksetin)
- Celexa (sitalopram)
- Effexor (venlafaksin)
- Zoloft (sertralin)
Ayrıca bazı dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ilaçları da uyanık bruksizmle ilişkilendiriliyor. Bruksizm'e neden olabilecek en bilinen DEHB ilacı Adderall.
ANTİDEPRESANLAR NEDEN BÖYLE BİR ETKİYE SAHİP?
Avustralya Dişhekimleri Birliği'ne göre ilaca bağlı bruksizm diş hekimliğinde yeterince tanınmıyor. Ancak bilim adamları, antidepresanların, dopamin adı verilen bir beyin kimyasalıyla etkileşime girmeleri nedeniyle bruksizmi tetiklediğine inanıyor. SSRI'lar özellikle dopamin seviyelerini baskılayarak çalışıyor. SNRI'lar ise dopamin düzeylerini artırıyor. Dopamin reseptörleri bazı kas ve motor aktivitelerini kontrol ediyor, dolayısıyla bu seviyelerin bozulması istenmeyen kas aktivitelerine neden olabiliyor. Bazı durumlarda bu durum dişlerin gıcırdatılmasına neden oluyor.
Semptomlar ilacın başlamasından sonraki 3-4 hafta içinde başlayabiliyor ve ilacın kesilmesinden sonraki 3-4 hafta içinde çözülebiliyor.
İLACI BIRAKMAK SORUNU ÇÖZER Mİ?
Uzmanlar "ilacın dişlerinizin gıcırdatmasına neden olduğundan emin olsanız bile, ilacınızı almayı bırakmayın" diyor. Zira antidepresanların aniden kesilmesi tehlikeli olabilir ve yoksunluk semptomlarına neden olabilir. Başka bir ilaç eklemek veya dozajınızı değiştirmek faydalı olabilir. Bu, antidepresanınızın faydalarından yararlanmanızı sağlarken aynı zamanda diş gıcırdatma yan etkilerini de azaltır.