Yandex Metrica

Soçi görüşmesinde "Kafkasya" öne çıkacak

Soçi görüşmesinde "Kafkasya" öne çıkacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önümüzdeki hafta Rusya Devlet Başkanı Putin ile Soçi'de yapacakları görüşmede öne çıkan konulardan biri de Kafkasya'daki barış adımları.

Politika

23.01.2024, 21:59

Türkiye-Rusya ilişkilerinde "daha güçlü dönem" sinyali veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gelecek hafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapacağı görüşmede ele alınacak başlıca konulardan biri Kafkasya olacak. 

İYİ Parti'den Erdoğan'ın Akşener'e 'Partinizin başında kalın' çağrısı yaptığı iddialarına ilişkin açıklama! İYİ Parti'den Erdoğan'ın Akşener'e 'Partinizin başında kalın' çağrısı yaptığı iddialarına... Haberi Görüntüle

SİNYALLERİ AÇIKLAMASINDA VERDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York’taki Türkevi’nde basın mensuplarına yaptığı açıklamlarda Kafkasya’daki güvenlik ve barışın sağlanmasına yönelik kritik adımlar atılacağını, Ankara-Moskova ilişkilerinde ise çok daha güçlü bir döneme girileceği mesajını verdi. 

29 Eylül'de Soçi'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapacakları görüşmeyi hatırlatan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Sayın Putin Azerbaycan’da eğer devlet adamlığını tam manasıyla ortaya koymamış olsaydı, Azerbaycan’dan bu şekilde çıkılmazdı. Ama bunu ortaya isabetli kararlarla koyduğu için Azerbaycan’dan çok çok olumlu bir şekilde çıkma şansını yakaladık. Şu an itibarıyla da Azerbaycan’da yoğun bir çalışma devam ediyor. Örneğin Sayın İlham Aliyev istediği anda istediği gibi rahatlıkla Sayın Putin’le görüşüyor, konuşuyor. Ben hakeza öyle… Çok kısa sürelerde irtibatlarımızı kurup görüşmelerimizi yapabiliyoruz. Tabii çok daha önemlisi, şu anda attığımız adımlarla biz Iğdır’dan Azerbaycan’a yolu inşallah yapacağız. Buna demir yolu da dahil. Bu yolun yapımı çok çok önemli bir adım olacak. Bizim 5’li veya 6’lı platform dediğimiz olay vardı. Şu anda bu konuyla ilgili de Paşinyan’dan olumlu sinyaller geliyor. Şimdi bu olumlu sinyallerle beraber bu konuda da bazı adımları atacağız. Yani bölgeyi barış noktasında da iyi bir konuma taşıma fırsatını inşallah yakalamış olacağız. Ay sonunda Sayın Putin’le yapacağımız görüşmede bunlar da tabii konunun içinde yer alacak. Böylece Türkiye-Rusya ilişkilerinde inşallah çok daha güçlü, çok daha farklı bir döneme girmiş olacağız."

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Moskova ile ikili ilişkilerde yeni süreç ve özellikle Güney Kafkasya’daki barış adımlarına dair mesajlarını, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Dış Politika ve Güvenlik Araştırmacısı Bilgehan Öztürk TRT Haber’e değerlendirdi.

Ankara ile Moskova arasında yeni bir dönemin başlayacağı vurgusu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, cuma namazı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlarken bunun altını bir kez daha çizdi. ABD’ye kıyasla "Sayın Putin'den beklentilerim çok daha farklı" ifadelerini kullanan Erdoğan, "Rusya ile ikili münasebetlerimizi çok daha ileri taşımanın gayreti içindeyiz. Zira hedefimiz 100 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşmak. Bu ticaret hacmine ulaşmayı da eğer kendimize belirlediysek, bunu da kendimiz için gerekli koyuyorsak bizim münasebetlerimizin çok çok farklı olması lazım" diye ekledi.

Kaynak: TRT Haber

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading