Yandex Metrica

Ortadoğu alev topuna döndü! ABD, savaşın seyri için doktrin hazırladı! İşte üç adımda Ortadoğu planı...

Ortadoğu alev topuna döndü! ABD, savaşın seyri için doktrin hazırladı! İşte üç adımda Ortadoğu planı...

7 Ekim'de Gazze'de başlayan savaşın dördüncü ayının dolmasına sadece iki gün kaldı. Binlerc Filistinli kişinin hayatını kaybettiği savaşta farklı cephelerinde savaşa dahil olmasıyla birlikte Orta Doğu'yu daha da karmaşık hale getirdi. New York Times yazarı Thomas Friedman ABD'nin Ortadoğu'yu alev topuna çeviren savaşla ilgili izleyeceği adımları yazdı.     

Dünya

07.02.2024, 23:18

Dördüncü ayının dolmasına artık iki gün kalan çok cepheli savaş Orta Doğu'yu daha da karmaşık hale getirirken, New York Times yazarı Thomas Friedman ABD'nin krizden çıkış için üç adımlı formülünü yazdı.

Türkiye'nin aldığı ticaret yasağı İsrail'de panik yarattı: Dışişleri Bakanlığı alternatif arıyor Türkiye'nin aldığı ticaret yasağı İsrail'de panik yarattı: Dışişleri Bakanlığı alternatif... Haberi Görüntüle

ABD DOKTRİN HAZIRLIĞINA BAŞLADI

Savaşta, ABD, askerden arındırılmış bir Filistin devleti kurmak için bir doktrin hazırlığına girdi. Analizin yazarı Thomas Friedman'a göre plan şöyle işleyecek: 

"Batı Şeria ve Gazze'de Filistinliler için güvenilir kurumlar kurulacak ve var olanların kapasiteleri artırılacak. Askerden arındırılmış bölgede hiçbir şey İsrail'i tehdit etmeyecek seviyede olacak.

Gazze sahilindeki 'işgal limanı' tamamlandı Gazze sahilindeki 'işgal limanı' tamamlandı Haberi Görüntüle

İRAN'A KARŞI SERT BİR ASKERİ DURUŞ SERGİLENECEK 

"Biden Doktrini" olarak adlandırılan bu planla birlikte İsrail, Suudi Arabistan ve Katar ile ilişkilerini normalleştirecek İran ile ise sert bir askeri duruş sergilemiş olunacak "Friedman ayrıca Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e yönelik kitlesel saldırısının "Biden yönetimini Orta Doğu hakkında temelden yeniden düşünmeye zorladığını" yazdı ve şu sözleri kullandı: "ABD yönetimi bu planı yapabilirse Biden Doktrini 1979 yılındaki Camp David anlaşması sonrası bölgedeki en büyük stratejik yeniden düzenleme planı olacak."

Mucize kurtuluş: 27 yıl önce kaçırıldı, evinden iki adım mesafede bulundu Mucize kurtuluş: 27 yıl önce kaçırıldı, evinden iki adım mesafede... Haberi Görüntüle

ÜÇ ADIMLI FORMÜL

Doktrine göre bu formüllerden ilki, İran'a karşı bir saldırı düzenlemek. Bu saldırıyla beraber ABD'nin bölgedeki kararlı duruşu vurgulanmış olacak.İkinci yol ise tamamen diplomasiden geçecek. Kurulacak devletin ayakta kalması için ABD bölgedeki birçok ülkeyle özel olarak temasa geçecek. Üçüncü yolda ABD, Suudi Arabistan'da benzeri görülmemiş bir ittifak kuracak. Bu ittifakla beraber Tel Aviv-Riyad arasındaki buzlar eriyecek. Dolayısıyla Filistin devletine giden diplomasi yolu açılmış olacak.

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

1

0

0

0

Zehra EVCİL

TRHaber.com - Dünya


Loading