Yandex Metrica

Marketler kek satar gibi altın satıyor: Külçe altınlar iki günde tükendi

Marketler kek satar gibi altın satıyor: Külçe altınlar iki günde tükendi

Jeopolitik gerilimlerin yükselmesiyle birlikte yatırımcılar altına adeta hücüm etti. Türkiye ve dünyadan altına talep her geçen gün artarken, marketler salam, sosis satar gibi altın satmaya başladı. Hal böyle oluca külçe altın talepleri karşılayamaz oldu.

Ekonomi

19.05.2024, 09:19

Ortadoğu ve Avrupa'da artan savaş gerilimlerine bir de Çin'in altın aşkı eklenince altında talep patlaması yaşandı. Kuyumcular altın yetiştirmekte zorlanırken, Güney Kore'de mini marketler, kek satar gibi külçe altın satmaya başladı. 

Akaryakıt fiyatları 2025'e kadar düşecek: Benzin litresi 18 TL olabilir! Akaryakıt fiyatları 2025'e kadar düşecek: Benzin litresi 18 TL olabilir! Haberi Görüntüle

SALAM, SOSİS SATAR GİBİ ALTIN SATIYORLAR

Ülkenin en büyük market zinciri CU, Korea Minting and Security Printing Corporation (KOMSCO) dev iş birliği anlaşması imzaladı. Bu anlaşma sonrası Güney Kore'nin en çok tercih edilen mini marketi salam ve sosislerin yanı sıra külçe altın satışlarına da başladı.

CNBC'nin aktardığı yerel haber kaynaklarına göre, fiyatı 113.000 won olan 1 gramlık külçe altınlar yalnızca iki günde tükendi. Plaketlere tebrik mesajları, doğum günü dilekleri ve hatta kişiye özel mesajlar da eklendi.

CU'nun Pocket CU uygulamasına göre, 30 yaşın üzerindeki tüketiciler, toplam satışların %41'inden fazlasını oluşturan altın külçelerini özellikle tercih ediyor gibi görünüyor. Toplam satışların %35,2'sini 40 yaşındakiler oluştururken, bunu %15,6 ile 50 yaşındakiler takip etti. 20 yaşındakiler ise satışların yalnızca %6,8'ini oluşturdu.

100 bin liraya çalışacak eleman bulamıyorlar: Bu işi yapan sadece 500 kişi var... 100 bin liraya çalışacak eleman bulamıyorlar: Bu işi yapan sadece... Haberi Görüntüle

GÜNEY KORE'DE ALTINA TALEP ARTTI

Dünya Altın Konseyi yakın zamanda yaptığı bir analizde, Güney Kore'de külçe altın ve madeni paralara olan talebin, sarı metal fiyatlarının artması nedeniyle yılın ilk çeyreğinde yıllık %27 artarak 5 tona yükseldiğini belirtti. Ayrıca bunun Güney Kore altın piyasasında son iki yılda görülen en keskin çeyreklik artış olduğu bildirdi.

Altın satışı olan tek zincir CU zinciri değil. GS25 zinciri de müşterilerinin otomatlardan altın kaplama satın alabileceği yerde aynısını yaptı. 

UOB piyasa stratejisi başkanı Heng Koon How, "Genellikle yerel para biriminin değer kaybettiği ekonomik belirsizlik zamanlarında, yatırımcılar güvenli liman yatırımları ararken altın takılara olan talep artıyor" dedi.

Kore Altın Borsası'na göre altın fiyatları 3,75 gram başına 456.000 won (335,3 $) gibi rekor seviyelere yükseldi. Buna karşılık Kore wonu dolar karşısında değerinin %5'inden fazlasını kaybetti ve ABD para birimine karşı 1.358,7 seviyesinde işlem görüyor. 

Habere Tepki Ver

2

0

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Ekonomi


Loading