Yandex Metrica

Türk sinemasının usta ismi Kemal Sunal'ın vefatının 21. yılı

Türk sinemasının usta ismi Kemal Sunal'ın vefatının 21. yılı

Türk sinemasının unutulmaz filmlerinin başrolü Kemal Sunal, 3 Temmuz 2000'de hayata gözlerini yumdu. Usta isim, vefatının 21. yıldönümünde anılıyor..

Kültür / Sanat

23.01.2024, 17:37

Türk sinemasının unutulmaz oyuncusu Kemal Sunal'ın vefatının üzerinden 21 yıl geçti. "Hababam Sınıfı", "Tosun Paşa", "Kapıcılar Kralı", "Kibar Feyzo" gibi filmlerin yanı sıra gülüşüyle de kalpleri kazanan Kemal Sunal, 3 Temmuz 2000 tarihinde hayata veda etti.

MUSTAFA BEY İLE SAİME HANIM'IN İLK ÇOCUĞU

Türk sinemasının en sevilen yapımlarında başrolü üstlenen Ali Kemal Sunal, 11 Kasım 1944'te İstanbul Küçükpazar'da dünyaya geldi. Sunal, Malatyalı Mustafa Sunal ile Saime Hanım'ın ilk çocuğuydu. Baba Sunal Migros'ta işçiyken, annesi ev hanımıydı. Daha sonra usta oyuncunun Cengiz ve Cemil isimli iki kardeşi dünyaya geldi. 

Anne Saime Sunal, bir röportajda oyuncunun içine kapanık ve son derece sessiz bir kişiliğe sahip olduğunu anlatmıştı. Anne Sunal, "O kadar içine kapanıktı ki sıkıntısını, üzüntüsünü belli etmiyordu. Keşke belirtseydi, keşke kavga etseydi de o kadar kapalı olmasaydı." demişti.

YETENEĞİNİ LİSE ÖĞRETMENİ FARK ETTİ

İlk öğrenimini Mimar Sinan İlkokulu'nda, liseyi Vefa Lisesi'nde tamamladı. O yıllarda içine kapanıklık duygusunu yenmeyi başaran usta ismin tiyatro yeteneğini felsefe öğretmeni fark etti.

Belkıs Balkır isimli öğretmen, Sunal'ın babasını ikna ederek oyuncuyu Müşfik Kenter ile tanıştırdı. 1 yıl boyunca Kenter Tiyatrosu'nda çalışan Sunal , daha sonra Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda çalışmaya başladı.

"TATLI DİLLİM" FİLMİYLE SİNEMAYA GİRİŞ YAPTI

Sunal'ın beyaz perdeye girişi Ertem Eğilmez'in 1973 yapımı "Tatlı Dillim" filmiyle oldu. 

Bu sürecin ardından usta oyuncu, birçok yapımda canlandırdığı karakterlerle hafızalara kazındı. "Kapıcılar Kralı" filmindeki performansıyla, 1977 yılında Antalya Film Festivali'nde Altın Portakal En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nün sahibi oldu. 

Sunal, 12 Eylül döneminde yarım bıraktığı üniversiteyi 51 yaşında yani 1995 yılında tamamladı. Mezuniyet töreninde "Ben 4 yıllık üniversite hayatını 27 yılda bitirdim." diyen sanatçı, mezuniyetinin ardıdnan yüksek lisans yaptı. Yazdığı tez 2005 yılında ailesi tarafından "TV ve Sinemada Kemal Sunal Güldürüsü" adlı kitaba dönüştürüldü ve yayınlandı.

82 FİLMDE ROL ALDI

Usta sanatçı Sunal, 1974'te Atıf Yılmaz'ın yönettiği "Salako" filminin ardından Zeki Ökten'in 1975 yapımı "Hanzo" ve "Şaşkın Damat" filmlerinde başrolü üstlendi. Daha sonra Rıfat Ilgaz eserinden sinemaya uyarlanan "Hababam Sınıfı"nda Münir Özkul, Adile Naşit, Halit Akçatepe, Tarık Akan gibi önemli sanatçılarla birlikte rol aldı. Bu filmin ardından Sunal, "İnek Şaban" ve "Şaban" olarak tanınmaya başladı.

Usta isim, "Süt Kardeşler", "Hababam Sınıfı", "Tosun Paşa", "Kapıcılar Kralı", "Orta Direk Şaban" gibi filmler dahil olmak üzere kariyeri boyunca toplam 82 filmde rol aldı.

3 Temmuz 2000 yılında "Balalayka" çekimleri için Trabzon'a gitmek üzere yola çıkan Sunal, uçağın kalkmasından önce kalp krizi geçirerek hayata veda etti.

Gül Sunal ile 1975 yılında dünya evine giren oyuncunun bu evlilikten Ali ve Ezo Sunal isimli iki çocuğu bulunuyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading