Yandex Metrica

Türk-İslam düşünce hayatının bilge kalemi: Akif Emre

Türk-İslam düşünce hayatının bilge kalemi: Akif Emre

Yazıları, fikirleri ve entelektüel birikimiyle tanınan gazeteci, yazar ve fikir adamı Akif Emre, 2017 yılında aramızdan ayrıldı. 'Ümmet coğrafyacısı' olarak anılan Akif Emre, vefatının beşinci yılında anılıyor.

Kültür / Sanat

30.04.2024, 05:55

Gazetecilikte ve fikir hayatında birçok kişiye öncülük eden Akif Emre'nin vefatının üzerinden beş yıl geçti. Dik duruşuyla tanınan ve usta kalemiyle Türk-İslam fikir hayatının son çeyrek asrına derin izler bırakan Akif Emre, vefatının beşinci yılında sevenleri tarafından anılıyor.

Dünya görüşünü ve düşüncesini yazılarına taşıyan, İslam coğrafyasıyla ilgili konuları her zaman gündeminde tutan Akif Emre'nin vefatı, yalnızca Türkiye'de değil 'Ümmet Coğrafyası'nda da büyük bir üzüntü yarattı.

2 Mart 1957 tarihinde Kayseri'de dünyaya gelen Akif Emre, Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği'nden mezun oldu. Mühendis olmasına rağmen yayıncılık alanında faaliyet gösteren Emre, 1983 yılında Mavera dergisi ve Akabe Yayınları'nın İstanbul yöneticiliğini yaptı.

Daha sonra Pakistan'da bir üniversitede yüksek lisans programına katılan Emre, Afganistan işgalini yakından takip ederek önemli isimlerle röportajlar yaptı. 

İSLAM MEDENİYETİNİN İZLERİNİ SÜREN ŞEHİRLERLE YAKINDAN İLGİLENDİ

1986-1987 yıllarında Seha Neşriyat çatısı altında İslam Dünyası Ansiklopedisi projesini yönetti. 1988-1991 yıllarında, Londra'da  Tottenham College of Technology'de okutmanlık yaptı. İngiltere'de de İslam dünyasının önemli isimleriyle görüştü, Müslüman Yazarlar Birliği'nin kurucuları arasında yer aldı.

1993-1995 yılları arasında Bilim ve Sanat Vakfı’nda idarecilik yapan Emre, daha sonra gazeteciliğe adım attı. Kanal 7'de Dış Haberler Dairesi'nde görev alırken, diğer yandan da Yeni Şafak kurucuları arasında yer aldı. Kanal 7'de İslam medeniyetinin izlerini taşıyan şehirlerin belgeselleştirilmesine öncülük etti.

Emre, Üsküp, Filibe, Selanik, Kudüs ve Saraybosna'yı anlatan belgesellere imza attı. Yazar, Küre ve Klasik Yayınları'nı yönettiği sırada Bosna Hersek'in kurucu lideri Aliya İzzetbegoviç'in eserlerini yayınladı.

İSLAM COĞRAFYASIYLA YAKINDAN İLGİLENDİ

Başta İstanbul olmak üzere İslam şehirlerine gençlik yıllarından itibaren büyük sevgi duyan Emre, bu coğrafyadaki her şeyle yakından ilgilendi.  2006'dan itibaren internet haberciliğine adım atan Emre, 10 yıl boyunca Dünya Bülteni haber sitesinde Genel Yayın Yönetmenliği yaptı. 2017'de ise 'Haberiyat' isimli bir internet sitesi kurdu. 

23 Mayıs'ta ofisinde geçirdiği kalp krizi sonucunda hayatını kaybetti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading