Yandex Metrica

Erzincan Kemaliye'nin hedefi Unesco kalıcı miras listesine girmek

Erzincan Kemaliye'nin hedefi Unesco kalıcı miras listesine girmek

Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapan Erzincan'ın Kemaliye ilçesi, tarihi ve doğal güzellikleriyle UNESCO'nun kalıcı miras listesine girmeyi hedefliyor.

Kültür / Sanat

23.01.2024, 17:33

Doğal güzellikleri, zengin kültürel değerleri, özgün kent dokusu ve mimarisi ile dikkat çeken Erzincan'ın Kemaliye ilçesi, Mayıs ayında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine girmişti. Bu haber, yöre halkı tarafından sevinçle karşılanmıştı.

Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Kemaliye, sahip olduğu doğal güzelliği ve kültürel değerleriyle de UNESCO'nun kalıcı listesine girmek istiyor.

Kemaliye ilçesi, tarihi ipek yolu güzergahında yer almasıyla, mimarisi ve Anadolu'nun kültürel yapısını yansıtan mimarisiyle pek çok tarihi yapının günümüze geldiği kadim yerleşim yerleri arasında bulunuyor.

İlçenin UNESCO kalıcı miras listesine girmesi için çalışma yürütülüyor.

AA muhabirine konuşan Kemaliye Belediye Başkan Vekili Etem Kılıç, ilçenin UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi'ne alınmasıyla, ortak miras kabul edilmesi yolunda önemli bir adım atıldığını dile getirdi.

Kılıç, konuşmasında şu sözleri söyledi: 

"UNESCO, yaptığımız başvuruyla Paris'teki toplantıda Kemaliye'yi coğrafyası ve kültürel yapısıyla Dünya Geçici Miras Listesi'ne aldı. Hem doğası hem de tarihiyle Türkiye'den kalıcı listeye giren sadece 2 yer bulunmaktadır. Birisi Pamukkale-Hierapolis diğeri Kapadokya'daki Göreme Milli Parkı'dır. Biz de üçüncüsü olma yolundayız."

"DÜNYANIN GÖZÜ KEMALİYE'DE OLACAK"

Belediye bünyesinde uzmanlardan oluşan bir UNESCO bürosu kurduklarını belirten Kılıç, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile protokol imzalayacaklarını söyledi. Kılıç, " 5, 10 ve 25 yıllık planlamalarımız olacak. Bunun içinde koruma, eğitim ve sürdürülebilirlik gibi çalışmalarımız olacak. Yeni atölyeler kurularak çeşitli ekonomik girdiler olacak. Kısacası dünyanın artık gözü Kemaliye'mizde olacak." dedi.

"HEDEFİMİZ KALICI LİSTEYE GİRMEK"

"Hedefimiz, dünyaya rol model olacak bir dosyayla UNESCO dünya mirasları kalıcı listesine girebilmek." diyen Kılıç, şu ifadeleri kullandı:

"Anadolu Türk kültürünü, Anadolu'nun kök hücresi dediğimiz bu coğrafyada daha hassas davranarak, doğaya, mimarimize, kültürümüze sahip çıkarak, koruyarak ve eğitim çalışmalarıyla da bunu destekleyerek gerçekten dünyanın göz bebeği olacağız. İnsanların ziyaret etmek için sıraya gireceği, bütün çevremizi, illerimizi, Anadolu'yu ve ülkemizi etkileyecek derecede etki yaratabilecek bu güzel coğrafyayı tüm dünyaya tanıtacağız."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading