Yandex Metrica

Süleyman Seba kimdir, nereli? Süleyman Seba kaç yaşında neden öldü? 

Süleyman Seba kimdir, nereli? Süleyman Seba kaç yaşında neden öldü? 

Süleyman Seba, Beşiktaş'ın unutulmaz başkanlarından bir tanesidir. Vatandaşlar Beşiktaş' ın 30. başkanı olan Süleyman Seba'nın doğum gününde yaşantısını merak etmeye başladı. İnternette "Süleyman Seba kimdir, nereli? Süleyman Seba kaç yaşında neden öldü? " diye araştırma yapılmaya başladı. Peki Süleyman Seba kimdir, nereli? Süleyman Seba kaç yaşında neden öldü? 

Kimdir

05.04.2024, 00:54

Süleyman Seba, doğum gününde gündeme geldi. Beşiktaş' ın önemli başkanlarından bir tanesi olan Süleyman Seba vatandaşlar tarafından merak edilmeye başladı. İnternette "Süleyman Seba kimdir, nereli? Süleyman Seba kaç yaşında neden öldü?" diye arama yapılıyor. Peki Süleyman Seba kimdir, nereli? Süleyman Seba kaç yaşında neden öldü? 

Deniz Tekin kimdir? Deniz Tekin müziği neden bıraktı? Deniz Tekin öğretmen mi oldu? Deniz Tekin kimdir? Deniz Tekin müziği neden bıraktı? Deniz Tekin... Haberi Görüntüle

SÜLEYMAN SEBA KİMDİR?

Süleyman Seba, 5 Nisan 1926 tarihinde Hendek, Sakarya'da doğdu. Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün 1984 - 2000 yıllarında kesintisiz başkanlığını yapan Türk spor adamı ve yöneticidir. Hakkı Yeten ile beraber Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün iki onursal başkanından biridir.

Süleyman Seba, ilkokulu Sakarya'da okudu ve lise eğitimi için İstanbul'a geldi. İki yıl Galatasaray Lisesi' nde okudu ve Kabataş Erkek Lisesi' ne geçti. Mezun olduğu Kabataş Erkek Lisesi'nin futbol takımında futbola hayatı başladı. Lisedenin ilk zamanlarında Beşiktaş Genç Takımı'na giren Seba, Beşiktaş'ta oynadığı zamanlar İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ne başlamasına rağmen eğitimini yarıda bıraktı.

Nesrin Cavadzade'nin sevgilisi Kaan Yardımcı kimdir, kaç yaşında? Kaan Yardımcı kimdir? Nesrin Cavadzade'nin sevgilisi Kaan Yardımcı kimdir, kaç yaşında? Kaan Yardımcı... Haberi Görüntüle

FUTBOL KARİYERİ NASIL BAŞLADI?

Süleyman Seba, 1946'da Refik Osman Top döneminde A takıma kadar yükseldi. 1946 - 47 sezonunda İstanbul Ligi maçına sezonun ilk maçı olan Fenerbahçe derbisine çıktı. 4-3 yenildikleri maçta bir gol kaydetti. İlk sezonunda 9 maçta 6 gol atmıştı. O sezon Milli Küme'de şampiyonluk yaşayarak kariyerinin ilk şampiyonluğunu kazandı.

1947 - 48 sezonu Seba'nın geçirdiği en etkili sezon olarak kayıtlara geçti. Sezona Başbakanlık Kupası'yla başlasalar da Süleyman Seba o maçta forma giyemedi. Ama İstanbul Ligi'nde 14 maçta 8 gol atıp, takımının en golcü ikinci isim olarak tanındı fakat İstanbul ikincisi olmuşlardı.

1949 - 50 sezonunda kariyerinin ilk İstanbul Ligi şampiyonluğunu kazandı. 14 maçın hepsinde forma giyen Seba, bir gol attı. Bu sezondan sonra 1950 - 51 ve İstanbul Profesyonel Ligi adına geçiş yapılan 1951 - 52 sezonunda da forma giydi. Fakat 1951 - 52 sezonunda sakatlığı nedeniyle sadece 3 maçta forma terletti.

1952 - 53 sezonunda da 9 maçta forma giyen Seba, 2 gol kaydetti. 1954' de 28 yaşındayken menisküs sebebiyle futbolu bırakmak zorunda kaldı.

1947 senesinde İnönü Stadyumu'nun açılışıyla Beşiktaş ile İsveç'in AIK takımı arasında yapılan maçta bu stattaki ilk golünü kaydetti.

1950' de Beşiktaş'ın ABD turnesinde de bulundu.

Deniz Tekin kimdir? Deniz Tekin müziği neden bıraktı? Deniz Tekin öğretmen mi oldu? Deniz Tekin kimdir? Deniz Tekin müziği neden bıraktı? Deniz Tekin... Haberi Görüntüle

MİLLİ TAKIM KARİYERİ

Süleyman Seba, kısa süren futbol hayatı sebebiyle sadece 15 Mayıs 1952 tarihinde Yunanistan karşısında Türkiye Milli Futbol Takımı formasını terletti.

Türkiye' nin 1 - 0 kaybettiği maçın önemi Futbol Federasyonu'nun Milli Takımı temsil etme hakkını Beşiktaş'a vermesiydi.

Deniz Tekin kimdir? Deniz Tekin müziği neden bıraktı? Deniz Tekin öğretmen mi oldu? Deniz Tekin kimdir? Deniz Tekin müziği neden bıraktı? Deniz Tekin... Haberi Görüntüle

YÖNETİCİLİK ZAMANLARI NASILDI?

Süleyman Seba, 1957'de Beşiktaş'a üye oldu. Altı sene sonra 1963' de ilk kez yönetim kurulunda bulundu. Bundan sonra çeşitli dönemlerde aralıklarla kulüpte yönetici olarak görev aldı.

1984 senesinde çok zor bir dönemde yönetimi Mehmet Üstünkaya' dan devraldığı başkanlık görevini 2000 senesine dek sürdürdü.

SEüeba'nın 16 yıl süren Başkanlığı boyunca 8 kongrede rakiplerine karşı sürekli kazandı. 

Süleyman Seba başkanlığı döneminde kazanılan kupalar şu şekildedir:
5 Süper Lig
4 Türkiye Kupası
4 Cumhurbaşkanlığı Kupası
2 Başbakanlık Kupası
6 TSYD Kupası

Bu başarıları haricinde istikrarlı olarak başarıyı daim kılarak şampiyon olmadığı sezonlarda bile futbol kulübü her zaman ilk iki içinde bulundu.

Futbol takımının altın dönemini yaşadığı bu zamanda Süleyman Seba'ya gelen eleştiri, amatör branşlara aynı ilgiyi göstermemesi olarak gerçekleşti.

Sportif başarılar dışında 1980'lerin başında maddi yönden son derece zor olan kulübü yönetimi boyunca tesis zengini ve maddi açıdan zengin bir kulüp oldu.

Seba döneminde Akaretler'deki BJK Plaza, Fulya Stadı ve Kamp Tesisleri Yeşilköy, Pendik ve Çilekli tesisleri, BJK Koleji yapılırken, BJK İnönü Stadı da, 1998'de 49 yıllığına Beşiktaş'a devredildi.

Beşiktaş'a büyük hizmetlerde bulunan Seba, 1999 - 2000 sezonunda futbol takımının gösterdiği kötü performans sonucu tribün ve muhalefetin tepkisini çekerek 2000 yılı Mart ayındaki kongrede aday olmadı ve yerine Serdar Bilgili göreve geldi. Bu kongrede kongre üyeleri oy birliği ile Hakkı Yeten'den sonra Beşiktaş'ın ikinci onursal başkanı olarak Süleymen Seba'yı seçmiştir.

Başkanlığı bıraktığı 2000 senesinde anısına Akaretler ile Maçka semtleri arasında uzanan Spor Caddesinin adı Süleyman Seba Caddesi olarak değiştirildi.

Seba, spor yaşamının dışında Milli İstihbarat Teşkilatı İstanbul Bölge Müdürlüğünde görev aldı.

13 Ağustos 2014 tarihinde, 88 yaşında, hayata gözlerini yumdu.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading