Yandex Metrica

Bülent Ecevit kimdir, ne zaman öldü? Bülent Ecevit'e neden 'Karaoğlan' deniyordu?

Bülent Ecevit kimdir, ne zaman öldü? Bülent Ecevit'e neden 'Karaoğlan' deniyordu?

Bülent Ecevit ölümünün yıl dönümünde anılıyor. Bülent Ecevit kimdir? Bülent Ecevit ne zaman öldü? Bülent Ecevit kaç yaşında öldü? Bülent Ecevit aslen nereli?

Kimdir

29.03.2024, 11:21

Bülent Ecevit ölümünün yıldönümünde sevenleri tarafından anılıyor. Sosyal medya kullanıcıları Bülent Ecevit'in hayatını yeniden mercak altına aldı. Peki; Bülent Ecevit kimdir? Karaoğlan lakabını nasıl aldı? Detaylar haberimizde...

Nesrin Cavadzade'nin sevgilisi Kaan Yardımcı kimdir, kaç yaşında? Kaan Yardımcı kimdir? Nesrin Cavadzade'nin sevgilisi Kaan Yardımcı kimdir, kaç yaşında? Kaan Yardımcı... Haberi Görüntüle

BÜLENT ECEVİT KİMDİR?

Bülent Ecevit 28 Mayıs 1925 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Bülent Ecevit'in babası Ahmet Fahri Ecevit, Ankara Hukuk Fakültesi'nde adli tıp profesörüydü. Bülent Ecevit 1944 senesinde Robert Kolej'den mezun olduktan sonra aynı sene içinde çalışma hayatına Basın Yayın Genel Müdürlüğü'nde çevirmenlik göreviyle başladı. 1946 senesinde okul arkadaşı Rahşan (Aral) Ecevit ile dünya hayatına girdi. İlk olarak Ankara Hukuk Fakültesi ve daha sonra da Dil Tarih Coğrafya Fakültesi'ne kayıt yaptıran Bülent Ecevit yüksek öğrenimine devam etmedi. 1946-1950 seneleri arasında Londra Elçiliğinin Basın Ateşeliği'nde kâtip olarak görev aldı.

1950 senesinde Cumhuriyet Halk Partisi'nin bünyesinde yayın organı olan Ulus Gazetesi'nde görev almaya başladı. Ulus Gazetesi Demokrat Parti tarafından kapatılınca Yeni Ulus ve Halkçı gazetelerinde yazar ve yazı işleri müdürü olarak çalıştı. 1954 Ocak ayında CHP Çankaya Ocağı'na kaydını yaptırdı. 27 Ekim 1957 seçimlerinde CHP'den milletvekili olarak siyasete atıldı. Biri ABD'de Rumlar tarafından olmak üzere siyasi hayatında 6-7 kere suikast girişiminden canlı olarak kurtuldu.

Dilan Deniz Çiçek sevgilisi Rafael Cemo Çetin kim? Rafael Cemo Çetin nereli, kaç yaşında, kimin oğlu? Dilan Deniz Çiçek sevgilisi Rafael Cemo Çetin kim? Rafael Cemo... Haberi Görüntüle

BÜLENT ECEVİT NEDEN 'KARAOĞLAN DENİYORDU?

Birçok kişi Bülent Ecevit'in 'Karaoğlan' lakabını duymuştur. Fakat nereden geldiğini bilmeyenler olabilir. 1973 yılında seçimlere hazırlık yapılırken, CHP'nin seçim kampanyasında, yaşlı bir kadının "Karaoğlan nirede ha evlatlar, Karaoğlan'ı görmek istiyom." şeklindeki sözlerinden sonra Karaoğlan adı CHP'liler tarafından benimsenmiş ve ilerleyen dönemlerde de Türkiye'de Bülent Ecevit için kullanılmaya başlandı. Ecevit, başbakanlık dönemlerinde yapılan Kıbrıs Barış Harekâtı sonrasında "Kıbrıs Fatihi", Abdullah Öcalan'ın yakalanışı sonrasında da "Kenya Fatihi" olarak adından söz ettirmiştir.

Dilan Deniz Çiçek sevgilisi Rafael Cemo Çetin kim? Rafael Cemo Çetin nereli, kaç yaşında, kimin oğlu? Dilan Deniz Çiçek sevgilisi Rafael Cemo Çetin kim? Rafael Cemo... Haberi Görüntüle

BÜLENT ECEVİT'İN HASTALIĞI

Bülent Ecevit, ilerleyen yaşıyla birlikte sağlık problemleri yaşamaya başladı. Doktorlarının ısrarlarına rağmen Danıştay'a düzenlenen saldırıda ölen Yücel Özbilgin'in 19 Mayıs 2006'daki cenazesinde yer alan Ecevit, aynı gece fenalaştı ve beyin kanaması geçirdi. Uzun süre yoğun bakımda kalan Bülent Ecevit, bu sırada kendisi için tutulan ziyaretçi yazıları Kaldırım Defteri adıyla anıldı. Bülent Ecevit, bitkisel hayata girdikten 172 gün sonra 5 Kasım 2006 pazar günü Türkiye saatiyle saat 22:40'da Gülhane Askerî Tıp Akademisi'nde dolaşım ve solunum yetmezliği tetkikiyle hayata gözlerini yumdu.

Ecevit'in devlet mezarlığına gömülebilmesi için, ölümünün hemen ardından 9 Kasım'da yapılan bir kanun değişikliğiyle bu mezarlıklara başbakanların da gömülmesi sağlandı. 11 Kasım 2006'yılında yapılan cenaze törenine o zamana dek eşi nadir görülen bir kalabalık katıldı. Yurdun dört bir yanından ve başta KKTC olmak üzere pek çok ülkeden insan Ecevit'e son borçlarını ödemek ve onu sonsuzluğa uğurlamak için başkente akın etti.

Cenaze töreninde beş cumhurbaşkanı ve siyasetçiler de yer aldı. Kocatepe Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Devlet Mezarlığı'na doğru yola çıkan Ecevit'in naaşına halk gözyaşları ve çiçeklerle eşlik etti. Bu uzun yol boyunca eşi Rahşan Ecevit bir an olsun cenaze arabasının arkasından ayrılmadı.11 Kasım 2006 günü Devlet Mezarlığı'na defnedilen Ecevit için anıt mezar yapılması gündemdedir.
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading