Markette bile yere yatıp ağlayan bir çocuğunuz mu var? Bağımsızlık hissi çocuklarda öfke krizlerine sebep olabilir!
Hepimiz, alışveriş merkezinde yere yatan ve bağıran küçük çocuklar görmüşüzdür. Bu çocukların yanlarında ise utanmış ve çaresiz ebeveynler. 18 aylıktan itibaren ebeveynlerinden ayrılma sürecine başlayan çocuklarda bu durum gelişimin bir parçası. Peki anne babalar böyle bir durumda ne yapmalı?

Çocuklar yaklaşık 18 aylıktan itibaren ebeveynlerinden ayrılma sürecine başlar. Bağımsız bir birey olduğunu düşünen çocuk bu aylarda isyankar davranışlar sergileyebilir.
Markette, alışveriş merkesinde veya toplu taşımada kendisini yere atan çocuklar da aslında doğal gelişimlerinin bir yansımasını sergiler. Yani "benim çocuğum asla böyle davranmaz" demek boş bir hayalden başka bir şey değil.
Özellikle ebeveynler tarafından istekleri sürekli reddedilen çocuklar birdenbire ağlama, bağırma, nesneleri fırlatma gibi hareketler yapar. Anne babanın "hayır" cevabı ile belirlenen sınıra karşı gelir ve büyük bir hayal kırıklığı yaşarlar.
Peki çocuk bu tarz öfke atakları yaşadığında yetişkinler ne yapmalı?
AĞLAMALARINA İZİN VERİN
Halkın içindeyseniz, çocukları sessiz bir yere götürün ve temiz hava almasını sağlayın. Kendilerine ve çevrelerine zarar vermedikleri sürece ağlasınlar, bağırsınlar. Çünkü onlar hayal kırıklığıyla böyle başa çıkıyor.
GÖZ TEMASI KURMAYI UNUTMAYIN
Çocuklarınızla göz hizasında etkileşim kurun, böylece saçma olduğunu düşünseniz bile neler yaşadıklarını bildiğinizi hissedecekler. Zor bir dönemden geçtiğinizde arkadaşlarınızın sizi dinlemesinin ve anlamasının ne kadar yardımcı olduğunu unutmayın.
HİSLERİNİ ANLATMASINI SAĞLAYIN
Çocukların hissettiklerini sözlü olarak adlandırmalarına yardımcı olun. Hissettikleri duyguyu ifade edebildiklerinde, hayal kırıklığı azalacaktır. Örneğin, "Kızgın olduğunu görüyorum ama başka bir kurabiye yemene izin vermiyorum" gibi...
SEÇİM YAPMASINA İMKAN TANIYIN
Sınırları belirledikten sonra çocukların diğer seçenekler arasından seçim yapmasına izin verin. Örneğin, "Benimle elma veya armut yıkamak ister misin?"
SESSİZ OLMALARINI İSTEMEYİN
Bir ebeveyn olarak bu zor durumları sakin ama kararlı bir şekilde halledebilirseniz, çocuklar ağlamayı öğrenmenin yanında, neden üzgün veya sinirli olduklarını söyleme imkanı bulur. Duygularının kabul edilmesine izin vermeden sadece sessiz olmalarını sağlamaya çalışırsanız, hayal kırıklıkları daha da artar.
Onların hayal kırıklığının üstesinden gelme yeteneklerini teşvik ederseniz de, daha sağlıklı bir ilişki kurmalarını ve duygularını tanıma ve ifade etme konusunda daha büyük bir yeteneğe sahip olmalarını sağlarsınız. Çocuklarınızın size karşı olmadığını unutmayın; onlar sadece isteklerini ifade ediyor. Büyüdükçe de onları desteklemeniz, anlamanız, cesaretlendirmeniz ve her durumda yanında olduğunuzu hissettirmeniz gerekiyor.