Yandex Metrica

Köpekler stresin kokusunu alabiliyor! Araştırmalar, köpeklerin insan terinden stres ve kaygıyı algılayabildiğini gösteriyor!

Köpekler stresin kokusunu alabiliyor! Araştırmalar, köpeklerin insan terinden stres ve kaygıyı algılayabildiğini gösteriyor!

Hayvanlar yaratılış özellikleri dolayısıyla insanlardan çok daha fazla şey hissedebiliyor. Bu yeteneklerinden dolayı sahiplerinin fiziki rahatsızlığını algılayabilen köpekler, bir insanda var olan stresin bile kokusunu alabiliyor.

Yaşam

23.01.2024, 19:58

Köpeklerin kanser, sıtma ve Parkinson hastalığı gibi hastalıkların kokusunu alabildiği zaten biliniyor. Sadık dostlarımız aynı zamanda bir kişinin epileptik nöbet yaşadığı, migren geçirdiği veya kan şekerinin düşük olduğu uyarı işaretlerini de algılayabiliyor.

TikTok'a yasak geldi: ABD resmen TikTok'a savaş açtı! TikTok'a yasak geldi: ABD resmen TikTok'a savaş açtı! Haberi Görüntüle

KÖPEKLER STRESLİ İNSANLARI ANLIYOR

Yeni yapılan bir çalışmada ise araştırmacılar köpeklerin, stresle ilişkili insan solunumu ve terindeki değişiklikleri tespit edebildiğini keşfetti.

Araştırmacılara göre vücut kokuları, canlı türleri arasındaki kimyasal iletişim sinyalleridir. Bu yüzden araştırmacılar köpeklerin sahiplerinin stresli olduğunu gösteren kimyasal sinyalleri tespit edip edemediğini araştırmak istedi.

Serenay Sarıkaya yeni tarzıyla New York sokaklarının tozunu attırdı! Giydiği elbise dikkat çekti! Serenay Sarıkaya yeni tarzıyla New York sokaklarının tozunu attırdı! Giydiği... Haberi Görüntüle

KATILIMCILARIN TER NUMUNELERİ ALINDI

Çalışma kapsamında, hızlı bir egzersizden önce ve sonra, numuneler alınmadan önce belirli bir süre yemek yememişlerden ve sigara içmeyenlerden,  nefes ve ter örnekleri toplandı. Ek olarak, katılımcıların kendi bildirdikleri stres düzeyleri ve vücutlarının kalp hızı ve kan basıncı gibi fizyolojik süreçleri kaydedildi.

21 Nisan 2024 burç yorumları: Koç, Boğa, İkizler, Yengeç,Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Yay, Oğlak, Kova, Balık burcu... 21 Nisan 2024 burç yorumları: Koç, Boğa, İkizler, Yengeç,Aslan, Başak,... Haberi Görüntüle

20 EĞİTİMLİ KÖPEK İŞBAŞINDA

11 ay ile 2.25 yaş arasında olan 20 evcil köpek, test başlamadan önce, kaygı belirtilerini en az %80 doğrulukla saptamak üzere eğitildi, bu nedenle araştırmacılar çalışma sırasındaki herhangi bir hatanın, köpeğin yetersizliğinden değil, düşük kaygının normalden ayırt edilemez sınırlarından kaynaklandığından emin olabilirlerdi.

Test aşamasında, 36 katılımcının ter ve nefes örnekleri köpeklere sunuldu,. Köpekler, koku alma duyularını kullanarak, stresli katılımcıların örneklerini %90 doğrulukla tespit edebildi. 

Araştırmacılara göre, bu çalışma, köpeklerin stres yaşayan bir kişinin nefesini ve terini ayırt edebildiğini gösterme noktasında bir hayli büyük önem taşıyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading