Yandex Metrica

Aşure Günü hangi ibadetler yapılır? Aşure Günü okunacak dualar ve sureler hangileri?

Aşure Günü hangi ibadetler yapılır? Aşure Günü okunacak dualar ve sureler hangileri?

Aşure Günü’nün gelmesiyle birlikte bugün yapılacak ibadetler ve okunacak dualar araştırılmaya başlandı. Peki, Aşure Günü hangi ibadetler yapılır? Aşure Günü okunacak dualar ve sureler hangileri? İşte merak edilen soruların yanıtları...

Yaşam

23.01.2024, 19:39

Muharrem ayının onuncu günü idrak edilen Aşure Günü’nde hangi ibadetlerin yapılabileceği merak ediliyor. Konu hakkında araştırılan, "Aşure Günü hangi ibadetler yapılır? Aşure Günü okunacak dualar ve sureler hangileri?" sorularının yanıtlarını sizler için derledik.

Angelina Jolie, Brad Pitt'i 'kan emicilikle' suçlamıştı! Ünlü oyuncunun eşine milyonlarca dolar maddi destek sağladığı ortaya çıktı! Angelina Jolie, Brad Pitt'i 'kan emicilikle' suçlamıştı! Ünlü oyuncunun eşine... Haberi Görüntüle

AŞURE GÜNÜ’NDE HANGİ İBADETLER YAPILIR?

Mübarek gün ve gecelerde farz, vacip hükmünde bağlayıcı olan özel bir ibadet şekli bulunmuyor. Hatta sahih kaynaklarda Aşure Günü’ne özel nafile bir namazın olduğuna yönelik bir rivayet de mevcut değil. Fakat mübarek gün ve gecelerde varsa kaza namazlarının kılınması uygun olmaktadır. Bunun yanı sıra Kur’an-ı Kerim okumak ve anlamak, dini eserlerden faydalanmak ve zikir-salavatla vakit geçirmek de uygun olacaktır.

Peygamberimiz Hazreti Muhammed (Sallallahu Aleyhivesellem) buyuruyor ki:

“Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç, Allah’ın değer verdiği ay olan Muharrem ayında tutulan aşure orucudur…” (Müslim, “Sıyâm”, 202)

Bunun yanı sıra Hazreti Aişe (radıyallahü teâlâ anha) de İslam öncesinde, Mekke halkının oruç tuttuğu Aşure Günü’nde Peygamberimiz Hazreti Muhammed’in (Sallallahu Aleyhivesellem) de oruç tuttuğunu bildirmiştir. Allah Rasûlü, Medine’ye hicret ettikten sonra da bu orucu tutmuş ve Müminlere de onuncu gün ve bir gün öncesi ya da sonrası oruçlu olmalarını tavsiye etmiştir (Ahmed b. Hanbel, VI, 244).

Sahih hadislerle birlikte desteklenmekte olan Aşure Günü’nde tutulan oruç mekruh sayılmakta ve Muharrem ayının sadece onuncu gününde, yalnız cumartesi günleri ya da Nevruz ile Mihrican günlerinde oruç tutmak da mekruh kabul edilmektedir.

Uraz Kaygılaroğlu ile sevgilisi Sayna Soleimanpour ayrıldı mı? Uraz Kaygılaroğlu ile sevgilisi Sayna Soleimanpour ayrıldı mı? Haberi Görüntüle

AŞURE GÜNÜ’NDE ORUÇ TUTULUR MU?

Aşure Günü’nde oruç tutmak üzerine sahih hadisler bulunuyor olmasına rağmen, bu günde yıkanmak, göze sürme çekmek, kına yakmak, süslenmek, aşure pişirmek, bayramlaşmak, mescidleri ziyaret etmek, sadaka vermek ve kurban kesmek gibi fiillere dair sahih bir rivayete rastlanılmamaktadır. Muharrem ayı içerisinde oruç tutmak da mekruh olarak kabul edilmektedir. Muharrem ayının yalnız onuncu günü oruç tutmak, yalnız cumartesi günleri oruç tutmak ve Nevruz ile Mihrican günlerinde oruç tutmak ya da bütün sene her gün oruç tutmak ve konuşmamak şartı ile oruç tutmak mekruh sayılan fiiller arasında yer almaktadır.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading