Yandex Metrica

Sitede Ara

Hamas'tan Gazze'de ateşkes için yeni adım: Kahire'ye yeni heyet gidiyor

Hamas'tan Gazze'de ateşkes için yeni adım: Kahire'ye yeni heyet gidiyor

Filistin direniş hareketi Hamas'tan yapılan açıklamada Gazze'de ateşkes görüşmelerine katılmak üzere bir heyetin yarın Mısır'ın başkenti Kahire'ye gideceği açıklandı. Heyete Halil el-Hayye başlanlık edecek.

Dünya

21.04.2024, 06:24

7 Ekim'den bu yana İsrail tarafından sürdürülen katliam ve soykırıma Türkiye ve birkaç ülke dışında yüksek sesle itiraz eden yok. 6 aylık sürede 33 bini aşkın Filistinli İsrail saldırılarında hayatını kaybetti. Bunların en az 14 bin 500'ünü çocuklar, 9 bin 500'ünü ise kadınlar oluşturuyor. Saldırılarda 76 bine yakın Filistinli ise yaralandı. Enkaz altında binlerce Filistinlinin daha olduğu bildiriliyor. 

Filistinli ve İsrailli taraflar birçok defa ateşkes için bir araya geldi ama kasım ayı dışında bu görüşmelerden bir sonuç çıkmadı. Kasım ayında ateşkes ve esir değişimi için "insani ara" verilmişti. Bu insani arada 81 İsrailli esire karşılık 240 Filistinli esir karşılıklı olarak serbest bırakılmıştı.

Putin önerdi! Rusya'da yeni kabineye kritik atamalar: Şoygu'ya yeni görev Putin önerdi! Rusya'da yeni kabineye kritik atamalar: Şoygu'ya yeni görev Haberi Görüntüle

HEYETİN BAŞINDA EL-HAYYE OLACAK

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada bir heyetin Mısır'ın başlenti Kahire'ye giderek ateşkes görüşmelerine katılacağı duyuruldu. Heyetin başında ise Halil el-Hayye bulunacak.

Açıklamada 14 Mart'ta naşlayan görüşmelerdeki şartların korunduğu belirtilirken ateşkesin kalıcı olabilmesi için İsrail ordusunun Gazze'den tamamen çekilmesi, yerindne edilenlerin topraklarına dönmesi, hareket özgürlüğü, sivillere yardım ve koruma ile ciddi bir esir takası anlaşmasının yapılmasının gerektiği hatırlatıldı. 

Soykırımın sembolü 'Kayıp Otobüs' anıtı açıldı: Törende Azerbaycan ayrıntısı dikkat çekti Soykırımın sembolü 'Kayıp Otobüs' anıtı açıldı: Törende Azerbaycan ayrıntısı dikkat... Haberi Görüntüle

MISIR MEDYASI DA DUYURDU

"Kahire el-İhbariyye" televizyonu Mısırlı üst düzey kaynaklara dayandırdığı haberinde, Gazze'de ateşkesin sağlanması konusunda yoğun şekilde diplomatik temasların yapıldığı belirtildi. Haberde, "Kahire, Gazze'de huzurun sağlanması konusunda yarın (pazar) toplantılara ev sahipliği yapacak." ifadelerine yer verildi. Müzakerelere CIA Direktörü Bill Burns, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ve İsrail heyeti ile Hamas'ın önde gelen isimlerinden oluşan bir heyetin katılacağı bilgisine yer verildi.

İstihbarat teşkilatları dehşete düşüren planı açıkladı: Tüm Avrupa'yı kana bulayacaklar İstihbarat teşkilatları dehşete düşüren planı açıkladı: Tüm Avrupa'yı kana bulayacaklar Haberi Görüntüle

BIDEN-NETANYAHU GÖRÜŞMESİ

Perşembe günü ABD Başkanı Joe Biden ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiş, görüşmede Biden, Netanyahu'ya "Gazze'de acil ateşkes sağlanması" ve "İsrail'in bu konuda ateşkese yönelik adım atması" çağrısında bulunmuştu. ABD medyası, CIA Direktörü William Burns'ün  bu hafta sonu Kahire'ye gideceğini yazmıştı. Bu arada ABD medyasına konuşan bir yetkili Başkan Biden'ın Mısır ve Katar liderlerine Gazze'de ateşkes için Hamas'a baskı yapılması için mektup gönderdiğini aktarmıştı. 

ABD'den çok konuşulacak Ortadoğu itirafı geldi: Vurulan tüm İHA'lar bizim ABD'den çok konuşulacak Ortadoğu itirafı geldi: Vurulan tüm İHA'lar bizim Haberi Görüntüle

ABD'DEN İSRAİL'E SİLAH SEVKİYATI

Washington Post gazetesi geçtiğimiz günlerde ateşkes çağrılarında bulunan Biden yönetiminin eş zamanlı olarak İsrail'e yapılacak silah sevkiyatına onay verdiğini haberleştirmişti. Özellikle sivil kayıpları artırıcı nitelikteki MK84 ve MK82 gibi bombalar da İsrail'e verilen silahlar arasında. Sürekli ateşkesten söz eden ve BMGK'ye gelen tüm ateşkes taleplerini veto eden ABD'nin bu çelişkisi eleştirilere konu oluyor. Ayrıca sivil kayıplar konusunda hassas olduğunu tekrarlayan ABD'nin İsrail'e silah sevkiyatı yapması da ayrı bir çelişki. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Loading