Yandex Metrica

Sitede Ara

Ürküten tahmin: Bunlar yapılmazsa 2022'de gıda savaşlarına hazır olun

Ürküten tahmin: Bunlar yapılmazsa 2022'de gıda savaşlarına hazır olun

TRHaber Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Karagül Yeni Şafak'taki köşesinde yazdı: ''Gıda savaşları başladı. Gıda fiyatları milli güvenlik meselesi. Gıda kaynaklarını koruma konusunda sıkı tedbirler alınmalı. Tarımda olağanüstü hal yönetimi olmalı.

Gündem

02.04.2024, 11:23

TRHaber Genel yayın Yönetmeni İbrahim Karagül, Yeni Şafak Gazetesi'ndeki yazısında, dünyayı 2022'de bekleyen gıda krizini yazdı. 

Pandemi sürecinde küresel tedarik zincirinde yaşanan büyük duraksamaya değindi, bunun sonucu olarak ABD ve Avrupa dâhil, küresel ölçekte fiyatların fırlayacağını, daha düşük gelirli dünyanın önemli bir bölümünün açlığa mahkum olacağını belirtti. 

''Üretimi ve kaynakları sıkıntılı ülkeler için dehşet verici yeni tür güvenlik tehdidi ortaya çıktı.'' ifadesini kullanan İbrahim Karagül,  2022’de dünya ülkeleri arasında en kritik çatışma nedeninin gıda olacağını ifade etti. 

Bakan Yerlikaya'dan terörle mücadele açıklaması: Operasyonlar yaz kış devam edecek Bakan Yerlikaya'dan terörle mücadele açıklaması: Operasyonlar yaz kış devam edecek Haberi Görüntüle

KAZAKİSTAN İLK ÖRNEK

Kazakistan'da yaşanan olayların bir ilk örnek olduğunu belirten Karagül, 'gıda fiyatları bir milli güvenlik meselesidir'' dediği yazısında yapılması gerekenlere de değindi. 

Yeni Şafak Yazarı Karagül “Türkiye gıda kaynaklarını koruma konusunda çok sıkı tedbirler almalı. Rezerv kaynaklarını artırmalı. Gelecek hazırlığı yapmalı”  görüşünü dile getirdi; “Gıda fiyatları üzerinde gerekirse çok sert ilkeler belirlemeli. Üretici, tedarikçi, marketlere yönelik düzenlemeler milli güvenlik meselesi olmalı.” diyen Karagül, tarım alanlarının değerlendirilmesinde  olağanüstü bir süreci başlatılması gerektiğini yazdı.

Erdoğan, 'Gerekli değişimi gerçekleştireceğiz' demişti! AK Partili isimden 'kabine' iddiası: Genel Merkez'le sınırlı kalmayacak! Erdoğan, 'Gerekli değişimi gerçekleştireceğiz' demişti! AK Partili isimden 'kabine' iddiası:... Haberi Görüntüle

TARIM ALANLARI SIKI DENETLENMELİ

Bir karış tarım arazisinin bile boş kalmaması gerektiğini ifade eden Karagül, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: 

"Tarım alanlarının işlenmesi zorunluluğu getirilmeli, sıkı denetim uygulanmalı.

Bireysel ve kurumsal üretim üzerinde sıkı teşvik, tedbir ve denetim uygulanmalı. Tarımsal faaliyet yapan şirketler için özel düzenlemeler, kolaylıklar getirilmeli.

Tarım Bakanlığı’ndan seferberlik ilan edilmeli. Ülkemizin on yıllarını garanti altına alacak devrim niteliğinde düzenlemeler yapılmalı.

Savunma sanayiinde yapılan büyük atılımların aynısı tarımda gerçekleşmeli. Savunma ve teknolojiden sonra yeni sıçrama bu alanda gerçekleşmeli.

Gıda meselesi sadece ticaret, ekonomi olarak algılanmamalı. Bir ülkenin ayakta kalması, savunulması, iç ve dış güvenlik gibi algılanmalı."

Meteoroloji'den Marmara ve Ege bölgeleri için uyarı: Çamur yağabilir Meteoroloji'den Marmara ve Ege bölgeleri için uyarı: Çamur yağabilir Haberi Görüntüle

TERÖRLE SAVAŞIR GİBİ...

Gıda mücadelesini terörle mücadeleye benzeten Karagül, dikkat çekici ifadeler de kullandı: ''Terörle nasıl savaşıyorsak gıda ve tarım için de öyle mücadele şarttır. Aynı kararlılık, aynı teyakkuz hali şarttır.

Ekonomide nasıl savaşıyorsak, sınırlarımızı ve denizlerimizi nasıl koruyorsak, aynı olağanüstü hazırlığı tarım ve gıdada yapmak zorundayız.

Dünya çok ciddi gıda krizlerine, çatışmalarına hatta savaşlarına sürükleniyor. Bu basit bir endişe değil. Ülkeler parçalanır, bölgesel karışır, haritalar değişir.''

Yazının tamamı için >tıklayın

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading