Yandex Metrica

Prof. Dr. Görür'den korkutan İstanbul depremi açıklaması: Minimum 7.2 büyüklüğünde deprem olur, 60 bin bina ağır hasar alabilir

Prof. Dr. Görür'den korkutan İstanbul depremi açıklaması: Minimum 7.2 büyüklüğünde deprem olur, 60 bin bina ağır hasar alabilir

Haber Global ekranlarında yayınlanan "Buket Aydın ile Yüz Yüze" programının bu haftaki konuğu, deniz jeolojisi uzmanı ve Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür oldu. Türkiye'nin deprem gerçeğine ilişkin çarpıcı açıklamalar yapan Görür, "İstanbul'da minimum 7.2 büyüklüğünde deprem olur" dedi.

Gündem

23.01.2024, 20:10

Haber Global ekranlarında yayınlanan "Buket Aydın ile Yüz Yüze" programının bu haftaki konuğu deprem ve deniz jeolojisi uzmanı, Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür oldu. Türkiye'nin deprem gerçeğine ilişkin çarpıcı açıklamalar yapan Görür, İstanbul'da minimum 7.2, maksimum 7.6  büyüklüğünde deprem beklendiğini ve 60 bin binanın ağır hasar alabileceğini kaydetti.

Prof. Dr. Naci Görür'ün açıklamalarından önemli satır başları:

Gıda ambalajlarının üzerine fiyat mı basılacak? Gıda ambalajlarının üzerine fiyat mı basılacak? Haberi Görüntüle

İSTANBUL'DA 59-60 BİN BİNA ÇÖKEBİLİR

-İstanbul'da trafiğe bakın ve park yeri, sokaklarda park yeri sınırlı. 59-60 bin bina çökecek. Bu binalardan sonra o yolların ne kadar kullanılacağını siz düşünün, trafiği düşünün. Göçük altında kalanları, biz amaca uygun yerlere götüremeyiz. İstanbul'da hastaneye gidemediği veya tıbbi ilgi göremediği için kaybedeceğimiz insanlar olabilir. Göçük altındaki insanları kurtarmak da fayda etmeyebilir. Deprem sırasında olabilecekleri tasavvur etmek için normal zamanda İstanbul'da karşılaştığımız keşmekeşleri düşünün bir kıyaslama yapın, göreceksiniz. 

Düzensiz göçmenlere geçit yok! 1177 kişi yakalandı Düzensiz göçmenlere geçit yok! 1177 kişi yakalandı Haberi Görüntüle

Antalya teleferik kazasında kaç kişi öldü? Ölü ve yaralı sayısı kaç? Antalya teleferik kazasında kaç kişi öldü? Ölü ve yaralı sayısı... Haberi Görüntüle

İSTANBUL KENDİ KENDİNİ KURTARAMAZ

-İstanbul depremde kendi kendini kurtaramaz. Ancak çevre illerden veya yurt dışından gelenler kurtarabilir. İstanbul eğer depreme hazırlanıyorsa acil durum ve müdahale durumundan İstanbul'a konuşlandırılmış yatırımlarla değil çevre illere yatırım yapılarak bu hazırlığı yapmak lazım. İnsan gaflet içinde bu işi konuşmadan aman korkmasınlar demek çağ dışı. İnsanlar bu tehlikeyi bu tehdidi bilmeli. bizi ne ölçüde etkileyeceğini bilmeli ki ve ona göre kendilerini hazırlamalı. Biz insanları korkutmak için söylemiyoruz, bu tehlikenin var olduğunu söylüyoruz ve illeri bu tehdide karşı güvenli hale getirmek istiyoruz. Bunu konuşmamızı istemeyenler, bu iş için adım atmak istemeyenler. Bir yerlere havale etmek doğru değil. 25 kentimizin içinden fay geçiyor. Bu kadar bilinçsizce fayların üzerine ev yapıyoruz, şehirler kuruyoruz. Bu ülkeyi gelecek nesillere sağlıklı götüremeyiz. 

Nihat Genç tek mesajla Ekrem İmamoğlu'na dayak attı: Sömürgeci şirketlerin Zelenski'si! Nihat Genç tek mesajla Ekrem İmamoğlu'na dayak attı: Sömürgeci şirketlerin... Haberi Görüntüle

İSTANBUL SAĞLIKSIZ BİR KENT

-Büyükşehir Belediyesinin ortaya koyduğu 60 bin çok ağır hasar alacak. bu 60 bininde 40 binini de biz çıkaralım, hatta 50 bin çıkaralım. Sadece 10 bin binada ölümlü vakaların ağırlıklı olabileceğini düşünelim. 10 bin bina her biri 4 kat koy. İnsanlar doğrudan ölümle burun buruna kalacak. 16-17 milyonluk bir kent ve son derece sağlıksız gelişmiş, gecekondu mantığı ile büyümüş. Kaçak göçek bir sürü binanın olduğu bir kent. Onun için korkuyoruz. Daha önceden söylediğimiz her şey Türkiye'nin geleni içindeydi. 99 mantığını ve iştahını kaybetmeseydik, 23 sene geçti, bütün ülke güvenli hale gelirdi. 1999 ruhu ve hızıyla bu iş devam etmedi. Bu şekilde sürseydi, bitmişti.

-Birçok partinin depremle ilgili planları var ama onlar da pek dile getirmiyor. CHP'nin de böyle bir planı olduğunu sanıyorum ama nedense daha dile getirilmedi, şu anda bunu söylemek istiyorum, sizin en başta dile getirmeniz gereken konu insanlarımızın can güvenliği, Halk ürkmesin anlayışının, bu çağ dışı anlayışın dışına çıkmamız lazım. Bir parti çıkıp deprem planını açıklamalı. Hiç kimse evine çatısı başına çökecek şekilde girmemeli. Bir parti çıkıp da kendini adıyorsa, ben iktidara geldiğim zaman ben kenti depreme dirençli hale getireceğim, çocuğum okulda göçük altında kalır mı diye korkmayacaksanız diyeceksiniz, korkmayacaksınız, bu bizim hakkımız değil mi? Bakın seçim geliyor, siyasilerin en önem verdiği şey halkı memnun etmektir. O halde halkımızın da bütün partilere, bu siyaset değil, bütün partilerden depremle ilgili yapacaklarını da talep etmeleri lazım. Yüzde 90'ı kentlerin deprem kuşağı içerisinde. Deprem programı olmayan bir partiye halk, oy vermemeli. Depremin siyaseti yok, herkes ölüyor. 

İletişim Başkanlığı duyurdu:  Erdoğan, Romanya Cumhurbaşkanı Klaus ile görüştü! İletişim Başkanlığı duyurdu: Erdoğan, Romanya Cumhurbaşkanı Klaus ile görüştü! Haberi Görüntüle

Sivas-İstanbul yüksek hızlı tren seferleri ne zaman başlayacak? Sivas-İstanbul yüksek hızlı tren seferleri ne zaman başlayacak? Haberi Görüntüle

İSTANBUL'DA MİNİMUM 7.2 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLUR

-1999 tarihinden itibaren her an olmak kaydıyla, Marmara'da bir deprem olma olasılığı yüzde 64'tür. Bu, çok büyük bir olasılık. 1992'de Şarköy depremi var, Marmara'nın doğusunda. Marmara'nın kuzeyinde doğru düzgün deprem yok. Bunun sağı ve solu kesin kırılmak zorunda. Bu sadece bizimle de ilgili değil. Biz bilmiyoruz diyelim ama bunu sadece biz demiyoruz. Deprem olmayacak diyen de yok. İstanbul'da maksimum 7.6 büyüklüğünde, minimum 7.2 büyüklüğünde bir deprem olur. bu bilimsel çalışmalarla uydularla, gözlem yöntemiyle, jeolojik yöntemlerle ortaya konulmuş bir bilimsel gerçeklik bu. 

-Avrupa Yakası çok etkilenecek. zeminin göreceli olarak kötü olduğu yerlerde deprem dalgalarının hızı azalır ve oralarda yer ivmesi daha fazla olur, daha çok sarsar, bir sıvılaşma ve heyelanlar meydana gelir. Depremin etkisi daha fazla olur, 1999 depreminde Avcılar'da 1000 kişi öldü. Bu genel bir durumu yansıtıyor. ancak Avrupa Yakasında da göreceli daha sağlam yerler olabilir. 

-Deprem olduğu zaman, depremin kalbinin içinde araştırma yaparken, depremin en yoğun olduğu yerde ayakta kalanların binaların sayısı çökmüş binalardan daha fazlaydı. Sefer tası gibi çöken binalardan kurtulmak mümkün olmamıştı. Çürük dedik, şurası daha çok etkilenir dediğimiz yerde bütün insanlar ölecek diye bir anlayışa kapılmaması lazım. Bu depremin şiddetine bağlı. Binanızın temeline bağlı, zemindeki temele bağlı, bir binanın sağlamlığı birçok farklı parametreye bağlı. Eğer siz deprem bakımından avantajlı olmayan bir yerde oturuyorsanız dahi siz depremde güvende olabilirsiniz. biz hep onu diyoruz, kenti dirençli hale getirin, bugünkü teknolojilerde düşük yer yok, deprem parametreleri göz önüne alınırsa her yerde dirençli binalar yapılabilir.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading