Son zamanlarda Marmara Denizi’nde sıcaklığın artmasıyla birlikte kirlilik nedeniyle denizanası popülasyonu gözle görülür bir şekilde giderek fazlalaşmaya başladı. Artan denizanaları yüzünden vatandaşlar tedirgin oluyor.
Sarayburnu açıklarından Bakırköy açıklarına kadar kilometrelerce uzunluktaki yüzeyde bulunan denizanaları Marmara Denizi için büyük bir tehlike oluşturuyor.
Uzmanlar ise denizanası popülasyonunun artmasının müsilajı tetikleyeceğini belirtiyor.
İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, konuya ilişkin dikkat çeken bir açıklama bulundu.
İstediği kadar anırsın: Öğretmenden hadsiz paylaşım! Bakan Tekin'in verdiği yanıt...''YILLARDIR KİRLETİLMİŞ BİR DENİZ''
“Marmara uzun yıllardır kirletilmiş bir deniz” diyen Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, “Marmara Denizi uzun yıllardır kirletilmiş bir denizdir. Denizanalarının artışına etken olarak birinci sebep kirliliktir. Bunların üzerinden beslenen canlıların balıkçılık ile ortamdan çekilmesi, endüstriyel balıkçılık yapılması. Denizanası artışında önemli bir etken olabiliyor.'' ifadelerini kullandı.
TOKİ'den kaçırılmayacak arsa fırsatı! 25 ilde başlıyor: Ödemeler 6 ayda...''KIYI TAHRİBATININ DURDURULMASI GEREKİYOR''
Kıyı tahribatının durdurulmas gerektiğini belirten Melek İşinibilir Okyar, ''Küresel ısınmaya bağlı olarak iklim değişikliği, daha tropik bölgelerde yaşayan türlerin akıntılarla Marmara Denizi’ne gelmesine imkan sağlıyor. İleri biyolojik arıtma olmayınca suyun kalitesini ve ekosistemin dengesini bozacak unsurları suya vermiş oluyorsunuz. Bu da denizanaları popülasyonu için bir fırsattır. Kıyı tahribatının durdurulması gerekiyor. Park yol yapmak adına kıyı ekosisteminin tahrip edilerek doldurulması, denizanalarının larvalarının üremesi için alan oluşturuyor” dedi.
21 Eylül bu akşam hangi takımın maçı var? Fenerbahçe-Galatasaray maçı...''DENİZANALARI MÜSİLAJIN OLUŞMASINDA KATALİZÖR ROLÜ VAR''
2021 yılında ekolojik bir felaket yaşadığını hatırlatan İşinibilir, şunları kaydetti;
“Musilaj olayını yaşadık, gerçekten korkutucu ve kötüydü. Her an yeniden yaşayabiliriz çünkü müsilajı oluşturan organizmalar Marmara Denizi’nde mevcut. Uygun şartlar meydana geldiğinde musilaj tekrara görülebilir. Biz bakanlığımız ile olan ortak çalışmamız ile denizanalarının musilajı tetikleyip tetiklemediğine baktık. Denizanaları müsilajın oluşmasında katalizör rolü var. Denizanalarının toplu ölümleri ile birlikte müsilajı destekleyecek şartlar meydana geliyor. Hemen dibimizde lağım çukuru gibi bir ortam olabilir. Marmara Denizi için hiçbir zaman umutsuz değilim çünkü kendini yenileyebilen bir deniz”