Yandex Metrica

Bir çöküş masalı! "Kripto Kralı"nın sinematik hikayesi: 11.000 yıl hapis cezasına çarptırılan Türk

Bir çöküş masalı! "Kripto Kralı"nın sinematik hikayesi: 11.000 yıl hapis cezasına çarptırılan Türk

11.196 yıllık hapis cezasına çarptırılan Thodex'in kurucusu Faruk Fatih Özer, Türk tarihinin açık ara en büyük soyguncusu... İşte Özer'in Arnavutluk'taki hapis ve başarısızlıkla sonuçlanan Yunanistan'a kaçış planı...

Gündem

28.04.2024, 05:21

Ozamanlar 27 yaşında olan Faruk Fatih Özer, Arnavutluk'a gitmek üzere uçağa bindiğinde tarih 2021 Nisan, yani tam olarak 20 Nisan'dı. Saat 17.00'den kısa bir süre sonra İstanbul havalimanına gelişigüzel giyinmişti ve sanki bir şeyden ya da birinden kaçıyormuş gibi gergindi.

Ankara felaketi yaşadı! Sağanak yağışlar nedeniyle kaza yapan bir araç ortadan ikiye bölündü! Ankara felaketi yaşadı! Sağanak yağışlar nedeniyle kaza yapan bir araç... Haberi Görüntüle

2 MİLYAR DOLARLIK KRİTO CÜZDANI!

Sırtında küçük bir sırt çantası vardı ve sırt çantasının içinde toplam değeri yaklaşık 2 milyar dolar olan kripto para birimlerinin bulunduğu bir çubuk - daha doğrusu sopaya benzeyen bir kripto cüzdanı vardı.

Faruk Fatih Özer.jpg

İstanbul'da 1 Mayıs'ta okul var mı, yok mu? 1 Mayıs Çarşamba Ankara'da, İzmir'de okul tatil mi? İstanbul'da 1 Mayıs'ta okul var mı, yok mu? 1 Mayıs... Haberi Görüntüle

24 SAATTE DEĞİŞEN DÜNYA

27 yaşındaki Faruk Fatih Özer, aynı gün akşam saat 21.00'den kısa bir süre sonra Tiran'a indi. Orada kalmak için Arnavutluk'un başkentinin ticari bölgesindeki dört yıldızlı Hotel Mondial'ı seçti. Ancak Türkiye'de bu arada gerilim tehlikeli bir şekilde tırmanmaya, şikâyetler de artarak halk tepkisi boyutlarına ulaşmaya başlamıştı.

Faruk Özer, 24 saatten kısa bir süre sonra sosyal medya hesaplarını kontrol ettiğinde bir kalabalığın kendisini patlattığını gördü. 27 yaşındaki kişinin kurucusu ve yöneticisi olduğu Thodex borsasının müşterileri, artık paralarına erişimlerinin olmadığını söyleyerek öfkeliydi. Hatta pek çok kişi Özer'i paralarını alıp yurt dışında dövmekle suçladı.

Mide balonu hayatını kabusa çevirdi! Hastaneye ödediği para dudak uçuklattı Mide balonu hayatını kabusa çevirdi! Hastaneye ödediği para dudak uçuklattı Haberi Görüntüle

"TÜRKİYE'YE DÖNECEĞİM"

Thodex internet sitesinde ve sosyal medyada yayınladığı mektupta tüm suçlamaları reddetti. Kamuya açık mektubunda, "Birkaç gün içinde Türkiye'ye döneceğim [...] adli makamlarla iş birliği yapılarak gerçekler ortaya çıkacak... Mağdur olmayacak" diye güvence verdi ve Thodex'in bir siber saldırının hedefi olduğunu ve müşterilerinin tüm hesaplarının sorun çözülene kadar beş gün süreyle dondurulacağını söyledi.

Yurt dışı gezisine gelince, bunu da Thodex'i satmak için büyük bir anlaşma imzalamanın eşiğinde olduğunu söylemesi haklı çıkardı. Kullanıcıların kripto para alıp satabildiği Thodex borsasının, o dönemde paralarını kendisine emanet eden yaklaşık 500.000 müşteriye ve günlük 500 milyon dolara varan işlem hacmine sahip olduğu belirtiliyor.

Eski CHP Muğla İl Başkanı kazaya karıştı! Olay yerinden kaçan başkandan ilgnç ifade: Zihin yorgunluğu! Eski CHP Muğla İl Başkanı kazaya karıştı! Olay yerinden kaçan... Haberi Görüntüle

İNSAN AVI

Ancak Özer'in bu güvenceleri polis yetkililerine güven vermeye yetmedi. Tam tersine, birkaç saat içinde 27 yaşındaki Türk'ün yerini tespit etmek için Türkiye , Arnavutluk , Karadağ , Kosova ve Kuzey Makedonya'da insan avı başlatıldı , Interpol Özer hakkında tutuklama emri (kırmızı bülten) çıkardı ve polis yetkilileri de buna destek verdi.

27 yaşındaki şahsın kardeşlerinin yanı sıra Thodex çalışanları da Türkiye'de tutuklanacak. Aramalara ve sorgulamalara rağmen kimse aranan adamın gerçekte nerede olduğunu bilmiyor gibiydi.

Wired dergisinin uzun bir makalesinde, kripto para piyasasının, yatırımcılara finansal istikrarsızlıktan çıkış yolu sunması nedeniyle yıllardır Türkiye'de zemin kazandığı belirtiliyor. Ancak 2021'in sonlarında bu yatırımcılar aldatıldıklarını ve birikimlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya olduklarını hissettiler.

İhaleye fesat karıştırmaktan soruşturma açılmıştı! Ekrem İmamoğlu'nun yargılandığı dava da yeni gelişme! İhaleye fesat karıştırmaktan soruşturma açılmıştı! Ekrem İmamoğlu'nun yargılandığı dava da... Haberi Görüntüle

BİR ÇÖKÜŞ HİKAYESİ

İlk adım

Özer ve kardeşleri ise genç yaşlarına rağmen vahşi teknoloji girişimcisi olarak ilk adımlarını atacak, "ilkel" web siteleri ve "ucuz" uygulamalar başlatacaklardı.

2017 yılı itibarıyla Türkiye, 2016 darbe girişimi ve ağırlaşan koşullar altında takip edecek olan zulüm dalgasının arka planında, poundun çöküşü, enflasyonun yükselmesi ve güvensizliğin sadece ekonomik değil toplumsal olarak da hakim olduğu ekonomik kriz yoluna geri dönmüştü. Başkanlık otoriterliği. Ancak 2017 aynı zamanda Bitcoin'in değerinin 9.000 dolardan 20.000 dolara fırladığı yıl oldu.

Beşiktaş'ta can pazarı! 7 araç birbirine girdi: Çok sayıda yaralı var! Beşiktaş'ta can pazarı! 7 araç birbirine girdi: Çok sayıda yaralı... Haberi Görüntüle

ALIŞVERİŞ MERKEZİNE BİTCOİN ATM'Sİ

Faruk Özer, bitcoin tipi kripto paraların madenciliğinde değil, bir kripto para borsası kurma ihtimalinde bir fırsat gördü. “Borsalar müşterilerinin parasını topluyor ve bir ücret karşılığında yatırıma dönüştürüyor […] Müşterilerin kendilerine ait dijital cüzdanları bile yok. Paraları çekene kadar saklanır..." Wired dergisi ilgili yazısında şöyle açıklıyor.

Önemli not: Türkiye'de o dönemde kripto para borsalarının işleyişini düzenleyen herhangi bir düzenleme yoktu... İşte Faruk Özer henüz 23 yaşındayken kendi parasını başlangıç ​​sermayesi olarak kullanarak Thodex borsasını kurdu: Toplamda 40.000 Türk Lirası yani o zaman karşılık gelen 11.000 Dolar civarı. Yeni işini tanıtmak için önce otobüs duraklarında, sonra televizyonda röportajlar vermeye ve reklamlar vermeye başlayan Özer, bu arada İstanbul'daki lüks bir alışveriş merkezine ilk bitcoin ATM'sini de kurdu.

Yükseliş

"Özer kısa sürede Türk toplumunun üst kademelerine yükseldi. Ülkenin en büyük bankacılarının yanı sıra kâr amacı gütmeyen Blockchain Türkiye gibi kuruluşların yönetim kurullarına katılmaya davet edildi. Ayrıca Wired dergisi, düzenli olarak haber kanallarında ve teknoloji bloglarında yer aldı" diye yazıyor.

Patiswiss CEO’su Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu istifa mı etti? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir? Patiswiss CEO’su Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu istifa mı etti? Elif... Haberi Görüntüle

KRİPTONUN BAŞKENTİ: İSTANBUL

Wired'ın bildirdiğine göre İstanbul , 2020 yılına gelindiğinde zaten kripto para birimlerinin başkentlerinden biri ("kripto para birimi başkenti") iken, Türkiye genelinde kripto para kullananların sayısı dünyanın hemen hemen her yerinden daha fazlaydı.

Son dakika: MSB'den Irak ile 'Güvenlik Ortak Koordinasyon Merkezi' açıklaması Son dakika: MSB'den Irak ile 'Güvenlik Ortak Koordinasyon Merkezi' açıklaması Haberi Görüntüle

KRİPTO PARA BİRİMİ SERMAYESİ

Aynı yıl (2020) Thodex, İstanbul'da, Marmara Denizi'ne bakan yeni lüks ofislere taşındı. Artık 85 çalışanı vardı ve bu çalışanların hepsine maaşları zamanında ödenmiş, kendileri tarafından bildirilen ikramiyeler verilmişti ve aynı zamanda Türkiye'nin en hızlı büyüyen kripto para borsası unvanını da taşıyordu. Ancak şirketin kurucusu ve CEO'su memnun görünmüyordu.

“Özer, müşterilerinin paralarını mümkün olduğunca kolay bir şekilde ürünlerine harcamalarını istiyordu. Yeni yatırımcılara yönelik kripto para birimlerine giriş rehberi sunan Thodex Academy adında bir müşteri hizmetleri merkezi kurdu. Aşırı derecede düşük komisyon oranları sunuyordu, o kadar düşüktü ki sektördeki kişiler Thodex'in nasıl kar elde edebileceğini merak ediyordu […] Ayrıca müşterilerin, bir yatırımcının gerçekte sahip olamayacağı parayla kredi kartları aracılığıyla kripto para birimleri satın almasına da olanak tanıdı ve Wired dergisi ilgili makalesinde, kripto para birimlerinin değerinin kart faizinden daha hızlı artması ümidiyle" ifadelerine yer verdi. Özer, 2020 yılında ayrıca ABD Hazine Bakanlığı Mali Suçları Uygulama Ağı'ndan (FinCEN) bir sertifika/lisans ("para hizmetleri işletme lisansı") alacak ve bunu bir "ödül" olarak "yanında taşıyacak" ve güvenilirliği damgalayacak.

Çöküş

Aynı yılın nisan ayında (2021) Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Bitcoin kullanımının Türk lirasına olan güveni zedeleyebileceğinin altını çizerek, ürün ve hizmet satın almak için kripto para birimlerinin kullanımını yasakladığını duyurdu. 

Haşhaşiler dizisine İran yasağı geldi: Haşhaşiler dizisi Türkiye'de yayınlanacak mı? Haşhaşiler dizisine İran yasağı geldi: Haşhaşiler dizisi Türkiye'de yayınlanacak mı? Haberi Görüntüle

ÖZER'İN SALTANATI SARSILDI

Aynı bağlamda, Bitcoin'in "telafi edilemez kayıplara neden olabileceği" konusunda vatandaşları uyaran bir bildiri de yayınladı. Özer'in "kripto imparatorluğu" artık tehdit altındaydı... Ve böylece, birkaç gün sonra, Nisan 2021'de Özer, elindeki kripto para birimini alıp İstanbul havalimanından Tiran'a uçtu. 

Yurt dışına kaçarken yakalanmıştı: PKK'lı teröristle fotoğrafları çıkan HDP'li Semra Güzel hakkında karar verildi Yurt dışına kaçarken yakalanmıştı: PKK'lı teröristle fotoğrafları çıkan HDP'li Semra... Haberi Görüntüle

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DEVREYE GİRDİ

Bu arada Türkiye'de Thodex balonu açıkça patlamıştı, Erdoğan kripto paralara karşı kendi savaşını ilan etmişti ve Özer borsası aracılığıyla para yatıranlar yatırımlarını gerçekleştirirken umutsuzluğa kapılmıştı (bazı durumlarda bir ömür boyunca yüzlerce dolar değerinde birikim). binlerce dolar) gitti. Hatta tesadüfen değil, kendi hayatlarına son vermek isteyecek kadar umutsuzluğa kapılan Thodex müşterilerinin intihar ettiğine dair raporlar bile var.

Yaz saati uygulaması kalkıyor mu? 2024'te yaz saati değişecek mi? Yaz saati uygulaması kalkıyor mu? 2024'te yaz saati değişecek mi? Haberi Görüntüle

YUR DIŞINDA YAŞAM

Kaybolmasının üzerinden neredeyse bir yıl geçmesine rağmen Özer hâlâ kayıptı: hem kendisi hem de Thodex'in parası. Diğerleri onun Arnavutluk'tan ayrıldığını, diğerleri ise Karadağ'da bir otelde, Kosova açıklarında bir yatta veya Tayland'da tropik bir dinlenme yerinde saklanıyor olabileceğini söyledi. Ancak bu arada aranan adamın iki kardeşi ve onlarla birlikte düzinelerce Thodex çalışanı tutuklanarak yargılanmak üzere cezaevine gönderildi.

UFC dövüşçüsü İbo Aslan kimdir, kaç yaşında? UFC Türk dövüşçüsü İbo Aslan aslen nereli? UFC dövüşçüsü İbo Aslan kimdir, kaç yaşında? UFC Türk dövüşçüsü... Haberi Görüntüle

YUNANİSTAN'DA TUTUKLAMA VE KAÇIŞ PLANI

Faruk Özer nihayet Ağustos 2022'de Arnavutluk'ta tutuklandı. Avlona tepelerinin eteklerinde bir villada yaşıyordu. Tutuklandığında sabahın erken saatleriydi ve başka bir genç adamla birlikte bir BMW X5 otomobiline biniyordu.

Kendisini sorgulayan Arnavut polisine, yanında bir çadırla Arnavutluk'un yoksul bölgelerinde saklandığını, otobüs ve taksiyle seyahat etmeyi tercih ettiğini, elindeki yaklaşık 10 bin dolar nakitle geçindiğini ifade etti. Türkiye'den yanında getirdiğini ancak Arnavutluk'tan Yunanistan'a kaçmak istediğini ancak bunu başaramadığını söyledi.

Özer önümüzdeki yılı Arnavutluk hapishanelerinde Türkiye'ye iade edilmemek için mücadele ederek geçirdi, ancak sonunda kaybettiği bir mücadeleydi.

Baykar'a 'İsrail'e jet yakıtı satmışlar' iftirası atmıştı! İBB provokatörüne CHP para yağdırmış! Baykar'a 'İsrail'e jet yakıtı satmışlar' iftirası atmıştı! İBB provokatörüne CHP... Haberi Görüntüle

SUÇU SADECE DOLANDIRICILIK DEĞİL...

Haziran 2023'te İstanbul'da mahkemeye çıkarıldı ve burada suç şebekesi/suç örgütü kurma ve kara para aklama suçlamalarını kategorik olarak reddetti. Bu arada mahkeme, kendi soruşturmalarındaki delilleri öne sürerek, Özer'in sadece dolandırıcılık veya zimmete para geçirme/hırsızlık suçundan değil, aynı zamanda yasa dışı faaliyetlerden elde edilen gelirleri aklayan bir suç şebekesinin beyni olarak da yargılanması gerektiğine hükmetmişti.

Ancak sanığın kendisi, hiçbir zaman kimseyi kandırma niyetinde olmadığını ve aslında Thodex için yurt dışında bir alıcı aradığını ileri sürdü. Hatta aktardığına göre Arnavutluk, İtalya ve İstanbul'da isimlerini vermediği potansiyel alıcılarla görüşmeler yapmış, yurt dışında saklanırken avukatı Sevgi Erarslan Thodex'in 1000'den fazla müşterisine tazminat ödemişti. ... parasını talep eden.  

Özer, yurt dışına kaçarken yanında Thodex'e ait kripto paraların bulunduğu soğuk cüzdanı, bazı müşteri iadelerinin ardından "boşaltıldığında" İyonya Denizi'ne attığını iddia etti.

Valilik duyurdu! Kısıtlamalar kısmi olarak kaldırıldı: İşte ulaşıma açılan yerler... Valilik duyurdu! Kısıtlamalar kısmi olarak kaldırıldı: İşte ulaşıma açılan yerler... Haberi Görüntüle

TÜRK TARİHİNİN EN UZUN HAPİS CEZASI

Gerilimin sonu ise ancak geçtiğimiz Eylül ayında Faruk Fatih Özer'in Türk tarihinin en uzun hapis cezası olan 11.196 yıl hapis cezasına çarptırılmasıyla geldi...

Habere Tepki Ver

1

2

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Gündem


Loading