Yandex Metrica

Amerikan dergisinden Suriye çağrısı: Türkiye sınırına yığınak yapalım! Rusya'nın boşalttığı bölgeye yerleşelim

Amerikan dergisinden Suriye çağrısı: Türkiye sınırına yığınak yapalım! Rusya'nın boşalttığı bölgeye yerleşelim

Amerikan dış politika dergisi National Interest, Türk ordusu ilerlemeden Suriye'ye müdahale etme çağrısında bulundu. Dergiye göre Rus ordusunun boşalttığı bölgelere ABD askerleri yerleşmeli ve 'müttefik' PKK/YPG daha gelişmiş silahlarla teçhiz edilmeli.

Gündem

23.01.2024, 19:23

Amerikan dış politika dergisi National Interest'te dikkat çekici bir makale yayınlandı. Türkiye'nin PKK/YPG'ye yönelik operasyon için en uygun ânı yaşadığını belirten dergi, bölgedeki güçlere karşı kaldıraç olarak kullandıkları YPG'yi ABD'nin asla yalnız bırakmaması gerektiğini savundu. Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya'nın boşaltmakta olduğu bölgelere Amerikan güçlerinin ek asker sevk etmesi gerektiğini ileri süren dergide "Türkiye sınırlarına yığınak yapmalıyız" şeklindeki çağrı dikkat çekti. Yazıda, Amerikan ordusunun PKK/YPG'li teröristleri 'daha gelişmiş silahlarla donatması gerektiği' vurgulandı. 

Son dakika: Ege Denizi'nde şiddetli deprem! AFAD detayları paylaştı Son dakika: Ege Denizi'nde şiddetli deprem! AFAD detayları paylaştı Haberi Görüntüle

TÜRKİYE İÇİN ZAMANLAMA MÜKEMMEL 

İşte, Jonathan Meilaender imzalı makaleden dikkat çeken satırlar...

"Yeni bir Türk harekâtı tehdidi yaklaşırken ABD, Suriye'de geçmişteki hatalarını düzeltme fırsatına sahip. Amerikan askerleri hâlâ Suriye'de. Rus askerleri de öyle. Türk askerleri de öyle. Her üç etki alanı da ortak bir sınırı paylaşıyor. Bu tehlikeli duruma Amerikan hatası sonucunda gelindi. Başkan Donald Trump, hem Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ricası hem de ABD askerlerini başka ülkelerden çekme stratejisi sonucunda Ekim 2019'da Amerikan güçlerinin çoğunu Suriye'den çekti. Sadece petrol bölgelerini korumak için sınırlı bir güç bıraktı."

"Bu esnada Türkiye Rasulayn ve Tel Abyad arasındaki mütevazı alanı kontrolü altına aldı. Bu garip durum bugün de devam ediyor: Amerikan kuvvetleri YPG topraklarının bir bölümünde devriye geziyor, Türkiye destekli gruplar da sınır şeridini elinde tutuyor; geri kalan bölgede de Ruslar devriye geziyor. Ancak Rusya, Ukrayna'daki savaş nedeniyle Suriye'den bazı birliklerini çekti. Rusya'nın YPG'yi savunmak için hâlâ gücü olup olmadığı net değil, dolayısıyla Türkiye'nin operasyonu için zamanlama mükemmel."

Son dakika: Malatya'da ürküten deprem! AFAD detayları paylaştı Son dakika: Malatya'da ürküten deprem! AFAD detayları paylaştı Haberi Görüntüle

ERDOĞAN İSTESE İKİ GÜCÜ DE YOK EDEBİLİRDİ 

"O halde Erdoğan'ın Tel Rıfat ve Münbiç'in temizleneceği yönündeki mesajlarına şaşmamak gerek. Erdoğan, muhtemelen Rusya'nın geri çekileceğini düşünüyor. Rus ve Amerikan kuvvetleri, sayıları bir Türk ilerleyişine direnemeyecek kadar düşük olduğundan, aslında YPG'yi hiçbir zaman tam anlamıyla korumadı. Askeri açıdan bakıldığında Erdoğan her iki yabancı birliği de yıllar önce yok edebilirdi. Ama elbette sonuçlarından çekindiği için ne Rusya ne de ABD'ye saldırmak istemiyor."

"Putin'in Ukrayna'daki askeri zaafları göz önüne alındığında Rusya'nın Türkiye'yi cezalandırma kabiliyetine sahip olup olmadığı açık değil. Aksine tüm kartlar Türkiye'de. Türkiye, Boğaz'a erişimi kontrol ediyor ve bu nedenle, Akdeniz'e geçişi resmi olarak reddedilen ve dolayısıyla Rusya'nın Tartus'taki Suriye üssüne ulaşamayan Karadeniz Filosunu sıkıştırabilir veya Rus kargo gemilerini durdurabilir. Türkiye'nin Bayraktar insansız hava araçları Ukrayna'da çok etkili olduğunu kanıtladı ve teslimatlar devam ediyor."

Ticaret Bakanlığı Michael Jordan imzalı ayakkabı fiyatı ne kadar? Michael Jordan imzalı ayakkabı nereden, nasıl alınır? Ticaret Bakanlığı Michael Jordan imzalı ayakkabı fiyatı ne kadar? Michael... Haberi Görüntüle

TÜRK İŞGALİ AMERİKAN ÇIKARLARINA DARBE VURUR

"Sonuç olarak Türk işgali sadece Suriye'ye ya da YPG'ye değil Amerika'nın stratejik çıkarlarına da zarar verecektir. ABD'nin çekilmesi büyük bir hataydı. İlk olarak ABD'nin müttefikleriyle arasındaki duruşunu zedeleyen YPG'ye ihanet etmek ahlaki bir hataydı. Afganistan'daki beceriksiz çekilmeyi Suriye'den çekilmenin hazırlığı olarak görmemek zor. Fakat Suriye'deki ABD varlığı ucuz ve değerli. DEAŞ'ın yeniden canlanmasını engellerken hem Türkiye hem Rusya hem Esed hem de İran'a karşı faydalı bir kaldıraç sağlıyordu. Karşılığında hiçbir şey için bu kaldıraçtan vazgeçtik."

"Amerika önceki hatalarını tersine çevirebilir. Suriye'de, büyük güçler arasındaki rekabetin pek çok örneğinde olduğu gibi, kilit nokta önce orada olmaktır; ABD askeri, varlığıyla diğer ulusları caydırabilir. Ancak Türkiye, Esed veya Rusya, ABD birliklerinin devriye gezdiği bir bölgeye saldıramadığı gibi, Amerika da Rus veya Türk birliklerini çekilmeye zorlayamaz. Ortada açık bir diplomatik çözüm de yok. Rusya çekilirse, özellikle herhangi bir saldırı Putin'e arka kapı tavizleri içeriyorsa, neden Türkiye'nin boşluğu doldurmasına izin verelim? Bunun yerine Amerika, YPG'nin tüm bölgesinin koruyucusu olarak eski rolüne devam edebilir ve etmelidir."

Ahmet Türk bir kez daha İstiklâl Marşı'na başkaldırdı: CHP tek kelime etmedi Ahmet Türk bir kez daha İstiklâl Marşı'na başkaldırdı: CHP tek... Haberi Görüntüle

YPG'YE DAHA GELİŞMİŞ SİLAHLAR GÖNDERİLSİN

"ABD'nin yapması gereken tek şey, Amerikan birliklerinin Rus kuvvetleri tarafından boşaltılan herhangi bir bölgede devriyeye devam edeceğini kamuoyuna ilan etmektir. Bu duyuruyu inandırıcı kılmak için ABD, Suriye'deki varlığını daha ağır zırh ve ek birliklerle güçlendirmeli (şu anda bazı piyade savaş araçlarına sahip birkaç yüz askerimiz var ama tank yok). ABD'nin, Esed'in gücüne sürekli tehdit olarak kullanacağı bozulmamış bir YPG'ye sahip olması, sonunda çoğunlukla Esed ve İran'a fayda sağlayacak ve ABD'nin YPG ile ortaklığını daha da aşındıracak bir Türk işgalinden çok daha iyidir."

"Rusya'nın geri çekilmesi durumunda korumayı garanti etmek, Esed ve Putin'in YPG üzerindeki baskısını da azaltır. ABD, YPG'nin elindeki topraklara yönelik yatırımların önünü açtı. Yabancı yatırımcıların ABD tarafından korunan bir bölgeye gelme olasılığı çok daha yüksek olacaktır. ABD, YPG'ye gönderdiği silahların kalitesini de artırmalıdır. ABD 2014'ten beri YPG'yi donatıyor ancak sevkiyatın çoğu küçük silahlar, araçlar ve benzerleriyle sınırlı. Washington, YPG'yi modern tanksavar sistemleri ve taşınabilir hava savunma sistemleri konusunda eğitmek için uzun vadeli plan oluşturmalı. YPG'ye verilecek daha iyi silahlar, herhangi bir Türk ilerlemesini çok daha maliyetli hale getirecektir."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading