Yandex Metrica

Alevilerden Avrupa'ya sert tepki: 'Alisiz' projeye karşı İslam'ın sonsuza kadar savunucusuyuz

Alevilerden Avrupa'ya sert tepki: 'Alisiz' projeye karşı İslam'ın sonsuza kadar savunucusuyuz

Almanya ve Avusturya'nın, Aleviliği İslam dışı gösterme çabalarına Türkiye'deki Alevi örgütleri sert tepki gösterdi. 250 Alevi kurumu tarafından ortak açıklamada 'Alisiz Alevilik' projesine karşı çıkıldı.

Gündem

23.01.2024, 19:12

Avusturya devletinin Aleviliği İslam'ın dışında ayrı bir din olarak gösterme çabasına Türkiye'deki Alevilerden sert tepki geldi. Almanya'nın 1990'lardan beri uygulamaya koyduğu 'İslam dışı Alevilik' projesi önce bu ülkenin Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde karşılık bulmuş, ardından Alisiz Alevilik kervanına Avusturya devleti de katılmıştı. 

Karacaahmet Sultan Dergahı'nda toplanan Alevi önderleri, Avrupa merkezli bu projeye net ifadelerle karşı koydu. Dergah başkanı Muharrem Ercan, "Bizler bu vatanın kurucu unsuru, aslî sahibiyiz. Allah, Muhammed, Ali ve onun yolunda giden Alevi İslam inancının sonsuza kadar savunucusuyuz" dedi. 

Çorlu tren kazası duruşmasında karar ne oldu? Çorlu tren kazası neden oldu? Çorlu tren kazası duruşmasında karar ne oldu? Çorlu tren kazası... Haberi Görüntüle

HEM 'DİYANET ASİMİLE EDİYOR' DİYECEKSİN HEM DE...

Muharrem Ercan (sağda)

Bu ilkeleri paylaşan 250 Alevi örgütünün imzaladığı ortak metni hatırlatan Ercan, "Her ne hikmetse toplumsal barışa, dostluk, kardeşlik ve birliğe ihtiyaç olduğu bir dönemde, hem 'Diyanet bize asimilasyon yapıyor' diyeceksin hem de 'Alisiz Alevilik' diyerek asimilasyon yapacaksın. 1400 yıldır bugüne kadar Hak Muhammet Ali ve onun Ehlibeytinin evlatlarının soyundan gelen Ahmet Yeseviler, Hacı Bektaşlar, Pir Sultanlar, Şah Hatayiler, Hallac-ı Mansurlar, Seyyit Nesimiler gibi yol kurucuları ve rehberleri demek bizi yanlış yönlendirip hep yanlış söylemlerle kandırmışlar ki şimdi ortaya çıkıp Alisiz Alevilikten, İslam dışındaymışız gibi yersiz söylemlerle geleceğimiz olan çocuklarımızın akıllarını bulandırmaya çalışıyorlar. Bizim İslam anlayışımız kırkların meclisinden beri süre gelen yol erkan, mürşitlik, pirlik, rehberlik, rızalık, müsahiplik yoludur" diye konuştu.

"Bizim İslam inancımız Kerbela'da Hz. Hüseyin'i şehit eden zihniyeti ve anlayışı reddeder. Şu an güzel vatanımızda Atatürk'ün bize emanet ettiği Cumhuriyet, laik, sosyal, hukuk devletinde isteklerimizi almak için, sorunlarımızın çözümü için mücadelemizi sürdürüyoruz" diyen Ercan, Cem Evlerinin yasal hale getirilip giderlerinin devlet tarafından karşılanmasını beklediklerini dile getirdi. 

17 Nisan Adana Mert Demir konseri saat kaçta, ne zaman başlayacak? Adana Mert Demir konseri ücretsiz mi, neden başlamadı? 17 Nisan Adana Mert Demir konseri saat kaçta, ne zaman... Haberi Görüntüle

EMPERYALİST ÜLKELER BU MESELEYİ KAŞIYOR

Aydınlık gazetesine konuşan Alevi Vakıflar Federasyonu Başkanı Haydar Baki Doğan ise emperyalizmin güçlü Türkiye istemediğini, bu nedenle iç işlerine karıştığını vurgulayarak şunları söyledi: 

Ali Rıza Uğurlu ve Haydar Baki Doğan

"Türkiye ve Osmanlı İmparatorluğu yüzyıllardan beri gerek coğrafi konumu gerek toplumsal yapısı gerek emperyalist ülkelerin hepsinin ilgi odağı olmuştur. Güçsüz bir ülke olması bütün Avrupa, Amerika vs emperyalist ülkeler tarafından her zaman arzulanan bir durumdur. Almanya'nın, Avusturya'nın veya diğer devletlerin Türkiye'nin iç meselelerine karışarak, inanç ve etnik meselelerine karışarak bunları kaşımak istemesi kendi devlet anlayışlarına göre doğru olabilir. Fakat bugün bizim Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayanlar ve Türkiye devletini yönetenler olarak Türkiye'de yaşayan azınlıklara diğer unsurlara karşı son derece demokrasi ve insan hakları bağlamında yaklaşıp bu sorunların hiçbirinin emperyalist ülkeler tarafından kaşınmasına izin vermemeliyiz."

Kayseri'de az önce deprem mi oldu, kaç şiddetinde? 18 Nisan Perşembe Kayseri'de kaç büyüklüğünde deprem oldu? Kayseri'de az önce deprem mi oldu, kaç şiddetinde? 18 Nisan... Haberi Görüntüle

250 ALEVİ KURUMUNDAN ORTAK BİLDİRİ

250 Alevi örgütünün imzaladığı ve Alevi İslam İnanç Hizmetleri Başkanı Ali Rıza Uğurlu tarafından okunan ortak bildiride şu ifadeler dikkat çekti: "Nice Hakk âşıklarının bedel ödeyerek bizlere ulaştırdığı Alevi İslam anlayışı hiçbir kurumun, hiçbir partinin, hiç bir rejimin arka bahçesi ya da kullanımına sunulacak bir inanç değildir. Biz Aleviler, diğer inançları ve kurumları tartışmadan, ayrımcılığın olmadığı özgür ve demokratik bir ortamda diğer inançlarla eşit haklara sahip olmak, ekonomiden siyasete ve devlet kurumlarına kadar her alanda yer almak istiyoruz. Aleviler yaşadıkları tüm olumsuzluklara rağmen birliktir, 'Hakk, Muhammed, Ali' yolunda da birlikte olmaya devam edeceklerdir."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading