Yandex Metrica

Engel tanımayacak! Türkiye'den 5. nesil zırhlı hamlesi: Silah sisteminde sınır yok

Engel tanımayacak! Türkiye'den 5. nesil zırhlı hamlesi: Silah sisteminde sınır yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın savunma sanayisindeki tam bağımsızlık politikası meyvelerini vermeye devam ediyor. Son olarak Başarılı savunma teknolojileriyle dünyada rağbet gören Türkiye, 5. nesil zırhlı araçla bir çözüme imza attı. Türkiye bu teknolojiyi yeni nesil zırhlı muharebe aracı PARS ALPHA 8X8 ile askeri kara araçları için geliştirdi. 

Savunma

05.03.2024, 02:37

Türk savunma sanayisi yeni nesil zırhlı muharebe aracı PARS ALPHA 8X8 ile askeri kara araçlarında 5. nesil bir çözüme imza attı. Zırhlı kara aracı üreticisi FNSS, PARS araç ailesinin yeni üyesi PARS ALPHA'yı, Suudi Arabistan'daki World Defense Show'da ilk kez sergiledi.

F-16 üreticisi Lockheed Martin'den Türkiye'ye mesaj: Orada 700 uçak var ve Blok-70 radarı F-35'e benziyor F-16 üreticisi Lockheed Martin'den Türkiye'ye mesaj: Orada 700 uçak var... Haberi Görüntüle

"35 YILLIK SERÜVENİN TEPE NOKTASI"

FNSS Genel Müdürü Nail Kurt, PARS ALPHA'nın 5. nesil bir zırhlı araç olduğunu söyleyerek, aracın 35 yıllık serüvenlerinde bir tepe noktası olduğunu vurguladı. 

Sözlerine devam eden Kurt, "Bu süreçte edindiğimiz teknolojik kazanımları, bilgi birikimini, sayısız müşteri deneyimini ve saha geri bildirimlerini; en nihayetinde bölgemizde, özellikle 10-15 yıldır süre gelen simetrik ve asimetrik tehditlerin tümünü dikkate alarak tasarladığımız ve ortaya çıkardığımız bir başyapıt olarak adlandırmak istiyorum bu aracı." şeklinde konuştu.

"Dünyadaki rakip ve benzerlerine göre çok sayıda üstünlüğü mevcut." diyen Kurt, "Bu anlamda da lider karakterini yansıtması için PARS ALPHA olarak adlandırdık aracımızı ve Suudi Arabistan'da gerçekleştirilen World Defence Show'da tanıtımını yaptık." dedi.

Zırhlı aracın tepesinden havan topu çıkıyor: Mehmetçikten ALKAR'lı VURAN dersi Zırhlı aracın tepesinden havan topu çıkıyor: Mehmetçikten ALKAR'lı VURAN dersi Haberi Görüntüle

"YENİ ARAÇ YERLEŞİMİ BİRÇOK AVANTAJ GETİRDİ"

PARS ALPHA'nın özelliklerine ilişkin bilgiler veren Kurt, hem tekerlekli hem paletli geleneksel zırhlı muharebe araçlarında şoförün oturduğu önde bir bölme bulunduğunu, yanında güç grubu kompartımanı, arkada ise ayrı bir kompartıman yer aldığını ifade etti. PARS araç ailesinde ise bundan farklı olarak önde hem sürücünün hem de istenirse nişancı, komutan veya başka bir personelin oturabileceği, iki kişilik ve 180 dereceden fazla bir görüş açısı olan bir bölüm bulunduğunu dile getiren Kurt, bu bölmenin arkasında güç grubu var yer aldığını ve bir koridor vasıtasıyla diğer görev ekipmanlarının ve personelin olduğu bölüme bağlandığını belirtti.

KAAN bomba gibi geliyor! Bir aşama daha başarıyla tamamlandı KAAN bomba gibi geliyor! Bir aşama daha başarıyla tamamlandı Haberi Görüntüle

BALİSTİK KORUMA SEVİYESİ

PARS ALPHA'da ise sürücünün ve diğer personel bölmesinin arkada bulunmasının, önde yer alan motor bölmesiyle tamamen ayrı olmasının çok büyük avantajlar getirdiğini vurgulayan Kurt, "En büyük avantajı, bu tür araçlarda istenen balistik koruma seviyesinin bir seviye üzerine çıkmamızı sağlaması oldu." şeklinde konuştu.

Türk Cobra-II Rus bombalarına meydan okudu: Çasiv Yar'daki ölüm yolundan böyle geçtiler Türk Cobra-II Rus bombalarına meydan okudu: Çasiv Yar'daki ölüm yolundan... Haberi Görüntüle

"700 BEYGİR GÜCÜNDE"

Sözlerine devam eden Kurt, "Mayın koruma anlamında ön tekerlekte yine bir seviye yukarı çıkmamızı sağladı. Bütün bunların yanı sıra aracın genel boyutunda, uzunluğunda da bir kısalma oldu. Yaklaşık 60-70 santimlik bir avantaj elde ettik. Yeni nesil 8X8 araçlar aslında çok iri, uzun ve büyük araçlar. Güç grupları da çok kuvvetli, 700 beygirler civarında oluyor. Biz bu araçta yaklaşık 60-70 santimlik kısalma elde ettik. Bunun yanı sıra iç hacimde de yaklaşık 2-2,5 metreküplük bir büyüme elde ettik." dedi.

Türk SİHA'ları Miçotakis'in ziyareti öncesi füze ateşledi, Yunan basını küplere bindi Türk SİHA'ları Miçotakis'in ziyareti öncesi füze ateşledi, Yunan basını küplere... Haberi Görüntüle

"30-40 YILDA BÜYÜK FAYDA SAĞLAYACAK"

"Araç için inovatif dememin arkasında yatan sebeplerden biri budur" diyen Kurt, "Kendi sınıfında çok güzel bir çözüm ortaya çıkardık. Yani aslında tam yeni nesil ve ileriye yönelik, önümüzdeki 30-40 yılda çok büyük faydalar sağlayacak önemli bir konfigürasyonu ortaya çıkardık. Diğer özellikleriyle birlikte çok taklit edilecek bir araç olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla hem yurt içinde hem yurt dışında, Orta Doğu'da da önemli projelerde yarışıyor. Bunlarda da önemli başarılar elde edeceğimize inanıyorum." şeklinde konuştu.

Araçta bunun yanı sıra geleneksel PARS ailesinde hep kullandıkları her akstan direksiyon sistemi yer aldığını dile getiren Kurt, bu özelliğin aracın dönüş çapını çok küçülttüğünü, özellikle meskun mahallelerde kullanımını çok faydalı hale getirdiğini söyledi.

Türk savaş gemisi komşunun uykularını kaçırdı: 8 denizaltı, 100 gemi, 39 uçak, 16 helikopter, 28 İHA! Savaşa gider gibi tatbikat... Türk savaş gemisi komşunun uykularını kaçırdı: 8 denizaltı, 100 gemi,... Haberi Görüntüle

ENGEL TANIMIYOR

Aracın iç hacminde sağlanan avantajın mühimmat taşıma kapasitesinde büyük avantaj sağladığını vurgulayan Kurt, "Dolayısıyla hacimde yakaladığımız genişlik de çok önemli bir avantaj olarak ön plana çıkıyor. Bu anlamda PARS ALPHA'nın rakiplerinden üstün olduğunu iddia ediyoruz." dedi.

Araç 2 metre 40 santim açıklıklardan köprüye ihtiyaç duymadan geçebildiğini, 80 santim dik engelleri kendi başına aşabildiğini aktaran Kurt, "Bütün bunlara ilave olarak rakip araçların bir seviye üstünde balistik koruma, ön taraftaki ön tekerlerde basacağı mayına karşı yüksek koruma ve yanlarda el yapımı patlayıcı koruması sağlar. Bugünün asimetrik muhabere ortamında bunlar çok çok önemli. Bütün bu korumayı, iç hacmi, mobiliteyi, düşük silueti bir araya getirdiğinizde inanılmaz bir imkan ortaya çıkıyor." dedi.

Sözlerine devam eden Kurt, "Belirli araçlarda bu özelliklerin bir kısmı var, başka araçlarda diğer özellikler var ama PARS ALPHA ile tüm bu özelliklerin bir arada toplandığı bir araç ortaya çıkarmış oluyoruz. Tüm bu nedenlerle bu aracımız için başyapıtımız tanımını kullanıyorum ve tüm bu nedenlerle de ALPHA adını verdik aracımıza." şeklinde konuştu.

Almanya'dan şok karar: 'F-35 Avrupa' tesisinden vazgeçtiler Almanya'dan şok karar: 'F-35 Avrupa' tesisinden vazgeçtiler Haberi Görüntüle

SİLAH SİSTEMİNDE SINIR YOK

Araçların üzerindeki silah sistemlerinin tamamen kullanıcı gereksinimlerine göre şekillendiğini, buna uygun çözümler oluşturduklarını ifade eden Kurt, PARS ALPHA'nın üzerinde yer alan ve opsiyon olarak kullanılabilecek silah sistemlerine ilişkin şu bilgileri verdi: "Lansman kulemizde de yine benzer bir durum söz konusu aslında. Ortadoğu'da önemli bir kullanıcımızın talep ettiği 30 milimetre silaha topa sahip bir kule entegre edildi araca." dedi.

Sözlerine devam eden Kurt, "Çift kişilik kule istendi ancak bunun insansız, yani basketsiz, içeride sabit oturan bir nişancı vasıtasıyla kullanılabilecek versiyonları da var. Yine yanlarda iki tane anti tank füze istendi onları da adapte ettik ama bu kuleler tek tarafta da olabilir. Bunun dışında 35 milimetre kule entegre edilebilir ki yurt içinde önemli bir projemizde böyle bir talep var. 105 milimetrelik kule istenirse o da takılabilir." şeklinde konuştu.

100 gemi, 8 denizaltı, 39 uçak ile Doğu Akdeniz'e çıkarma: 'Marlin İda' ve 'Albatros İda'ya ilk görev 100 gemi, 8 denizaltı, 39 uçak ile Doğu Akdeniz'e çıkarma:... Haberi Görüntüle

"İÇ HACMİ ÇOK BÜYÜK"

"Endonezya'ya verdiğimiz hafif tankta bu kule mevcut, bu kule PARS ALPHA'ya da entegre edilebilir, havan sistemleri de olabilir." diyen Kurt, "Dolayısıyla bu aracın bir özelliği de ölçüsel anlamda kullanıcının isteyebileceği her türlü silah sistemini ve onun gerektireceği mühimmat miktarını da aracın içinde tutabilmek. Bu açıdan da yine iç hacmin çok büyük avantajı olduğunu tekrar vurgulamam lazım. Silah sistemi konusunda hemen hemen bir sınırımız yok." şekliden konuştu.

"Yani kullanıcımız ne isterse, gerek şirketimiz ürün portföyünde yer alan silah sistemleri gerekse kullanıcının tercih ettiği başka bir silah sisteminin entegre edilmesi sağlanabilir." diyen Kurt, "Bu araçlarda 3 sene sonra modeli değişti, 5 sene sonra yenisini alalım diyemezsiniz, bu araçların 40 ila 50 yıl ömrü var. İyi bakılırsa, orta yaş ve ömür uzatım kapsamlı bakımları yapılırsa bu araçlar 40 ila 50 yıl envanterlerde kalıyor. Dünya orduları envanterlerinde daha eski araçlar, tanklar da mevcuttur." ifadelerini kullandı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Savunma


Loading