Yandex Metrica

Türkiye'nin doğalgaz keşif yolculuğu! Tarihin en büyük hamlesi

Türkiye'nin doğalgaz keşif yolculuğu! Tarihin en büyük hamlesi

Türkiye, doğalgaz aramalarında Akdeniz ve Karadeniz'de öncü olmaya başladı. Yunanistan'ın East-Med projesi Türkiye'nin girişimleriyle engellenirken, Türkiye doğalgazını kendi çıkaracak güce erişti. İşte Türkiye'nin doğalgaz lehine dehişen sürecin hikayesi...

Ekonomi

19.02.2024, 11:35

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de başlattığı doğalgaz seferberliği dünyada gündem olmuştu.

Yunanistan art arda iş birliklerine imza atarken, Türkiye Akdeniz'de yok sayılıyordu. Çünkü Türkiye'nin elinde sondaj gemisi yoktu. 

İsrail İran'a saldırdı kripto para piyasaları altüst oldu: Bitcoin'de sert düşüş İsrail İran'a saldırdı kripto para piyasaları altüst oldu: Bitcoin'de sert... Haberi Görüntüle

DOĞALGAZ'DA TARİHİ HAMLE 

Bu sebepten Türkiye bir atılım yapmaya karar verdi. Bu sebepten dönemin Enerji Bakanı Berat Albayrak, bunun için yeni bir girişimde bulundu. Yapılan uzun çalışmalar sonucunda, Doğu Akdeniz ve Karadeniz sahasında yapılacak araştırmalar için kapsamlı bir vizyon ortaya konuldu. 

Her yıl milyonlarca dolar ödenen doğalgaz için dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla yapılan çalışmalar kapsamında sondaj gemileri alındı. 

Absürt ücretlere boykot büyüyor: Restoran ve kafeler bomboş kaldı! Absürt ücretlere boykot büyüyor: Restoran ve kafeler bomboş kaldı! Haberi Görüntüle

İLK GEMİ 2018'DE DENİZE AÇILDI 

Böylece Türkiye'nin ilk sondaj gemisi Fatih, 31 Mayıs 2018'de Akdeniz'e açıldı. 

Akdeniz'de ilk sondaj çalışması Alanya-1 kuyusunda yapıldı. Onu diğer sondaj çalışmaları takip etti. Başta o çalışmaları önemsemeyenler işin ne kadar ciddi ve önemli olduğunu zamanla anlamaya başladı. Dünya gözlerini Türkiye'nin petrol ve doğalgaz aramalarına çevirdi.

İkinci durağı olan Karadeniz'de sondaj kulesi monte edildi. Sonrasında Sakarya Sondaj Sahasına hareket edildi sismik araştırma Barbaros Hayrettin'in bölgede yaptığı sismik araştırmalar, açılacak kuyuların yerini belirledi. Daha önce Akdeniz'de Yavuz Sondaj Gemisi'yle 8 kuyuda şansını deneyen Fatih, Karadeniz'deki ilk ilk sondajını Tuna-1 lokasyonunda yaptı.

Hayaller suya düştü! Türk şirketi Avrupa'dan çekiliyor Hayaller suya düştü! Türk şirketi Avrupa'dan çekiliyor Haberi Görüntüle

KEŞİF ERDOĞAN TARAFINDAN DUYURULDU 

Yapılan çok sayıda deneme sonrasında sevindiren haber geldi. Fatih Sondaj Gemisi'nin Tuna-1 kuyusunda açtığı 9. kuyudan elde edilen sonucu Cumhurbaşkanı Erdoğan tüm dünyaya duyurdu. 

Karadeniz'deki en büyük keşif, aynı zamanda 2020 yılının en büyük keşfi olarak tarihe geçti. 

Bu keşifler sonrası keşfedilen doğalgazların toplam miktarı 540 milyar metreküpe ulaştı. 


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading