Yandex Metrica

EYT'liler için çözüm bulunacak! Emeklilikte Yaşa Takılanlar için iki model masada

EYT'liler için çözüm bulunacak! Emeklilikte Yaşa Takılanlar için iki model masada

AK Parti, asgari ücrette olduğu gibi, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) tartışmasının çözümü için harekete geçti. Farklı formüller üzerinde çalışmalar yürütülüyor. Kısa zaman içinde konuyla ilgili bir çözüm paketinin netleşeceği söyleniyor.

Ekonomi

23.01.2024, 18:15

2023 seçimlerine kısa bir süre kalırken AK Parti, büyük tartışmalara neden olan EYT’lilerle ilgili yeni bir çalışmayı gündemine aldı.

Bağ-kur, SSK emekli zammı belli oldu mu? 4 aylık enflasyon oranı yüzde kaç oldu? Bağ-kur, SSK emekli zammı belli oldu mu? 4 aylık enflasyon... Haberi Görüntüle

50 YAŞ FORMÜLÜ

Bu kapsamda pek çok formül üzerinde çalışmalar başlatan AK Parti, toplumun büyük kesimini ilgilendiren bu sorunu en isabetli çözüme kavuşturmanın yolunu arıyor. Üzerinde çalışılan förmüllerde hem SGK'nın yükünü azaltacak hem de mağduriyeti gidecek bir formül bulunacak. Polisler, doktorlar, hemşireler gibi bazı meslek gruplarında bulunan yıpranmanın bazı meslek grupları için genişletilmesi gündeme alındı. EYT'liler için başka formüller üzerinde de çalışılıyor. 

İstanbul ve Ankara'da simit fiyatları ne kadar 2024? İşte güncel simit, poğaça fiyatları İstanbul ve Ankara'da simit fiyatları ne kadar 2024? İşte güncel... Haberi Görüntüle

İKİ MODEL MASADA

Emeklilikte Yaşa Takılanlar için Almanya ve Finlandiya modelleri mercek altına alındı. Formüle göre belli bir yaş kriterini sağlayan sigortalıya emekliliğine kaç yıl kalmışsa her yıl belli oranda kesinti yapılarak emekli olma imkanı sunuluyor. Emekli yaşına gelindiğinde ise vatandaş maaşını tam alıyor. Almanya'da kesinti oranı yıllık yüzde 2. EYT'liler prim ve sigortalık sürelerini tamamlayan ancak yaş kriterini nedeniyle emekli olamayanlardan oluşuyor.

EYT kavramı 8 Eylül 1999 yılında yürürlüğe girdi. 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için 5 bin prim gün sayısı ve erkekler için 25, kadınlar için 20 yıl çalışma şartına bir de kadınlar için 58, erkekler için 60 yaşında olma şartı getirilmişti. Kısacası emekli olmak için sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartı gibi üç koşul aranmaya başlanmıştı. Yaş şartı getiren yasa nedeniyle yüzbinlerce kişi 1999 öncesinde işe başlayıp prim gün sayısını doldurduğu halde yaşı beklediği için emekli olamama durumu ile karşı karşıya kalmıştı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading