Yandex Metrica

Ev sahibi olanlar dikkat! 5 Nisan'a kadar uzatıldı! Gelir beyannamesi nasıl yapılır? Kira gelir beyannamesi yapılmazsa ne olur?

Ev sahibi olanlar dikkat! 5 Nisan'a kadar uzatıldı! Gelir beyannamesi nasıl yapılır? Kira gelir beyannamesi yapılmazsa ne olur?

Evini kiraya verenleri ilgilendiren kira gelir beyannamesinde son günlere az bir süre kaldı. Konut ya da iş yeri sahibi mükelleflerin, elde ettikleri gelirleri 5 Nisan 2024 tarihine kadar beyan etmesi gerekiyor. Buna göre gelir beyannamesi nasıl yapılır? Kira gelir beyannamesi yapılmazsa ne olur? İşte detaylar...

Ekonomi

12.04.2024, 04:32

Konut sahiplerine yönelik 2023 yılına ilişkin gelir vergisi beyannamelerini verme dönemi devam ediyor. Konut ya da iş yerini kiraya veren mükelleflerin, elde ettikleri gelirleri 5 Nisan'a kadar beyan etmesi gerekiyor. Buna göre konut kira geliri geçen yıl için yıllık 21 bin liralık istisna tutarını, iş yeri kira geliri için 150 bin lirayı aşanların beyanname vermesi önem taşımakta.

Başkanlık, bu yıl "kira bildirim formu" ile kiracıları da beyan sürecine dahil etti. Kiracılar, Dijital Vergi Dairesi'ne giriş yaparak "kira bildirim formu"nu doldurabilecek. Böylece, mülk sahipleri ve kiracıların beyanlarının karşılaştırılması sağlanacak.

Vatandaşlar sosyal medya üzerinden anlaştı! Restoran ve kafelere fahiş fiyat boykotu hafta sonu başlatılıyor! Vatandaşlar sosyal medya üzerinden anlaştı! Restoran ve kafelere fahiş fiyat... Haberi Görüntüle

ONLİNE BEYANNAME VERME İMKANI

Mükellefler, yıllık gelir vergisi beyannamelerini kendileri için önceden hazırlanmış Hazır Beyan Sistemi üzerinden vergi dairesine gitmeden verebiliyor. Mükellefler sisteme, "gib.gov.tr" üzerinden 7 gün 24 saat ulaşabiliyor.

Erken emeklilik hayali kuranlar dikkat: Bu meslekler listeye alındı! Tek tek emekli oluyorlar Erken emeklilik hayali kuranlar dikkat: Bu meslekler listeye alındı! Tek... Haberi Görüntüle

GELİR BEYANNAMESİ NASIL VERİLİYOR?

İnternet üzerinden beyanda bulunmak isteyen mükelleflerin, beyannamelerini kolaylıkla verebileceklerini ifade eden Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Tarık Törer "Gelir İdaresi Başkanlığınca, resmi kurumlar (nüfus idaresi, tapu vb.) bankalar, belediyeler ve benzeri kuruluşlardan alınan bilgilere göre Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi hazır olarak ekrana gelecektir.

Mükelleflerimiz beyannamede yer alan bilgileri kontrol ederek, düzeltmelerini veya varsa gider ve indirimler gibi eklemelerini yaptıktan sonra beyannamelerini onaylayacaklar ve böylece vergi hesaplanarak sistem tarafından otomatik olarak tahakkuk ettirilecektir" dedi.

Üçe katlayacak! Dolar o tarihte rekora gidecek Üçe katlayacak! Dolar o tarihte rekora gidecek Haberi Görüntüle

KİRA GELİRİ BEYAN EDİLMEZSE NE OLUR?

Kira gelirini beyan etmeyenler 2023 yılına ait 21.000 TL' lik istisnadan yararlanamayacak.

Konutlardan elde edilen kira gelirleri süresinde beyan edilmez veya eksik beyan edilirse, 2023 yılı için belirlenen 21.000 TL'lik istisnadan yararlanılamayacaktır.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Kübra Ak

TRHaber.com - Ekonomi


Loading