Yandex Metrica

Doğalgaza zam mı geliyor? Doğalgaz 2022 nisan zam iddiası!

Doğalgaza zam mı geliyor? Doğalgaz 2022 nisan zam iddiası!

Rusya Ukrayna savaşı sonrasında değişen dengelerden bir tanesi de doğalgazdır. Vatandaşlar internette 'Doğalgaza zam mı geliyor? Doğalgaz 2022 nisan zam iddiası!' diye araştırma yapıyor. Peki doğalgaza zam mı geliyor? Doğalgaz 2022 nisan zam iddiası!

Ekonomi

23.01.2024, 19:01

Uluslararası piyasalarda son dönemde fiyat artışları sık sık meydana geldi. Rusya Ukrayna savaşı sonrasında doğalgaz fiyatları da artmaya başlamıştı. Ortaya çıkan iddiaya göre doğalgaza zam mı geliyor diye merak edilmeye başladı. Peki doğalgaza zam mı geliyor? Doğalgaz 2022 nisan zam iddiası!

Bu yatırımı yapan servet sahibi olacak: Selçuk Geçer 'fırsatı kaçırmayın' diyerek uyardı Bu yatırımı yapan servet sahibi olacak: Selçuk Geçer 'fırsatı kaçırmayın'... Haberi Görüntüle

DOĞALGAZA ZAM MI GELİYOR?

Uluslararası fiyat artışı sebepli olarak doğalgaz satışına büyük oranda zam yapılabileceği söylendi. BOTAŞ çıkış fiyatlarına zam için çoğunlukla ay başlarında açıkladığı tarifeleri kullanıyor. Dünya gazetesinin edindiği bilgilere göre zam özellikle sanayi kullanımında yüzde 30’ları görebilecek.

Türkiye’de uzun süredir doğalgaz fiyatlarındaki artışın tüketiciye bire bir yansımaması için BOTAŞ satış fiyatlarına uluslararası fiyatları aynı oranda yansıtmıyor. BOTAŞ’ın zararı ise sermaye artışları ile gideriliyor. Bu kez son dönemde yaşanan fiyat artışlarının kalıcı olması sebebiyle artışın bir kısmının yansıtılacağı bildirilmektedir. Uluslararası enerji fiyatlarındaki artışa bağlı olarak son dönemde her ay doğalgaz satış fiyatlarında artışlar meydana geliyor.

Bu artışlar bazen elektrik üretiminde veya sanayide, bazen de konut tüketicilerinin kullandığı gazlarda uygulanıyor. BOTAŞ verilerine göre mart ayıyla birlikte küresel olarak doğalgaz satış fiyatları 2022’de bir miktar gerilemekle beraber yüzde 349,72 oranında artarak 10000 metreküpte 945,95 dolar oldu. Yine BOTAŞ TL cinsinden konutlarda kullanılan gaz, göz önüne alındığında Türkiye hala Avrupa ülkelerine göre ucuz konumda bulunmaktadır. BOTAŞ, 2021 sonbaharına kadar görev zararı yazmazken, 2021 sonundan itibaren 50 milyar TL görev zararıyla yılı sonlandırmıştı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading