Yandex Metrica

Borsa devre kesici neden olur, ne işe yarar? Borsa devre kesici kaç saat, ne kadar sürer?

Borsa devre kesici neden olur, ne işe yarar? Borsa devre kesici kaç saat, ne kadar sürer?

Son zamanlarda Borsa İstanbul'da hisse sahibi olan yatırımcılar arasında oldukça merak uyandıran bir terim olan devre kesici, dikkatleri üzerine çekmeye başladı. Bu acil durum önlemi, yatırımcıları panik satışlarından korumak amacıyla devreye alınıyor ve işleyişi pek çok kişi tarafından merak konusu olarak değerlendiriliyor. Peki, Borsa devre kesici neden olur, ne işe yarar? Borsa devre kesici kaç saat, ne kadar sürer?

Ekonomi

08.05.2024, 11:48

Borsa devre kesici neden olur, ne işe yarar? Borsa devre kesici kaç saat, ne kadar sürer? Borsa devre kesici kavramı, hisse senetleri gibi finansal araçlarda ani ve aşırı fiyat dalgalanmalarını önlemek için uygulanan bir önlemdir. Bu önlem, borsadaki alım-satım işlemlerini geçici olarak durdurarak panik satışlarını engellemeyi amaçlar.

Araç sahipleri dikkat! LPG'ye indirim geliyor: 1 Mayıs 2024 akaryakıt fiyatları son durum Araç sahipleri dikkat! LPG'ye indirim geliyor: 1 Mayıs 2024 akaryakıt... Haberi Görüntüle

BORSA DEVRE KESİCİ NEDİR, NE İŞE YARAR?

Borsa devre kesici ya da orjinal adı ile "circuit breaker", belirli koşullar altında otomatik olarak borsa ya da piyasa işlemlerini durduran bir güvenlik önlemi olarak karşımıza çıkmakta. Bu mekanizma, ani ve aşırı fiyat dalgalanmalarının veya piyasa paniklerinin neden olabileceği büyük çöküşleri önlemek veya kontrol altında tutmak amacıyla kullanılır. Devre kesiciler, piyasadaki istikrarsızlığı azaltarak yatırımcıların güvenini sağlamak ve sistemin sağlıklı işlemesini sağlamak için önemli bir rol oynar.

Borsa devre kesici, piyasalardaki ani ve aşırı fiyat dalgalanmalarını veya panik satışlarını önlemek amacıyla belirli koşullar altında otomatik olarak borsa veya piyasa işlemlerini durduran bir güvenlik önlemidir. Bu mekanizma, piyasadaki istikrarı korumak ve yatırımcıların güvenini sağlamak için önemlidir.

Devre kesiciler genellikle belirli kurallara ve eşik değerlere dayanarak çalışır. Örneğin, bir borsa belirli bir yüzde oranında bir düşüş yaşandığında devreye girebilir. Bu eşik değeri aşan bir düşüş durumunda, borsadaki alım-satım işlemleri geçici olarak durdurulur ve yatırımcılara bir mola verilir. Bu mola genellikle 15 dakika gibi belirlenen bir süreyle sınırlıdır.

Borsa devre kesicileri, piyasadaki istikrarı sağlamak, hızlı ve kontrolsüz fiyat dalgalanmalarını önlemek ve piyasa çöküşlerini sınırlamak için kullanılır. Ancak, belirlenen eşik değerler aşıldığında işlem durması gibi bir yan etkisi olabilir. Bu nedenle, her borsanın kendi devre kesici kuralları ve eşik değerleri bulunur ve yatırımcıların bu kuralları anlaması ve takip etmesi önemlidir.

17 milyon emeklinin beklediği haber geldi: Maaş ödeme ve kurban bayramı ikramiye tarihinde değişiklik! 17 milyon emeklinin beklediği haber geldi: Maaş ödeme ve kurban... Haberi Görüntüle

BORSA DEVRE KESİCİ KAÇ SAAT, NE KADAR SÜRER?

Otomatik Seans Durdurma Sistemi (OSDS), BISTECH geçişiyle birlikte 30 Kasım 2015 tarihinden itibaren kullanımdan kaldırılmış ve yerine devre kesici uygulaması getirilmiştir.

Devre kesici uygulaması, bir sermaye piyasası aracında işlemlerin sürekli işlem bölümünde çok fiyat yöntemiyle gerçekleştirilirken belirli bir referans değerin Borsa tarafından belirlenen eşik değerlere ulaşması veya bunları aşması durumunda ilgili aracın işlemlerinin geçici olarak emir toplama aşamasına alınmasını sağlar.

İlgili sermaye piyasası aracında tek fiyat yöntemi kullanılarak fiyat belirlenir. Tek fiyat yöntemiyle belirlenen fiyatın belirlenen eşik değerlere ulaşmasının ardından işlemler geçici olarak durdurulur ve ilgili aracın işlemleri emir toplama aşamasına geçer. Tek fiyat yöntemine ilişkin süreçler tamamlandıktan sonra, ilgili aracın işlemleri tekrar sürekli işlem bölümüne alınır ve işlemler çok fiyat yöntemiyle devam eder.

Devre kesici, seansın sadece sürekli işlem bölümünde aktiftir. Referans fiyatı, en son tek fiyat yöntemiyle belirlenen fiyat veya ilgili payın baz fiyatıdır. Bu fiyatlar, devre kesici referans fiyatı olarak kullanılır ve güncellenen fiyatlar bu referans fiyatı üzerinden hesaplanır.

Genel Müdürlüğü'nün Kararı ile 10 Ağustos 2020 tarihinden itibaren (Piyasanın tamamı için uygulanmaya başlanan endeks bazlı devre kesici sistemi ile birlikte) pay bazında uygulanan devre kesicilerin emir toplama süresi 30 dakikadan 15 dakikaya indirilmiştir. Eşleştirme süresi ise değişmemiştir ve hala 2 dakikadır.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

İbrahim TURNA

TRHaber.com - Ekonomi


Loading