Yandex Metrica

5 bin Amerikan şirketi Türkiye'yi sormuştu: TOBB kritik imzayı attı

5 bin Amerikan şirketi Türkiye'yi sormuştu: TOBB kritik imzayı attı

Savaş nedeniyle Rusya ve Ukrayna'yı terk etme kararı alan 5 bin Amerikan şirketi için yeni adres olarak Türkiye gösterilmişti. Firmaların Türkiye'ye gelişini kolaylaştırmak için TOBB ile ABD Ticaret Odası arasında stratejik imzalar atıldı.

Ekonomi

23.01.2024, 18:59

Savaş ve yaptırımlar nedeniyle Rusya ile Ukrayna'yı terk etme kararı alan 5 bini aşkın Amerikan şirketi yeni adres olarak Türkiye pazarını araştırırken Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden (TOBB) kritik bir hamle geldi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ABD Ticaret Odası Kıdemli Başkan Yardımcısı Myron Brilliant'ı Ankara'ya davet etti. Daveti kabul ederek Türkiye'ye gelen Brilliant ile TOBB arasında kritik bir anlaşma imzalandı. 

Karşılıklı olarak imza konulan 'TOBB-ABD Ticaret Odası Mutabakat Zaptı' savaş nedeniyle Rusya ve Ukrayna'dan çıkış yapan ABD şirketlerinin Türkiye'ye gelmesi için önemli bir fırsat teşkil ediyor. ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffrey Flake ile Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu'nun da katıldığı törende konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu şunları söyledi:

Dolar düşecek mi, alınır mı 6 Mayıs? Dolar alış-satış ne kadar? Dolar düşecek mi, alınır mı 6 Mayıs? Dolar alış-satış ne... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE YATIRIM VE TİCARET ÜSSÜDÜR 

"Türkiye çevre ülkeler için cazip bir üretim merkezidir. Bu noktada, ABD'li yatırımcıları Türkiye'yi bir yatırım ve ticaret üssü olarak değerlendirmeye davet ediyorum. ABD'li yatırımcılar için ciddi fırsatlar vardır." 

"Biz, iş dünyası olarak, her zaman ilişkilerimizin ticari yönünü öne çıkaracak yaklaşımlara öncelik verilmesini istiyoruz. Zira, biliyoruz ki refahın da huzurun da güvenliğin de yolu ticaretten geçer. Biz 100 milyar ticaret hedefinin gerçekçi ve ülkelerimizin üretim potansiyeli ile uyumlu olduğunu düşünüyoruz." 

"Türkiye ile ABD arasında, bir serbest ticaret anlaşması veya benzeri etkisi olacak tercihli ticaret anlaşması imzalanmalıdır. Türkiye, Section 232 kapsamı dışında tutulmalıdır. Zira Türk iş dünyası bu uygulamadan ciddi zarar görmektedir. İkili ticaretimizi olumsuz etkileyen bu konunun bir an evvel çözüme kavuşturulmasında destek istiyoruz."

"İmzalanan mutabakat zaptı ile 2022 yılı için ortak çalışma alanlarını da kararlaştırmış oluyoruz. Sağlık, enerji, bilişim teknolojileri, dijital ekonomi, turizm, altyapı konularında iş birliğine ağırlık vereceğiz. Şikago'da faaliyete geçen Türk Ticaret Merkezi'nin ilerleyen dönemde lojistik operasyonları da yürütür bir hale gelmesini planlıyoruz. Şu ana kadar bu merkezden 50 firma yararlanmaya başladı. Böylece Türk şirketlerinin Amerikan pazarına girişinde kapıdan kapıya hizmet verir hale geleceğiz. Aynı zamanda Amerikan firmalarının lojistik operasyonlarını da ucuzlatacağız. ABD çapındaki lojistik ağımızı Ticaret Bakanlığımızın da destekleriyle 5-6 eyalete yaymayı planlıyoruz."

Uzman isim 'dikkatli olun' diyerek tüm yatırımcıları uyardı! Bu hafta kendinizi hazırlıklı olun: Altın çok sert düşecek! Uzman isim 'dikkatli olun' diyerek tüm yatırımcıları uyardı! Bu hafta... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'YE EN ÇOK YATIRIM YAPAN İKİNCİ ÜLKE

Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu ise ABD'li firmaların Türkiye'deki yatırımlarının artmasını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi. Tuzcu, "Türkiye ve ABD arasındaki yatırım ve ticaret ilişkileri son dönemde salgın ve diğer koşullara rağmen önemli mesafe kaydetti. Bu mesafelerin alınmasında, ABD'yi 14 milyar dolarla ülkemizde en çok yatırım yapan ikinci ülke konumuna getiren 2 bin ABD şirketinin önemli katkısı vardır ve bu yatırımlar, onların Türkiye ve ekonomisine olan güvenini gösteriyor. ABD'nin dünyada 8 trilyon dolarlık doğrudan yatırımı olduğunu değerlendirdiğimizde, Türkiye'deki mevcut gelişmiş yatırım ortamına ABD'den çok daha fazla yatırım gelebileceğini, bu potansiyelin çok daha fazla olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

Türk firmalarının da ABD'de 8,3 milyar dolarlık yatırımı bulunduğunu kaydeden Tuzcu, iki ülke ticaret hacminin geçen yıl 31,4 milyar dolar düzeyine ulaştığını hatırlatarak "Section 232'deki çelik ve alüminyum vergilerinin kaldırılması, ABD yönetiminden önemli beklentimizdir. Bu beklentimizde Amerikan özel sektörünün desteğini alacağımızı öngörüyoruz" dedi. Konuşmaların ardından Hisarcıklıoğlu ve Brilliant tarafından TOBB-ABD Ticaret Odası Mutabakat Zaptı imzalandı.

Ev sahibi olmak isteyenlere bakanlıktan destek: Karşılıksız 500 bin TL! İşte konut paketi desteğinde şartlar... Ev sahibi olmak isteyenlere bakanlıktan destek: Karşılıksız 500 bin TL!... Haberi Görüntüle

FLAKE: TÜRK PAZARINI DÜŞÜNMELİLER 

Anlaşmayı yorumlayan ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffrey Flake, "Rusya'da iş yapan Amerikan şirketlerinin bazıları şimdi orayı terk ediyor. Bazıları da operasyonlarının bir kısmını Türkiye'ye kaydıracağını söyledi. Bence de Amerikan şirketleri Türk pazarını düşünmeli" dedi. 

Geçen yıl ABD-Türkiye ikili ticaret hacminin 28 milyar dolara ulaştığına dikkati çeken Flake, "Bu da bir yıl içerisinde yüzde 30'luk bir artış anlamına geliyor. Türkiye'nin ABD'ye ihracatının artması tabii ki buna bir katkı. Çok etkileyici bu. Salgın sırasında Türkiye'nin ABD'ye ihracatı yüzde 45 artmış" ifadelerini kullandı. 

İşçi, işveren, memur, çiftçi ve hükümet buluştu! Çalışma Meclisi 5 yıl sonra toplandı: Esnek çalışma modeli geliyor! İşçi, işveren, memur, çiftçi ve hükümet buluştu! Çalışma Meclisi 5... Haberi Görüntüle

İKİ ÜLKE ARASINDA ÖNEMLİ BİR FIRSAT DOĞDU

ABD Ticaret Odası Kıdemli Başkan Yardımcısı Brilliant ise TOBB ile farklı platformlarda birçok kez bir araya geldiklerini belirterek, "Bence her iki kuruluş yalnızca her iki ülkedeki insanların yaşamlarını iyileştirmiyor, bunun yanında Türkiye ve ABD'nin küresel ilişkilerde oynadığı rolü düşününce, burada da çok önemli bir rol oynuyor ve ABD-Türkiye ilişkilerini geliştiriyor" dedi.

"İkinci Dünya Savaşı'nın sonundan bu yana içinde yaşadığımız uluslararası sistemde birlikte olmazsak yeterince güçlü olamayız" ifadesini kullanan Brilliant, "Şu andaki durumun da farkında olmamız ve gerçekten bu ortaklık üzerinde daha fazla durmamız gerekiyor. Bana göre bu daha öncesinde ABD-Türkiye ilişkileri açısından ortaya çıkmamış olan bir fırsatı gösteriyor. Bu durumun hem ABD için hem de Türkiye için bir fırsat doğurduğunu söylemem lazım" diye konuştu.
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading