Yandex Metrica

Öğretmenler Günü'nde hediye şart mı? Sınıf annelerinin 'bağış' dayatması tepki çekiyor

Öğretmenler Günü'nde hediye şart mı? Sınıf annelerinin 'bağış' dayatması tepki çekiyor

24 Kasım Öğretmenler Günü aileleri mağdur eden bir 'hediye dayatmasına' dönüştü. "Öğretmenimize hediye alacağız" diyerek ailelerden para toplayan sınıf anneleri, MEB yasaklarının delinmesine kapı aralıyor.

Genel

27.03.2024, 03:15

24 Kasım'da öğretmenlere hediye uygulaması bir kez daha tartışmaların odağında. Öğretmene saygı bilincinin tüm öğrencilere aşılanması gereken bu anlamlı gün ne yazık ki pek çok okulda velilerle hocalar arasında 'hediye' başlıklı maddi bir ilişkinin konusu haline geldi. 

Milli Eğitim Bakanlığı mevzuatında yer almamasına rağmen okullardaki neredeyse her derslikte belirlenmiş 'sınıf annesi', 24 Kasım öncesinde öğrenci velileriyle iletişime geçerek onlardan para topluyor. 

Sınıf annelerinin -iyi niyetlerle de olsa- "Öğretmenimize hediye alacağız" diyerek velilerin kapısını çalması, imkanları kıt olan aileler üzerinde baskı oluşturuyor. 

24 Kasım'da öğretmenlere hediye sunma alışkanlığı sanki kanun maddesiymiş gibi hareket eden sınıf anneleri, her öğrenciden 10 ilâ 100'er lira arasında topladığı paralarla ilkokul, ortaokul ya da lisede ilgili sınıfın öğretmenine hediye alıyor. 

Suluca köyü nerede? Tarkan'ın Trendyol reklamındaki köyler (Kürkçüler, Yürekli, Dağcı) hangi ilde? Suluca köyü nerede? Tarkan'ın Trendyol reklamındaki köyler (Kürkçüler, Yürekli, Dağcı)... Haberi Görüntüle

KAFEDE, RESTORANDA 'HEDİYE TOPLANTISI'

Hediye ritüelinin hazırlık süreci de ne yazık ki öğrenci velileri için ayrı bir eziyet haline geldi. Sınıf anneleri, WhatsApp gruplarında talep ettikleri parayı toplamak için 24 Kasım'dan haftalar önce velileri bir kafe ya da restorana çağırıyor. 

Buluşmaya giden veliler burada, öğretmene hediye için payına düşen bedeli 'sınıf annesi'ne takdim ediyor. Veliler aynı zamanda bir şeyler yiyip içtikleri kafe/restoranda hesap ücreti ödemek zorunda bırakılıyor. Sözkonusu randevularda öğretmene alınacak hediyenin seçimi konusunda da son karar veriliyor. 

Hastaneyi birbirine kattı: Gözaltına alınan eşek kaçmaya çalıştı! Hastaneyi birbirine kattı: Gözaltına alınan eşek kaçmaya çalıştı! Haberi Görüntüle

İSTEDİĞİ HEDİYEYİ SÖYLEYEN BİLE VAR

İyi niyetlerle başlayan ancak giderek yozlaştığı görülen hediye uygulaması, en başta öğretmenlerin tepkisini çekiyor. Bir kısım meslektaşlarının, sınıf annesine "Bana bu 24 Kasım'da şu mağazadan şu hediyeyi alacaksınız" diyerek dayatmada bulunduğunu söyleyen öğretmenler, sözkonusu ritüelin MEB yönetmeliklerine göre yasak olduğunu fakat buna rağmen gerek bazı öğretmenler gerekse de 'sınıf anneleri'nin kuralları hiçe saydığını belirtiyor. 

Temizlik ile ilgili tüm bildiklerinizi unutun! Evin hangi kısmını ne sıklıkla temizlemeliyiz? Havlular kaç günde bir yıkanmalı? Çöp kutuları yıkanır mı? Zeminleri her gün silmek mi gerekiyor? Temizlik ile ilgili tüm bildiklerinizi unutun! Evin hangi kısmını ne... Haberi Görüntüle

ÖĞRETMENLER BAZI MESLEKTAŞLARINA TEPKİLİ

TRHaber'e konuşan öğretmenler konuya ilişkin şunları söylüyor: "Her öğrenciden 10 lira toplansa 25 kişilik bir sınıfta bu 250 TL ediyor. Ancak bir öğretmen kendisine pahalı bir hediye alınmasını isterse, sınıf annesi mecburen 'bağış' rakamını yükseltiyor. Bu nedenle bazen 100 liraya varan taleplerde bulunabiliyorlar. Bu durum öncelikle maddi durumu zayıf velileri rahatsız ediyor." 

"Meslekdaşlarımızın hediye kabul etmeleri Devlet Memurları Kanunu'na göre zaten yasak. Sözkonusu kanunun 29. maddesinde şöyle deniyor: Devlet memurlarının doğrudan doğruya veya aracı eliyle hediye istemeleri ve görevleri sırasında olmasa dahi menfaat sağlama amacıyla hediye kabul etmeleri ve borç para istemeleri yasaklanmıştır. Ayrı Milli Eğitim Bakanlığı 24 Kasım'da artık iyice yaygınlaşan hediye uygulamasına karşı her okula yazı gönderdi. Ama uyarılara aldıran yok..."

Rambo Berk (Ferhat Yılmaz) kimdir? Rambo Berk (Ferhat Yılmaz) kimdir? Haberi Görüntüle

TOPLANAN PARAYLA KÜTÜPHANE KURUN

Genellikle iyi niyetlerle başlayan hediye verme fiilinin dayatmaya dönüşmesini önleme konusunda en önemli görev yine öğretmenlere düşüyor. Öğretmenine illâ hediye almak isteyen veliler ya da öğrencilerin topladığı parayla her okulda rahatlıkla kütüphaneler kurulabileceği, mevcutlarının zenginleştirilebileceği hatta öğrencilerin eğitimine katkı sağlayacak kaynak eserler, dergi abonelikleri satın alınabileceği belirtiliyor. 

Öğretmene hediye işinin bazı öğrenci anneleri arasında gösteriş yarışına dönüşmesi ve buna 'hediyeyi kabul eden öğretmenin çanak tutması' da yüzbinlerce eğitimciyi yaralayan bir konu haline geldi. 24 Kasım'da yine pek çok öğretmen, sınıf annelerinin topladığı paralarla hediye kabul edecek ama biz yine de Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullara gönderdiği uyarı yazısındaki şu pasajı hatırlatalım: 

Son dakika: Malatya’da yolcu otobüsü şarampole devrildi! Çok sayıda yaralı var Son dakika: Malatya’da yolcu otobüsü şarampole devrildi! Çok sayıda yaralı... Haberi Görüntüle

O UYGULAMA KESİNLİKLE YASAK 

"Yaklaşan 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle Bakanlığımıza yapılan sözlü ve yazılı müracaatlardan zaman zaman yukarıda bahsedilen yasaklar ve ilkelere aykırı davranışlar sergilendiği anlaşılmaktadır. Bu tür davranışlar kamu görevlisine ve devlete olan güven ve itibar duygusunu zayıflatarak kamuoyunda yanlış yorumlara sebep olmaktadır. 

24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle hediye konusunda kurallara riayet edilmesi, konu hakkında tüm personele gerekli duyuruların yapılması, öğrenci, öğrenci velileri ve sınıf anneleri, okul aile birliği, özel kuruluşlar vb... tarafından sunulan ve yasak kapsamında olan hediyelerin kabul edilmemesi ve bu konuda ilçe/okul kurum yöneticileri tarafından gerekli hassasiyetin gösterilmesi ilgili yazı ile bildirilmiştir."


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading