Yandex Metrica

Türkiye'ye karşı Fransız-Yunan blokajına NATO Genel Sekreteri tepki gösterdi: Yeni bariyer koymayın!

Türkiye'ye karşı Fransız-Yunan blokajına NATO Genel Sekreteri tepki gösterdi: Yeni bariyer koymayın!

Ukrayna ordusu ihtiyaçlarının Türkiye'den karşılanmasını engellemeye çalışan Fransa, Yunanistan ve Güney Kıbrıs'a NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg tepki gösterdi: "Hem NATO hem de AB üyesi olan NATO müttefiklerinin iki ayrı hedefi olamaz. Yani iki hedef birden olamaz. NATO müttefikleri arasında yeni bariyerler kurmak, kolektif savunmayı güçlendirme çabalarımızı baltalayacaktır."

Dünya

29.03.2024, 18:48

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İttifak'ta 72. yılını kutlayan Türkiye'nin NATO'ya sunduğu katkıları anlattı. NATO'daki görev süresi daha önce 4 kez uzatılan eski Norveç Başbakanı Stoltenberg, 1 Ekim 2024 itibariyle koltuğunu başka bir isme devredecek. 

Stoltenberg, Anadolu Ajansı'na verdiği özel röportajda Türk savunma sanayiindeki gelişmeleri önemli bulduğunu belirtti. 

"Ukrayna'daki savaş, güçlü savunma sanayiine sahip olmanın önemini ortaya koydu. Türk hükümetinin ve aynı zamanda Türk savunma sanayiinin savaş uçakları dahil yeni üst düzey gelişmiş kabiliyetlere yatırım yapma çabalarını memnuniyetle karşılıyorum, bu önemli" diyen Stoltenberg, savaşta etkinliği kanıtlanmış Bayraktar TB2 SİHA'ları hatırlattı. NATO Genel Sekreteri, TB2'lerin Ukraynalılar için kendi ülkelerini savunmada önemli rol oynadığını söyledi.

Jens Stoltenberg

Ramazan'da katliam Fısıh'da bayram: İran'a misilleme o tarihten sonra... Ramazan'da katliam Fısıh'da bayram: İran'a misilleme o tarihten sonra... Haberi Görüntüle

F-16 VE SİHA'LAR KONUSUNDA İŞBİRLİĞİ 

Diğer NATO üyeleriyle Türkiye arasında savunma sektöründe işbirliği yapılacağına dair gelişmeleri memnuniyetle karşıladığını dile getiren Stoltenberg, şunları söyledi:

"ABD'nin artık daha fazla F-16'yı yenileyecek ve teslim edecek olması, Kanada ve Türkiye'nin insansız hava araçlarının parçalarına ilişkin yeniden çalışmaya başlaması ya da örneğin; İsveç ve Türkiye'nin savunma sanayii projeleri geliştirmek için birlikte daha yakın çalışacağını duyurması memnuniyet vericidir. 

Bunlar, Türkiye'nin bir müttefik olarak bireysel şekilde yaptıklarıdır. Ancak bunun da ötesinde asıl önemli olan, Türkiye'nin askeri kabiliyetler geliştirme ve üretmede tüm müttefiklerle birlikte çalışıyor olmasıdır.

NATO müttefiklerinin kendi aralarında savunma ticaretinde herhangi bir kısıtlamaya maruz kalmaması gerektiğine kuvvetle inanıyorum. Birbirimizi koruyacağımıza, savunacağımıza ve eninde sonunda birbirimiz için öleceğimize söz verdiğimiz bir İttifak'ın içindeyiz. Elbette birbirimiz arasında savunma teçhizatı ticareti de yapabilmeliyiz."

Jens Stoltenberg'in görev süresi ekim ayında dolacak.

Dünya bu iddia ile çalkalanıyor! İngiltere Kralı 3.Charles'in durumu söylenenin tam tersi çıktı! Dünya bu iddia ile çalkalanıyor! İngiltere Kralı 3.Charles'in durumu söylenenin... Haberi Görüntüle

FRANSA, YUNANİSTAN VE GÜNEY KIBRIS'A TEPKİ

Ukrayna'ya sağlanacak mühimmat konusunda verdiği sözleri tutamayan Avrupa ülkeleri savunma sanayii ürünlerinin 'Avrupa Birliği dışından tedarik edilmesini' teklif etmiş ancak bu girişim Fransa, Yunanistan ve Güney Kıbrıs'ın blokajına takılmıştı. Kaynakların Avrupa'da kalması ana fikriyle gerçekleşen bu engelleme, Türk savunma sanayii ürünlerini almaktan kaçınma olarak algılandı. 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, hem AB hem de NATO üyesi olan ülkelerin bu davranış biçimini net ifadelerle eleştirerek şöyle konuştu: 

"İş, müttefiklerimizin neye yatırım yapacaklarına karar vermesi ve kabiliyet hedeflerinin belirlenmesine geldiğinde, bu NATO'nun temel sorumluluğudur. Savunma planlamasının bir parçasıdır. Çünkü doğru bir kolektif savunma, savaş alanında da birbirini tamamlayan unsurlara dayanmak zorundadır. Dolayısıyla NATO'nun savunma planlaması, her bir müttefik için belirli kabiliyet hedefleri belirlemek, NATO'nun işidir.

NATO içinde elbette iki kanatlı savunma planlama süreçlerimiz olamaz. Hem NATO hem de AB üyesi olan NATO müttefiklerinin iki ayrı hedefi olamaz. Yani iki hedef birden olamaz. NATO'nun temel kabiliyeti, standartlar da NATO'nun belirlediği bir şey olmalıdır. NATO müttefikleri arasında yeni bariyerler kurmak, kolektif savunmayı güçlendirme çabalarımızı baltalayacaktır. Çünkü yeni engeller fiyatları artıracak, kaliteyi düşürecek ve yaratıcılığın önüne geçecektir. 

Bu nedenle elbette İngiltere, Kanada, ABD, Türkiye veya Norveç gibi AB üyesi olmayan müttefikleri de kapsayan bir transatlantik savunma sanayii ekosistemine inanıyorum.​​​​​​​ Bu çabalar için tek platform NATO olmalı çünkü AB üyesi NATO müttefikleri, NATO'nun savunma harcamalarına ayırdığı payın yüzde 20'sini temsil etmektedir. NATO'nun savunma harcamaları bütçesinin yüzde 80'i AB üyesi olmayan NATO müttefiklerinden gelmektedir. Bu nedenle aralarında engeller yaratmaya değil, elbette tüm ailenin ve yüzde 100'ünün birlikte çalışmasına ihtiyacımız var."

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg

Emine Erdoğan'dan kritik görüşme! Nijerya Devlet Başkanı'nın eşi Oluremi Tuinubi ile kadın istihdamına yönelik görüşmeler gerçekleştirildi! Emine Erdoğan'dan kritik görüşme! Nijerya Devlet Başkanı'nın eşi Oluremi Tuinubi... Haberi Görüntüle

ERDOĞAN'LA DOSTLUĞUMUZ ÇOK DEĞERLİ

"Türkiye, önemli ve çok değerli bir NATO müttefikidir. Türkiye, İttifak'ın en büyük 2. ordusuna, iyi eğitimli ve donanımlı askeri güçlere sahiptir" diyen Stoltenberg, görev süresi boyunca Cumhurbaşkanı Erdoğan'la geliştirdiği dostluk ve işbirliğini de şu sözlerle övdü:

"Müttefik liderlerle kurduğum yakın işbirliğini çok kıymetli görüyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile uzun yıllar boyunca geliştirdiğim dostluk ve işbirliğini de değerli buluyorum. Kendisi kararlı bir NATO müttefiki, birlikte çalışmaktan memnunum. Kendisiyle terörle mücadele, ortak savunmamızın güçlendirilmesi ve Ukrayna'ya destek dahil pek çok farklı alanda çalışma imkanı buldum."

Habere Tepki Ver

6

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Loading