Yandex Metrica

Türkiye-Libya anlaşması iptal edildi! Trablus İdare Mahkemesi'nin kararı Yunanistan'ı sevince boğdu

Son dakika haberi... Ekim ayında Türkiye ile Libya arasında imzalanan 'hidrokarbon yataklarını arama ve işlemeye ilişkin mutabakat muhtırası' Trablus İdare Mahkemesi tarafından tartışmalı bir kararla durduruldu.

Dünya

03.04.2024, 15:12

Yunanistan, Mısır, Fransa ve Hafter ile birlikte HDP'yi sevince boğan haber Libya'dan geldi. Trablus İdare Mahkemesi, Türkiye ile Libya arasında geçtiğimiz ekim ayında imzalanan hidrokarbon anlaşmasının yürütmesini durdurdu.

Libya sınırları içerisinde ve karasularında petrol ve gaz aramalarında Türkiye'ye imtiyaz sağlayan anlaşma mahkeme tarafından iptal edildi. 

Geçtiğimiz aralık ayında Libyalı 5 avukat, mutabakatın iptali talebiyle İdare Mahkemesi'ne başvurmuştu. Libya medyasında yer alan bilgiye göre, sözkonusu başvuruyu değerlendiren mahkeme heyeti Ankara-Trablus arasındaki anlaşmanın iptaline hükmetti.

Mahkeme, sözkonusu anlaşmanın Libya'nın kendi toprakları üzerindeki egemenliğini sınırlandırdığını iddia etti. Ülke doğusunda Bingazi merkezli darbeci Halife Hafter ve taraftarları, gayrimeşrû olmakla suçladıkları Başbakan Abdülhamid Dıbeybe yönetiminin bir anlaşma imzalamaya yetkili olmadığını savunuyordu. 

Trablus İdare Mahkemesi'nin son kararıyla birlikte adeta 'bayram eden' Yunan medyası, bu hükmün mevcut hükümetin yeni uluslararası anlaşmalara imza atmasını zorlaştıracağını iddia etti. Sözkonusu mahkemenin Hafter yanlılarının kontrolünde olduğu sanılıyor. 

Barzani'den Erdoğan mesajı: Erbil'de ağırlamaktan mutluluk duyuyorum Barzani'den Erdoğan mesajı: Erbil'de ağırlamaktan mutluluk duyuyorum Haberi Görüntüle

HDP DE İPTALİNİ SAVUNUYORDU 

Rusya, Mısır, Sudan ve Çad'dan toplanmış paralı askerlerin değil sadece Mehmetçiğin Libya topraklarını terk etmesi gerektiğini savunan Yunanistan'a geçtiğimiz günlerde HDP de destek vermişti. 

CIA devşirmesi Halife Hafter'in karargahı Bingazi'ye giderek Türkiye'ye karşı açıklama yapan HDP milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, "Ankara ile Trablus arasında imzalanmış anlaşmalar geçersizdir" demişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu başkanlığında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan oluşan Türkiye heyeti 3 Ekim'de Trablus'a adeta çıkarma yapmış, Başbakan Abdülhamid Dıbeybe'nin huzurunda ilgili bakanlarla enerji başta olmak üzere çok sayıda anlaşmaya imza atılmıştı. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading