Yandex Metrica

Putin Macron'u bitirdi! Dünya Fransa Cumhurbaşkanı'nın Kremlin'de nasıl aşağılandığını konuşuyor

Putin Macron'u bitirdi! Dünya Fransa Cumhurbaşkanı'nın Kremlin'de nasıl aşağılandığını konuşuyor

Fransız Cumhurbaşkanı Macron, Ukrayna krizine çözüm için gittiği Moskova'da Vladimir Putin'den öyle bir muamele gördü ki, 7 Şubat akşamı yaşadığı aşağılanmayı belki de hayatı boyunca unutamayacak.

Dünya

07.03.2024, 17:30

5 saatlik sohbete ve yemekte zengin menüye rağmen Kremlin'deki Rusya-Fransa buluşması, Vladimir Putin'in Emmanuel Macron'u her fırsatta aşağıladığı bir şova dönüştü. Putin Paris'ten gelen konuğuna öyle bir muamelede bulundu ki dün akşamdan buyana Fransız halkı kendi liderlerine 'aciz cumhurbaşkanı' diyerek ateş püskürüyor.

Diplomatik dışlanmışlık hissini Rusya'daki her anında hisseden Macron, Putin'in Fransa'yı herkesin önünde küçük düşürmesine izin verdi. Ukrayna krizinde bir orta yol bulabilmek için Moskova'ya gelen Macron'a yönelik tavır daha havalimanında ortaya çıktı. Fransa Cumhurbaşkanı'nı kendi büyükelçisi dışında hiç kimse karşılamadı. 

Macron için asıl sürprizler Kremlin'de hazırlanmıştı. Konuğunu arkasında çar heykeli bulunan geniş bir odada eli cebinde karşılayan Putin, Fransa'yı Rusya'dan çok daha aşağı seviyede bir devlet olarak gördüğünü belli eden tavırlara imza attı. 

Asıl bomba ise Putin'in görüşme için seçtiği masa oldu. Rus lider, uzunluğu yaklaşık 7 metreyi bulan konferans masasını tercih etmişti. Uzun masanın bir ucuna Putin, diğer ucuna Macron oturdu. Tarafların birbirlerini bağırmadan duymasının imkansız olduğu bu uzaklıktan ötürü mikrofon ve kulaklıklar kullanıldı. 

Konuğuna sosyal mesafenin de ötesinde bir angajman uygulayan Putin'in Macron'u aşağılayan tavırları Fransa gündemine bomba gibi düştü. Sosyal medyada yer yerinden oynadı. Milyonlarca Fransız, masa sahnesiyle dalga geçen paylaşımlar yaparak Macron'u yerden yere vurdu. 

Ukrayna krizi bir yana, Kremlin'deki soğuk manzaraya yol açan ana unsurun iki ülkenin özellikle Afrika'da sık sık karşı karşıya gelmesi olduğu sanılıyor. Kara Kıta'da Fransız sömürgeciliğine karşı ayağa kalkmak isteyen çeşitli ülkeler, yoğun olarak Rusya'dan ve Putin'e bağlı paralı asker şirketi Wagner'den destek alıyor. Putin'in hazırlattığı uzun masadaki 5 saatlik sohbette çoğunlukla Ukrayna değil, Afrika meselelerinin ele alındığı ileri sürülüyor. 

Müzakerelerde somut bir sonuca ulaşamayan taraflar ortak basın toplantısında da yine hayli mesafeliydi. Putin, Macron'a yönelik soğuk tavrını burada da sürdürerek, basın toplantısının bitiminde konuğunu beklemeden salonu terk etti. Muhtemel bir Ukrayna-Rusya savaşını durdurabilmek için Türkiye'nin peşpeşe adımlar attığı politik arenada Macron'un Erdoğan'dan rol kapma çabası böylece hüsranla sonuçlandı. Putin, bir lider olarak Macron'u 'kaale bile almadığını' açıkça belli etti. 

Görüşmeden geriye sadece beş çeşit balık çorbası, böğürtlenli geyik eti ve vanilyalı dondurma ile armutlu tarttan oluşan Kremlin'in 'zengin' yemek menüsü kaldı. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading