Yandex Metrica

Jackie Chan'in Suriye'de çektiği film muhalifleri öfkelendirdi: Enkaz altında hâlâ cenazeler var!

Jackie Chan'in Suriye'de çektiği film muhalifleri öfkelendirdi: Enkaz altında hâlâ cenazeler var!

Hollywood'un Çinli yıldızı Jackie Chan, Şam'ın Hacer'ül Esved semtinde çekilen Home Operation filminin yapımcılığını üstleniyor. O mahallede doğup büyüyen muhalifler, altında hâlâ cenazelerin bulunduğu enkazı Suriye rejiminin film seti olarak kiralamasına öfkeli.

Dünya

23.01.2024, 19:34

Ebu Leyd, Suriye savaşında cehennemi yaşayanlardan biri. 2011'de Suriye devrimine protestocu olarak katıldı ve Şam'a bağlı Meydan beldesinde gösterilere öncülük etti. Ancak binlerce kişi gibi Ebu Leyd de Beşar Esed'in baskıları daha şiddetli ve ölümcül hale gelince isyancı bir savaşçıya dönüştü. 

Başkentin 4 kilometre güneyindeki Hacer'ül Esved semtinde rejim askerlerine direnirken başından yaralandı. Ebu Leyd'in iki arkadaşı da dahil olmak üzere 2012'deki çatışmalarda çok sayıda sivil öldürüldü.

O yaraların acısı geçmiş olsa da Hacer'ül Esved sokaklarında yaşanan çatışmaların hatıraları geçmedi. İsyanın ilk günlerinde, Şam'ın varoşlarındaki çatışmalar ev ev, sokak sokak yaşandı. Ebu Leyd Suriye ordusundan kaçanların cephe hattını geçmelerine ve isyancı güçlere katılmalarına yardım etti, bu riskler ve entrikalarla dolu bir işti.

Yine de en çılgın kabuslarında bile Ebu Leyd'in aklına şu gelmemişti: Savaşta harap olan ve altında hâlâ cesetlerin bulunduğu enkazlarla dolu sokakların bir gün Hollywood süperstarının yapımcılığını üstlendiği bir film setine dönüşmesi...

Çinli ünlü film yıldızı Jackie Chan'in yapımcısı olduğu Çin-Birleşik Arap Emirlikleri ortak yapımı 'Home Operation', bir zamanlar muhaliflerin evi olan Hacer'ül Esved semtinde çekiliyor. 

Büyük hata! Politico'dan dikkat çeken analiz: İran Netanyahu'nun elini güçlendirdi... Büyük hata! Politico'dan dikkat çeken analiz: İran Netanyahu'nun elini güçlendirdi... Haberi Görüntüle

YEMEN'DEKİ OLAY ANLATILACAK 

Jackie Chan, Home Operation filminin yapımcılığını üstleniyor.

>Middle East Eye'a verdiği demeçte Ebu Leyd, "Mahallelerimizi yok etmekle, onları bir film seti yapmakla övünen Suriyeli yetkililer dışında tüm suçlular suçlarını saklıyor. Bu çok utanmazca" dedi.

Filmin yönetmeni Yinxi Song, Instagram'da Suriye tanklarının bölgeden geçtiğini gösteren bir video yayınladıktan sonra çekim yerini açıkladı.

Pekin'in Yemen savaşı sırasında 2015 yılında 600 Çin vatandaşını ve yaklaşık 200 kişiyi başarılı bir şekilde tahliye etmesinin anlatılacağı film, Çin ile BAE arasındaki yakın işbirliğine sık sık atıf yapacak. 

Filmin yapımcılığını Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) bulunan Çinli bir yapım şirketi olan SYX Pictures, Suriye hükümetiyle işbirliği içinde yapıyor. Home Operation filminin ilk olarak BAE'de çekilmesi planlanmıştı. Ancak daha sonra film için adres olarak Suriye seçildi. 

Film ekibi, filmi orijinal mekanında, yani Yemen'de çekmenin güvenlik nedenlerinden ötürü şu an için imkansız olduğunu söylüyor. Şam yakınındaki Hacer'ül Esved semti Yemen'den çok daha güvenli olduğu için seçilmiş. Bu arada Çinli Hollywood yıldızı Jackie Chan'ın Suriye'yi ziyaret etmesi planlanmıyor. 

İran'ın BM Daimi Temsilciliği: 'İsrail'e saldırı sonuçlandı' İran'ın BM Daimi Temsilciliği: 'İsrail'e saldırı sonuçlandı' Haberi Görüntüle

HER YÖNDEN İRONİK MANZARALAR

Çin büyükelçisi, Suriye'de tankların üzerine Çince kırmızı pankartların çekildiği, birinin üzerinde 'sevgi ve barış' yazan filmin lansmanına katıldı.

Birçok ülkenin aksine Çin, savaş patlak verdikten sonra Esed hükümetiyle bağlarını sürdürdü ve Suriye'nin yeniden inşası için az da olsa fon ayırdı. 

Muhalif Ebu Leyd, bir savaş alanını kendi propaganda amaçları doğrultusunda kullandığı için Çin'e öfkeli.

"Mahallelerimizin iki kez Esed ordusu tarafından ve şimdi de Çinli aktörler tarafından fethedildiğine şahit olduk. Çin, insanlığın anlamını bilmeyen bir ülkedir" dedi. 

Çinliler Esed'in suçlarını filme almak yerine, evlerinin yıkıntıları üzerinde kendi hikayelerini anlatan bir film çekmek için kurbanların ve yakınlarının duygularını umursamadan geldiler. 

ABD, Netanyahu'nun baskı çağrısını inkar edip kendi vatandaşlarını hedef aldı: 'Çeteler üniversiteleri ele geçirdi' ABD, Netanyahu'nun baskı çağrısını inkar edip kendi vatandaşlarını hedef aldı:... Haberi Görüntüle

SURİYELİ GİREMEZ AMA ÇİNLİ SİNEMACILAR GİREBİLİR

Suriye savaşının ilk yıllarında isyancı güçler Şam'ı kuşattı ve Hacer'ül Esved gibi banliyöleri kale olarak gördü. Ancak sonraki dönemde Hacer'ül el-Esved'e IŞİD/DEAŞ da geldi.

Şam rejimi daha sonra DEAŞ'ın varlığını gerekçe göstererek bir katliam dalgasına girişti. Yakındaki Yermuk Filistin mülteci kampı ve Tadamon da dahil olmak üzere bölgeyi ağır biçimde hırpaladı. Bu bölgeler Esed yönetimine karşı protestoların merkezi konumundaydı. 

Sonunda Esed güçleri 2018'de Şam'ın tüm güneyini ele geçirdi ve sivilleri isyancıların elindeki kuzey Suriye'ye kaydırdı ve hayatta kalan militanlar güneye kaçtı.

Hacer'ül Esved'den bir aktivist olan Ammar el-Maidani, şu anda yaşadığı kuzeye gitmeye zorlanan sivillerden biriydi.

Home Operation'ın çekimlerini 'büyük bir şok' olarak nitelendiriyor çünkü "Şam'daki ev sahiplerinin geri dönmesi engellenirken oyuncuların girmesine izin verildi."

Maidani, çekilecek filmi izlemenin ve evini, büyüdüğü mahalleyi Çin ve BAE tarafından propaganda amaçlı kullanıldığını görmenin çok zor olacağını söylüyor.

Huawei Pura 70 Ultra, öncü yeni özelliğiyle iPhone'u geride bırakıyor Huawei Pura 70 Ultra, öncü yeni özelliğiyle iPhone'u geride bırakıyor Haberi Görüntüle

ZATEN HER ŞEY BİR TİYATRO GİBİYDİ 

Yermuk kampından yerinden edilen Ammar el-Kudsi ise "Dünya üzerinde Suriye rejiminden daha kötü bir şey herhalde yoktur. Suriye yok edildiğinde bile Suriye'den yararlanıyorlar ve bombalarla yıktıkları yeri şimdi bir stüdyo olarak kullanıyorlar" dedi. 

Suriye kuzeyine kaçmak zorunda bırakılmış muhaliflerden Fadi Şabat ise Hacer'ül Esved'deki görüntülerin kendisini çocukluğuna götürdüğünü söyleyerek şunu söylüyor:

"Çekim yaptıkları yerde çocuklar için büyük bir oyun alanı olan bir meydan vardı. Bayramlarda çok oynardık, ergenliğimi o güzel binaların arasında geçirdim. Şimdi sadece Çinli aktörler meydanı kullanmakla kalmıyor, bir zamanlar IŞİD/DEAŞ'ın yükselmesine yardımcı olan Suriye rejimi de buradan yararlanıyor. Zaten ben her zaman şehrimin bir tür tiyatro sahnesi olduğunu hissettim: Birdenbire IŞİD'in ortaya çıkışı, Esed'in bölgeyi yok etme bahaneleri ve şimdi de Çin filmi..."

KAYNAK: Middle East Eye

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading