Yandex Metrica

İsrail ve ABD arasında İran krizi

İsrail ve ABD arasında İran krizi

ABD yönetiminin Viyana'daki nükleer müzakerelerde İran ile uzlaşması İsrail'i kızdırdı.

Dünya

23.01.2024, 17:31

ABD ile İran arasında Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan nükleer anlaşmanın yenilenmesi müzakerelerinde uzlaşı sağlanması İsrail'i kızdırdı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, konuya ilişkin bugün yaptığı açıklamada, "Müttefikimiz ABD ile ters düşmek ya da nükleer tehdit arz eden düşmanımızı ortadan kaldırmak seçenekleri arasında kalırsak ikincisini seçmek daha doğru" dedi.

Açıklamasında, İsrail açısından en büyük beka tehdidinin nükleer silahla güçlenen İran tehdidi olduğunu belirten Netanyahu, "Her halikuarda İran'ın nükleer silah edinmesini engellemek için birşeyler yapılmalı" ifadelerini kullandı.

Gantz'tan Netanyahu'ya: Sakin ol

İsrail'deki koalisyonun en büyük ortağı Savunma Bakanı Benny Gantz ise Netanyahu'ya sakin olma çağrısı yaptı.

Netanyahu'nun açıklamasının ardından medyaya bir demeç veren Gantz, "ABD ile yaşanan sorunların çözümü ancak diyalogla olmalı. Güvenliğimizi riske düşürecek meydan okumalarla değil" dedi.

İran: Bütün temel konularda anlaştık

Eski ABD Başkanı Donald Trump, İran ile ABD'nin de içinde bulunduğu 5+1 ülkeleri arasında 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmadan 2018 yılında çekilmişti.

Geçtiğimiz yılsonu yapılan seçimler sonucunda ABD Başkanlığına gelen Joe Biden ise İran ile nükleer anlaşmanın yenilenmesi için Viyana'da müzakereler yapılmasını kabul etmişti.

Yaklaşık iki aydır Viyana'da yapılan müzakerelerde tarafların uzlaşıya yakın olduğu ifade ediliyor.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade, dün yaptığı açıklamada, "Viyana'da ABD tarafı ile yaptığımız müzakerelerde herhangi bir tıkanıklık yok. Bütün temel meselerle uzlaşı sağladık. Müzakerelerin bu oturumu son oturum olabilir" demişti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading