Yandex Metrica

İskandinav ülkelerinde NATO kaosu: Finlandiya İsveç'e rağmen ittifaka tek başına girecek mi?

İskandinav ülkelerinde NATO kaosu: Finlandiya İsveç'e rağmen ittifaka tek başına girecek mi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Çavuşoğlu'nun Finlandiya'nın NATO'ya üyeliğine ilişkin yeşil ışık yakarken İsveç'i açıkça veto etmeleri İskandinav ülkelerinde kaosa yol açtı. İsveç ve Finlandiya başbakanları, Stockholm'de muhalefet partileri ile bir araya gelirken ortalık adeta kaos alanına dönüştü.

Dünya

23.01.2024, 20:23

Irkçı ve İslam düşmanı Rasmus Paludan'ın Kur'an-ı Kerim yakma eylemlerine ve YPG'li teröristlerin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın maketini asmasına izin verilmesinin ardından Türkiye'nin İsveç'in NATO sürecinin veto edileceğini açıklaması İskandinav ülkelerinde sarsıntıya yol açtı. İsveç'in üyeliği tehlikedeyken Finlandiya'nın tek başına NATO'ya girmeyi kabul edip etmeyeceği ise merak konusu.

Suudi Arabistan'dan İran-İsrail gerilimine açıklama: Ciddi sonuçlara yol açabilir Suudi Arabistan'dan İran-İsrail gerilimine açıklama: Ciddi sonuçlara yol açabilir Haberi Görüntüle

İSVEÇ'İN ATMADIĞI ADIMI FİNLANDİYA ATTI

İsveç, Paludan'ın eylemlerine izin vermek bir yana, ırkçı siyasetçiye eylemleri sırasında polis desteği sağlayan İsveç, terör örgütlerini desteklemekten geri durmuyor. İsveç ile birlikte NATO sürecinde olan Finlandiya ise salı günü ülkede Kur'an-ı Kerim yakılmasını yasakladı.

Barzani'den Erdoğan mesajı: Erbil'de ağırlamaktan mutluluk duyuyorum Barzani'den Erdoğan mesajı: Erbil'de ağırlamaktan mutluluk duyuyorum Haberi Görüntüle

BAKAN ÇAVUŞOĞLU'NDAN FİNLANDİYA'YA YEŞİL IŞIK

Finlandiya'nın tutumunun ardından Bakan Çavuşoğlu, İsveç'in NATO üyeliğinin reddedileceğine işaret ederken Finlandiya'nın üyeliğine ise sıcak bakıldığına yönelik mesaj verdi. Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarına yer veren Finlandiya basını da Türkiye'nin iki ülkenin üyeliğine yönelik farklı tutumlarını aktardı. 

Iltalehti gazetesi,  'Türk Dışişleri Bakanı doğrudan ilan etti: Türkiye Finlandiya'nın NATO'ya katılmasına İsveç'ten daha pozitif bakıyor' başlığını kullanırken Ilta-Sanomat gazetesi ise 'Türk Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik onaylarını ayırmıyor' başlığını tercih eti.

İsrail medyasından savaş iddiası: İsrail gece saatlerinde İran'a saldırabilir İsrail medyasından savaş iddiası: İsrail gece saatlerinde İran'a saldırabilir Haberi Görüntüle

'FİNLANDİYA'NIN NATO'YA YALNIZ KATILMA İHTİMALİ KUVVETLİ'

Aftonbladet gazetesi ise 'İsveç ve Finlandia dans adımlarını konuşmalı' başlığını kullanırken İsveç ve Finlandiya başbakanları Ulf Kristersson ve Sanna Marin'in perşembe günü yapacakları görüşmeye değindi. Savunma Uzmanı Charly Salonius-Pasternak'ın görüşlerine yer veren Aftonblated, Finlandiya'nın NATO'ya yalnız katılma ihtimalinin kuvvetli olduğundan  söz etti. 

Salonius-Pasternak, Finlandiya'nın ittifaka tek başına katılmak istemediğini ilan etmesi gerektiğini belirtirken Finlandiya'nın NATO'ya İsveç'ten önce katılmasının İsveç'in lehine olduğunu söyledi. Finlandiya'nın İsveç'e yardım etmesi gerektiğini ifade eden Salonius-Pasternak, Fin halkının tek başına NATO'ya girmeyi kabul edeceğini belirtti.

İsrail içinde Netanyahu'ya karşı sesler yükseliyor: 'Hamas'ın istediğini verelim' İsrail içinde Netanyahu'ya karşı sesler yükseliyor: 'Hamas'ın istediğini verelim' Haberi Görüntüle

İSVEÇ PARTİLERİ BİRBİRİNE GİRDİ

Göteborgs-Posten gazetesi, İsveç Başbakanı Kristersson'un muhalefet partileri ile düzenlediği görüşmeyi aktardı. 

Kristersson ile muhalefet partileri arasında yapılan görüşmelerde Paludan'ın sebep olduğu kriz hakkında konuşulurken Sosyal Demokrat Parti lideri Eva Magdalena Andersson, aşırı sağcılarla işbirliğinin İsveç'in ittifaka üyeliğini riske attığını söyledi. İsveç'in üyeliğini desteklediklerini belirten Andersson, aşırı sağcı SD'nin ise itifak üyeliğini baltaladığını belirtti.

Endonezya'daki Ruang Yanardağı'nda volkanik patlama: Binlerce kişi tahliye ediliyor Endonezya'daki Ruang Yanardağı'nda volkanik patlama: Binlerce kişi tahliye ediliyor Haberi Görüntüle

'İÇERİDE SAVAŞ YÜRÜTECEK'

İsveç Demokratları lideri Jimmie Akesson ise henüz toplantı başlamadan önce Andersson'a tepki gösterdi. Akesson, Andersson'un ı partisinin terör örgütü PKK ile açık bağlantısından uzaklaştırmaya çalıştığını iddia etti. Ayrıca, Ankara ile krizin sebebinin önceki hükümetin yani, Andersson döneminin 'PKK çılgınlığı' sebebiyle ortaya çıktığını söyledi.

Akesson ile Andersson arasındaki tartışmayı aktaran Expressen gazetesi ise 'Sosyal Demokrat Parti içeride siyasi savaş yürütecek' başlığını kullandı.

Zirvenin ardından Akesson'a cevap veren Andersson, "Bu şimdiye kadar duyduğum en aptalca şey. Bazı politikacılar saldırının en iyi savunma olduğunu düşünür" ifadelerini kullandı.

Başbakan Kristersson ise parti liderleriyle yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada İsveç'in güvenlik durumunu iyi anlaması gerektiğini söyledi. İsveç Başbakanı, Kur'an-ı Kerim yakanları "kullanışlı aptallar" olarak tanımladı ve bu eylemleirn İsveç'e zarar vermek isteyen yabancı ülkelerin işine yaradığını ifade etti.
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading