İmran Han güven oylamasını kaybetti! Başbakanlıktan resmen düşürüldü
Pakistan'da Anayasa Mahkemesinin güven oylaması yapılması kararı sonrası ordunun kapılarda nöbet tuttuğu mecliste yapılan oylamada Pakistan Başbakanı İmran Han güven oylamasını kaybetti.

Pakistan Ulusal Meclisi Sözcüsü ve Başkan Yardımcısı resmen istifa etti. İmran Han'ın düşürülmesi sonrası Pakistan Meclis binası önünde hapishane araçları sevk edildi.
PAKİSTAN'DA OLAĞANÜSTÜ HAREKETLİLİK
Bakanların vekillerin yurt dışına çıkışı yasaklandı. Pakistan Yüksek Mahkemesi kapılarını gece saat 12'de açacak. Ülkedeki tüm havalimanlarında alarm verildi. Ülkede olağanüstü hareketlilik var.
Öte yandan binlerce İmran Han taraftarı Lahor sokaklarında gösteri düzenlemeye başladı.
"BAĞIMSIZ BİR POLİTİKA OLUŞTURMAYA ÇALIŞTI"
İngiliz yazar Peter Oborne bugünkü yazısında, İmran Han'ın Pakistan vatanperver olduğunu belirterek, "Pakistan Başbakanı, yolsuzluğun kökünü kazımaya ve bağımsız bir politika oluşturmaya çalıştı." ifadelerini kullandı.
172 OYUN ALTINDA KALARAK DÜŞTÜ
Mecliste yapılan güvensizlik oylamasında Başbakan İmran Han'ın hükümeti, 174 hayır oyu aldı. Hükümet, mecliste yapılan güvensizlik oylamasında çoğunluk sınırı olan 172 oyun altında kalarak düştü.
PAKİSTAN'DA GÜVENSİZLİK OYLAMASIYLA GÖREVİNDEN ALINAN İLK BAŞBAKAN OLDU
İmran Han, Pakistan'da güvensizlik oylamasıyla görevinden alınan ilk Başbakan oldu.
Dün, muhalefetin hükümeti düşürme girişiminin ardında ABD'nin olduğuna dair suçlamalarını sürdüren Han, "Parlamento üyelerinden birkaçı birkaç ay önce ABD'nin İslamabad Büyükelçiliğine gitti ve orada kendilerine Başbakan Han'a karşı güvensizlik oylamasının gerçekleştirileceği söylendi." ifadelerini kullanmıştı.
MECLİS ÜSTÜNLÜĞÜ MUHALEFETE GEÇMİŞTİ
Han'ın ittifak kurduğu ve Meclis'te 7 milletvekiline sahip Birleşik Halk Hareketi (MQM-P), 4 vekile sahip Belucistan Avami Partisi (BAP) ve bir parlamentere sahip Cumhuriyetçi Vatan Partisi (JWP), muhalefetin yanında yer alacağını duyurmuştu. Hükümetin ittifak kurduğu partilerin güvensizlik oylamasında muhaliflerin yanında yer alacağını açıklamasıyla meclis üstünlüğü muhalefet blokuna geçmişti.
Öte yandan iktidardaki Pakistan Adalet Hareketi Partisi'nin (PTI) en az 13 milletvekili Başbakan Han'a karşı muhaliflerin yanında oy kullanacağını açıklamıştı.
Pakistan Ulusal Meclisi, 342 milletvekilinden oluşuyor. Başbakan Han'ın görevden alınması için en az 172 oy gerekiyor. Başbakan Han'a karşı güvensizlik oylaması önergesi, 28 Mart'ta parlamentoda 161 evet oyuyla kabul edilmişti.
İMRAN HAN HALKINA SESLENMİŞTİ
Ulusal basındaki haberlere göre, Başbakan Han, bugün yapılacak olan güvensizlik oylaması öncesi televizyonlardan ulusa seslenmişti.
"HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIM"
Han, Anayasa Mahkemesinin güvensizlik oylamasına dair kararıyla ilgili, "Mahkeme en azından (yabancı komploya dair) tehdit mektubunu inceleyip bizim doğru söyleyip söylemediğimizi değerlendirmeliydi. Bu sebeple hayal kırıklığına uğradım." dedi.
Bu konunun çok büyük bir mesele olduğunu ifade eden Han, "Mahkemede (tehdit mektubu) buna dair bir tartışma olmadı. Ancak mahkemenin kararına saygı duyuyorum." şeklinde konuştu.
MUHALEFET ABD'DEN EMİR Mİ ALDI?
Han, güvensizlik oylamasında yabancı müdahale olduğuna işaret ederek, mahkemenin en azından yabancı komployla ilgili soruşturma başlatması gerektiğini ancak bunun da gerçekleşmediğini aktardı.
Muhalefetin hükümeti düşürme girişiminin ardında ABD'nin olduğuna dair suçlamalarını sürdüren Han, "Parlamento üyelerinden birkaçı birkaç ay önce ABD'nin İslamabad Büyükelçiliğine gitti ve orada kendilerine Başbakan Han'a karşı güvensizlik oylamasının gerçekleştirileceği söylendi." ifadelerini kullandı.
BAŞBAKAN İMRAN HAN 10 NİSAN AKŞAMI MİLLETİ SOKAĞA ÇAĞIRDI
Han, Pakistan'da "ithal edilmiş" bir hükümeti asla kabul etmeyeceğini belirterek, 10 Nisan akşamı tüm ülkeyi sokaklara çağırdı.
Han'a karşı yarın Meclis'te güvensizlik oylaması gerçekleştirilecek.
Dün, Anayasa Mahkemesi verdiği kararla Başbakan Han'a karşı güvensizlik oylamasının gerçekleştirilmesinin önünü açmıştı.
NE OLMUŞTU?
Ary News televizyonunda 3 Nisan'da yayınlanan haberde, Başbakan Han'ın partilileriyle yaptığı toplantıda, hükümeti devirmek için oluşturulan komplonun arkasında ABD Dışişleri Bakanı'nın Güney ve Orta Asya İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Donald Lu'nun olduğunu söylediği iddia edilmişti.
Han, 2 Nisan'da, ilgili güvensizlik oylamasına yönelik yaptığı açıklamada, "(Muhalefetin) Beni görevden alma girişimi, ABD’nin iç politikamıza açık müdahalesidir." ifadesini kullanmıştı.