Endişeli ama memnun! ABD yine şaşırtmadı
Tunus'taki darbe ABD'nin demokrasiye yönelik çifte standardını bir kez daha ortaya koydu. İlk açıklama darbeden neredeyse 24 saat sonra geldi. ABD yine şaşırtmadı, açıkça darbeye desteğini açıkladı.

Tunus'taki darbe kadar, Batı'nın darbe karşısındaki tutumu da küresel demokrasiye bir darbe niteliğinde.
ABD her darbe girişiminde olduğu gibi, Tunus'ta da saatler boyu pozisyon almamayı tercih etti. Tunus'ta darbe olurken Washington'da sessizlik hakimdi. Açıklama darbeden neredeyse 24 saat sonra geldi. Beyaz Saray sözcüsü Jen Psaki basın toplantısında "Tunus’taki gelişmelerden dolayı endişeliyiz." ifadesiyle bir şey söyledi ama aslında hiçnbir şey söylemedi. Zira bu açıklama ABD'nin çok da yorum yapmak istemediği durumdalarda kullandığı zorunlu bir açıklama.
Psaki, "Durum hakkında daha fazla bilgi edinmek için hem Beyaz Saray'dan hem de ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzeyde Tunuslu liderlerle temas halindeyiz." ifadesini kullandı.
ABD DIŞİŞLERİ BAKANI TUNUS'UN DARBECİ LİDERİYLE GÖRÜŞTÜ
Bu açıklamadan bir süre sonra ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, darbeci Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said ile görüşme yaptı. Blinken, Said'e tüm siyasi aktörler ve Tunus halkı ile açık diyalogu sürdürmeye çağırdı. ABD'nin durumu izlemeye ve angajmana devam edeceğini ifade etti. Özetle ABD bu darbeye de açıkça destek verdi.
SÜREKLİ DESTEK VURGUSU
ABD kanadından darbe yönetimine bir destek mesajı da Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price kanalıyla verildi. Sözcü, Dışişleri Bakanı Blinken'ın Tunus halkı için ABD'nin güçlü ortaklığını ve sürekli desteğini vurguladığını aktardı.
15 TEMMUZ'DA DA DARBECİLERİN BAŞARILI OLMASINI BEKLEMİŞLERDİ
Aslında ABD'nin tutumu tanıdık. Zira15 Temmuz gecesi de ABD demokrasiden yana bir tutum takınmamış, darbe girişiminin gidişatını beklemişti. İlk açıklama 15 Temmuz'da da neredeyse bir gün sonra gelmişti. Darbe girişimi bastırılınca Amerikan Başbakanı Barack Obama, seçilmiş hükümetin yanında olduklarını açıkladı.