Yandex Metrica

Çin'de büyük kriz! Apple ve Tesla da payını aldı

Çin'de büyük kriz! Apple ve Tesla da payını aldı

Çin'de devam eden elektrik kesintileri ülkedeki üretim faaliyetlerini etkilemekle kalmayıp, endüstri dışındakileri de etkilemeye başladı. Ülkedeki güç kesintisi sebebiyle kesintinin olduğu bölgedeki Apple ve Tesla'nın da aralarında olduğu dünya firmaları üretimlerini durdurdu.

Dünya

23.01.2024, 18:02

Çin'deki elektrik krizi yayılırken, fabrikaların kapanmasına yol açıyor.

Gazze desteği hedef tahtasına oturttu: Eşine yolsuzluk soruşturulması açılan Pedro Sánchez istifa edebilir Gazze desteği hedef tahtasına oturttu: Eşine yolsuzluk soruşturulması açılan Pedro... Haberi Görüntüle

MUM IŞIĞINDA FAALİYET SÜRDÜRÜLÜYOR

Çin'de artarak devam eden elektrik kesintileri, aralarında Apple ve Tesla gibi elektronik devlerinin de olduğu pek çok fabrikada üretimi durdururken, kuzeydoğudaki bazı iş yerleri mum ışığında faaliyet gösteriyor, hatta alışveriş merkezlerinde artan ekonomik sıkıntı yüzünden erkenden kapanıyor.

Çin'deki elektrik krizinin nedeni, kömür arzı sıkıntısının yanı sıra sertleşen emisyon standartları ve üreticilerle endüstriden gelen güçlü talebin, kömür fiyatlarını rekor seviyelere itip, kullanımda yaygın kısıtlamaları tetiklemesi. Çin devlet medyasının haberine göre, Çin'in kuzeydoğusunda yer alan birçok bölgede geçen beri yoğun elektrik tüketiminin olduğu saatlerde kesintiler başlatıldı.

Son dakika... Bir protesto da Fransa'da: Tarihi Sorbonne Üniveristesi de Gazze ayaklanmasına katıldı Son dakika... Bir protesto da Fransa'da: Tarihi Sorbonne Üniveristesi de... Haberi Görüntüle

ANALİSTLERDEN KRİTİK YORUM

Elektrik şebekesi işletmecisi State Grid Corp, pazartesi günü, temel güç tedarikini sağlama ve elektrik kesintilerini önleme sözü verdi. Analistler, söz konusu güç çıkmazının, Çin'in çeşitli bölgelerinde endüstrilerdeki üretime zarar verdiğini ve ülkenin ekonomik büyüme görünümünü etkilediğini söylüyor.

Diğer taraftan Çin'in en kuzeyindeki şehirlerde gece sıcaklıklarının neredeyse donma noktasına gerilemesiyle evler ve endüstriyel olmayan kullanıcılar üzerindeki etki ortaya çıkıyor. Ulusal Enerji İdaresi (NEA), kömür ve doğal gaz şirketlerine kış aylarında evleri sıcak tutmak için yeterli enerji tedarikini sağlamalarını söyledi.

Barzani'den Erdoğan mesajı: Erbil'de ağırlamaktan mutluluk duyuyorum Barzani'den Erdoğan mesajı: Erbil'de ağırlamaktan mutluluk duyuyorum Haberi Görüntüle

BÜYÜME TAHMİNLERİNDE DÜŞÜŞ GÖZLEMLENDİ

Elektrik kesintisinin etkileri, bazı analistlerin 2021 büyüme tahminlerini düşürmelerine neden oldu. Buna göre, Nomura, üçüncü ve dördüncü çeyrek gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) büyüme tahminlerini %5.1'den %4.7'ye ve %4.4'ten %3.0'a düşürürken tüm yıl için tahminini ise %8.2'den %7.7'ye indirdi.

Morgan Stanley analistleri ise üretim kesintilerinin uzaması halinde dördüncü çeyrekte GSYH büyümesinde 1 puan düşüş görülebileceğini belirtti.

Kaynak: REUTERS

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading