Yandex Metrica

Bayraktar TB2 kopyası kamikaze dronla petrol tesisini vurdular: Cephenin yeni kahramanı Lyuty!

Bayraktar TB2 kopyası kamikaze dronla petrol tesisini vurdular: Cephenin yeni kahramanı Lyuty!

Ukrayna savunma sanayii artık pek çok tipte kamikaze İHA ve bombalı dron üretiyor. Bunlar arasında en dikkat çekeni, tasarımıyla Bayraktar TB2'ye benzeyen 'Lyuty' oldu. 9 Mart'ta Ruslara ait bir havacılık tesisini, 13 Mart'ta ise sınırdan 450 km uzaktaki petrol rafinerisini vuran Lyuty, işgalin başladığı aya atfen 'Şubat' anlamına geliyor. 

Dünya

25.04.2024, 13:46

Ukrayna dronları 13 Mart'ta Moskova güneyindeki Ryazan şehrinde bulunan petrol rafinerisini vurdu. Sınıra 450 km uzaklıktaki rafineriye yönelik saldırı, Ukrayna'nın yerli dron üretim kapasitesinde geldiği noktayı gözler önüne serdi. 

Rafineri saldırısından 4 gün önce, 9 Mart'ta ise Rostov-on-Don'a yakın Taganrog uçak fabrikasına yönelik bir eylem gerçekleşti. İki ayrı bombardımanda Ukraynalılar aynı kamikaze İHA'yı kullanmıştı.

Bu araç, ülkede 'milli kahraman' ilan edilmiş Bayraktar TB2'ye benzeyen tasarımıyla Lyuty'den başkası değildi.

Yunan medyasında akıl almaz başlık: Erdoğan Kuzey Irak'ı ilhak etti! Yunan medyasında akıl almaz başlık: Erdoğan Kuzey Irak'ı ilhak etti! Haberi Görüntüle

KATİL İHA'NIN ADINI 'ŞUBAT' KOYDULAR

Topyekûn Rus işgalinin başladığı 24 Şubat 2022 tarihine atfen Ukraynalılar bu çok etkili kamikaze İHA'ya 'Şubat' anlamına gelen 'Lyuty' adını verdi. 75 kilogram patlayıcı taşıyan bu gizemli hava aracının 1000 kilometre uçuş menziline sahip olduğu belirtiliyor. Kiev yönetimi Lyuty projesini ilk olarak Kasım 2023'te duyurdu. O günden buyana Lyuty'nin gelişim aşaması hep gizli kaldı. 

13 Mart'ta Ryazan'daki saldırısıyla Rus petrol rafinerisinde büyük çaplı yangına neden olan Lyuty uçuş esnasında görüntülenince, üzerindeki sır perdesi de bir nebze olsun kalkmış oldu. Rafinerinin vakum ünitesini yüksek hassasiyetle vurmayı başaran Lyuty, sözkonusu tesisin belki de aylar boyunca devredışı kalmasına neden oldu. 

Kamikaze İHA Lyuty

Ukrayna savunma basını, Lyuty insansız hava aracının önümüzdeki günlerde yeni saldırılarda kullanılmasına kesin gözüyle bakıldığını bildiriyor.

Kiev'deki kaynaklara göre Ryazan saldırısından önce Lyuty, hava saldırısında hasar almış Rus erken ihbar-kontrol uçağı A-50'nin tamirinin yapıldığı Taganrog Havacılık Tesisi'ni de vurdu. Uydu fotoğraflarına göre A-50 uçağı, Lyuty saldısının ardından havalimanı apronundan kayboldu. Rusların A-50'yi üzeri kapalı bir hangara taşıdığı sanılıyor. 

Mehmetçik NATO görevinde: Kosovalı askerlere keskin nişancı eğitimi verildi Mehmetçik NATO görevinde: Kosovalı askerlere keskin nişancı eğitimi verildi Haberi Görüntüle

UKRAYNA ÇEŞİT ÇEŞİT DRON ÜRETİYOR

Geçtiğimiz yıl kamikaze saldırılarda yoğun olarak 'UJ' serisini kullanan Ukrayna ordusu UJ-22, UJ-25 ve UJ-26 ile Rus topraklarındaki önemli hava üslerini hedef aldı. 

Bir yandan Rus taarruzunu durdurmaya çalışan Ukraynalılar aynı zamanda yerli üretim savunma sanayii araçlarında ilerlemeler kaydetti. Rus donanmasına Karadeniz'de büyük darbe vuran insansız deniz araçlarını imâl eden Ukraynalılar, uzun menzilli bombalı hava araçlarında da şu modelleri geliştirdi:

  • Mugin-5
  • UJ-22 Airborne
  • Morok
  • UJ-25 Skyline
  • Banshee
  • AQ-400 Scythe
  • UJ-26 Beaver
  • Lyuty
  • Y-III

Bazı modellerin isimleri yetkililerce henüz açıklanmadı. Ancak son saldırılarla dikkatleri üzerine çeken Lyuty (Şubat), Ukrayna üretimi insansız hava araçları arasında Türk Bayraktar TB2'ye en çok benzeyen silah olarak kayda geçti. Ukrayna savunma sanayii aynı zamanda kamikaze dron (FPV) ve bomba taşıyan dron gibi mini hava araçlarında yıllık 1 milyonluk üretim kapasitesine erişti. 

Ukrayna üretimi insansız hava araçlarından bazıları

Habere Tepki Ver

1

0

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Loading