Yandex Metrica

Sitede Ara

Baraj patlatıldı, kaç kişi boğuldu bilinmiyor: Sel suları bazı köyleri tamamen yuttu

Herson'daki Kahovka Barajı'nın patlatılması Ukrayna savaşının kırılma noktalarından biri oldu. Bölgede felakete yol açan sabotajı kimin yaptığı bilinmezken taraflar birbirlerini suçluyor. Nova Kahovka-Herson hattında tüm köy ve kasabalar sular altında. Evlerinde mahsur kalanlar tahliye edilmeye çalışılıyor.

Dünya

22.03.2024, 14:57

Ukrayna'da baraj alarmı sürüyor. Herson kenti doğusunda Rus askerlerinin kontrol ettiği Kahovka Barajı patlatılınca Dinyeper Nehri havzasındaki çok geniş bir bölge sular altında kaldı. 

Herson ve çevresindeki yerleşim birimlerinde evlerin birinci katları ile depolar tamamen su altında kaldı. Sık sık patlama seslerinin duyulduğu bölgede evlerinde mahsur kalan binlerce kişi kayıklarla kurtarılmaya çalışılıyor. Ortalama 1,5 ilâ 3 metre derinliği bulunan suların daha da yükselmesi bekleniyor.

Ukrayna ordusu ve NATO, Rusya'yı barajı havaya uçurup savaş suçu işlemekle suçlarken, Kremlin ise yaşananların Ukrayna kaynaklı bir sabotaj olduğunu iddia ediyor. Kahovka Barajı, ülkenin en kuzeyinden en güneyine dek uzanan Dinyeper Nehri üzerindeki altı barajdan biri. 

Herson bölgesinde Rusya Dinyeper'in doğu kanadı ile güney kısmı işgali altında bulundururken, Ukrayna ordusu ise kent merkezinde ve Dinyeper batısında varlık gösteriyor. 

Baraj sabotajının tam da Ukrayna ordusunun taarruza kalktığı bir zamanda meydana gelmesi dikkat çekiyor. Rus ordusunun barajı patlatıp suları yükselterek Kiev güçlerinin ilerleme hızını yavaşlatmayı amaçladığı belirtiliyor. 

Batı Trakya'da Türk azınlığın hakları çiğnenirken Miçotakis hukukun üstünlüğüyle övünüyor Batı Trakya'da Türk azınlığın hakları çiğnenirken Miçotakis hukukun üstünlüğüyle övünüyor Haberi Görüntüle

ÇOK SAYIDA İNSAN BOĞULMUŞ OLABİLİR 

Sel sularından ötürü Nova Kahovka şehir merkezindeki hükümet binasının çevresi bile sularla kaplandı. Bina etrafında şimdi suda yüzen kuğular dolaşıyor. Oleşki kasabasında yaşayanlar ise bazı evlerin neredeyse tamamen su altında kaldığını, kasabadaki yaşlıların kurtarılmayı beklediğini ifade ediyor. 

Gelen bilgilere göre Kozachi Laheri, Krinki ve Dnipriani köylerinde evler çatılara kadar su altında kaldı. Felaketin boyutları sel suları dindikten sonra daha net anlaşılacak.

Çok sayıda insanın boğularak hayatını kaybettiğine kesin gözüyle bakılırken Ukrayna Tarım Bakanlığı ise kendi kontrolleri altındaki bölgede 10 bin hektar tarım arazisinin sel baskınına uğradığını belirtiyor. 

Barajı kendilerinin patlattığı iddialarını reddeden Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, sabotajla birlikte Kırım yarımadasının içme suyundan mahrum kaldığını hatırlatıyor. Kahovka Barajı'ndaki patlama Rus işgalindeki Kırım'da yaşamı daha da zorlaştırdı. 

9 füze İsrail'e ulaştı iki hava üssü vuruldu! İşte İran'ın intikam saldırısında tüm detaylar 9 füze İsrail'e ulaştı iki hava üssü vuruldu! İşte İran'ın... Haberi Görüntüle

The Jerusalem Post'tan yalanlama: İran'a düzenlenen saldırıyı İsrail gerçekleştirmedi! The Jerusalem Post'tan yalanlama: İran'a düzenlenen saldırıyı İsrail gerçekleştirmedi! Haberi Görüntüle

'BİRDENBİRE EVSİZ, EŞYASIZ ORTADA KALDIK'

Tahliye çalışmaları sırasında bazı Ukraynalıların eşyalarını hatta evcil hayvanlarını da yanlarına aldıkları görüldü. Bölgede devam eden sivil tahliyesinde görevli güvenlik yetkililerine göre su baskınının ardından ortaya çıkan mayın tehlikesinden dolayı insanların sadece bot ve tekne ile hareket etmesine izin veriliyor.

Evinin ilk katı sular altında kaldığı için bölgeden tekne ile kurtarılan Oksana Katyug (53) sel baskınının ilk dakikalarını anlattı. Katyug, "Dün su baskını meydana geldi. Su önce yavaş yavaş, daha sonra da hızlı şekilde sokağa girmeye başladı. Bu nedenle birden eşyasız ve çaresiz, esir gibi ortada kaldık" dedi.

Askerlerin yardımıyla evinden güvenli bir bölgeye tahliye edildiğini anlatan Katyug, "Çocuklarım evde değildi. Ben ise köpeğimle beraber evdeydim. Su seviyesi dün öğlen saatlerinde oldukça yükseldi" diye konuştu.

Galina Litvinova da (92) bir akrabasının evinde yalnız yaşadığını kaydetti. Litvinova, su baskınının ardından akrabalarına telefon açarak durumu anlattığını ama onların gelemediklerini ifade etti.

Yaşadıklarını anlatırken gözyaşlarına hakim olamayan Litvinova, askerlerin yardımlarıyla tekne ile evden tahliye edildiğini söyledi.


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading