Yandex Metrica
SON DAKİKA
Almanya'nın yeni Başbakanı Olaf Scholz kimdir? Türkiye'ye nasıl bakıyor?

Almanya'nın yeni Başbakanı Olaf Scholz kimdir? Türkiye'ye nasıl bakıyor?

Almanya'da Merkel dönemi resmen sona erdi. Başbakanlık koltuğuna Olaf Scholz oturdu. SDP,FDP ve Yeşiller koalisyonuyla kurulan yeni hükümetin, Türkiye-Almanya ilişkilerinde değişime neden olup olmayacağı merak konusu.

Dünya

23.01.2024, 18:26

Almanya'da yeni dönem başladı. 16 yıllık Angela Merkel dönemi bitti, ülkede Başbakanlık koltuğuna Olaf Scholz oturdu.

Husiler duyurdu: ABD ve İngiltere Yemen'e yeni bombardıman başlattı Haberi Görüntüle

SÜREÇ NASIL İŞLEDİ?

Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD), Hür Demokratik Parti (FDP) ve Birlik 90/Yeşiller arasında bir aydır devam eden koalisyon müzakereleri sonuçlandı. 24 Kasım’da koalisyon anlaşması açıklandı. 

Olaf Scholz başkanlığında ‘trafik lambası koalisyonu’na bir adım daha yaklaşılmış oldu. Almanya’da SPD kırmızı, FDP sarı, Yeşiller ise yeşil renkle özdeşleşmiş durumda. Bu nedenle de SPD öncülüğünde kurulacak olan koalisyon halk arasında ve medyada trafik lambası renklerinden ilhamla trafik lambası koalisyonu olarak adlandırılıyor.

Almanya'nın yeni Başbakanı Olaf Scholz kimdir? Türkiye'ye nasıl bakıyor?

Papa'dan Ukrayna-Rusya barışı için çağrı: Türkiye'yi işaret etti Haberi Görüntüle

MECLİS ONAY VERDİ, SCHOLZ BAŞBAKAN OLDU

Görüşmelerin olumlu sonuçlanmasının ardından, Federal Meclis’te oylama yapıldı. Bu oylamada başbakan seçilen Olaf Scholz, Federal Meclis'te yemin etti. Scholz, Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier'den atama belgesini aldı. Tekrar Meclis'e giden Scholz, yemin ederek Başbakan olarak görevine resmen başladı.

Hitler yeni katliamlara hazırlanırken Hamas'tan 'ateşkes' açıklaması geldi Haberi Görüntüle

OLAF SCHOLZ KİMDİR?

Almanya'nın yeni şansölyesi Olaf Scholz, 1958 yılında dünyaya geldi. Hamburg Üniversitesi’nde hukuk eğitimi gördü. Siyasete SDP'nin gençlik örgütlerinde yer alarak başladı. 17 yaşından bu yana da siyasetin içinde.

Scholz, 2007-2009'da Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı, 2011-2018'de Hamburg Eyaleti Başbakanı ve 2018’den bu yana Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı olarak görev yaptı.

Sakin ve mücadeleci yapısı nedeniyle rakipleri onu duygusuz otomat olarak tanımlıyor.

Almanya'nın yeni Başbakanı Olaf Scholz kimdir? Türkiye'ye nasıl bakıyor?

Vladimir Zelenski'den sosyal medya paylaşımı: 'Türkiye'ye minnettarım' Haberi Görüntüle

TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERDE DEĞİŞİM YAŞANIR MI?

Almanya yeni bir siyasi döneme girerken Türkiye ve Almanyalı Türkler açısından olası değişimler merak konusu. 

Yeni hükümetin başında Merkel gibi sakinliği ile tanınan Olaf Scholz'un olması pozitif bir unsur olarak yorumlanıyor. Scholz’un Türkiye'ye karşı Merkel'den farklı bir tutum takınmayacağı düşünülüyor. Bugüne kadarki siyasi kariyeri, seçim kampanyası ve koalisyon görüşmeleri de, Türkiye ile pragmatik ilişkiyi devam ettireceğine işaret ediyor.

Olaf Scholz, bir mülakatta “Türkiye’ye silah satışının durdurulmasını düşünür müsünüz” sorusunu ise, Türkiye’nin bir NATO ülkesi olduğu ve güvenlik alanındaki işbirliğinin devam ettirilmesi gerektiğini vurgulayarak cevaplandırmıştı.

Katliamın ortağı neye uğradığını şaşırdı! ABD'li vatandaştan Biden'a Filistin tepkisi:... Haberi Görüntüle

Almanya'nın yeni Başbakanı Olaf Scholz kimdir? Türkiye'ye nasıl bakıyor?

Hamas'tan Gazze'de ateşkes için İsrail'e 3 aşamalı teklif: Her biri... Haberi Görüntüle

KRİTİK BAKANLIKLARDA TÜRKİYE'YE BAKIŞ NASIL?

Ülkenin yeni Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock'tan da büyük sürprizler beklenmiyor. Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Yeşillerin Esbaşkanı Robert Habeck de Türkiye ile ticarette, özellikle silah ihracatında söz sahibi bakan olacak. Parti içinde "realo" denilen, sol ile zıt olan realist kanattan Habeck'in çizgisinin de son yıllardakilerle paralel olacağı yorumu yapılıyor. 

Koalisyon sözleşmesindeTürkiye ile ilgili sadece aşağıdaki beş cümle yer aldı: 

"Kaygı verici iç siyasi gelişmelere ve dış politikadaki gerginliklere rağmen Türkiye bizim için AB'nin önemli bir komşusu ve NATO'da önemli bir müttefik olmaya devam ediyor. Biyolojik kökleri Türkiye'de olan çok sayıda insan, ülkelerimiz arasında özel bir yakınlığa vesile oluyor ve elbette Türkler, Alman toplumunun bir parçası. Türkiye'de demokrasi, hukuk devleti sıfatı ile insan, kadın ve azınlık hakları büyük ölçüde geriledi. Bu nedenle üyelik müzakerelerinde fasıl kapatmayacağız ve yeni fasıl açmayacağız. AB-Türkiye diyalog gündeminin içini dolduracağız ve sivil toplum ile iletişimi ve gençlik değişim programlarını geliştireceğiz."

Gazze'ye geçici liman! İnşası kaç gün sürecek? Pentagon'dan açıklama Haberi Görüntüle

SCHOLZ TÜRKLERLE YAKIN İLETİŞİMDE

Scholz’un başbakanlık koltuğuna oturmasının Almanya’daki Türkler açısından olumlu olacağı görüşü hakim. Hamburg’da yetişen yeni Şansölye'nin siyasete atıldığı ve halen ikamet etmekte olduğu Altona ilçesinde çok sayıda Türk yaşıyor. Scholz'un da Türklerle yakın iletişim içinde olduğu, birçok Hamburglu Türkü siyasete kazandırmış bir isim.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading