Yandex Metrica

Karadeniz'de 3'lü müzakere: Ukrayna, Rusya ve Türkiye masaya oturdu: Dünya bu kararı bekliyor...

Karadeniz'de 3'lü müzakere: Ukrayna, Rusya ve Türkiye masaya oturdu: Dünya bu kararı bekliyor...

Reuters haber ajansı, Ukrayna, Rusya ve Türkiye'nin Nisan ayı sonunda açıklanacak olan Karadeniz'de seyir güvenliğine ilişkin bir anlaşma üzerinde iki aydır müzakere yaptığını iddia etti. Ajans 31 Mart yerel seçimlerinden önce başlayan görüşmelerin netlik kazandığını ve kararın önümüzdeki günlerde kamuoyuna duyurulacağını belirtti.

Dünya

24.04.2024, 22:02

Türkiye, Rusya ve Ukrayna'nın masaya oturduğu ve tüm dünyanın merakla beklediği "Tahıl Koridoru" müzakere sürecini Reuters'e değerlendiren kaynaklar, "Ukrayna'nın son dakikada aniden çekildiğini ve anlaşmanın bozulduğunu" iddia etti. Kaynaklara göre Erdoğan'ın tekrar devreye girdiği ve anlaşmanın yakın zamanda açıklanacağı iddia edildi.

Türkiye karşı çıkmıştı: Yunanistan Başbakanı Miçotakis Ege'de deniz parkı ilan edeceklerini yineledi Türkiye karşı çıkmıştı: Yunanistan Başbakanı Miçotakis Ege'de deniz parkı ilan... Haberi Görüntüle

TAHIL KORİDORU ANLAŞMASININ TASLAĞI

Söz konusu anlaşma taslağına göre Moskova ve Kiev'in Karadeniz'deki ticari gemilere güvenlik garantileri sağlamasını, boş olmaları veya askeri olmayan kargo olarak ilan edilmeleri halinde onlara saldırmama, el koymama veya arama yapmama sözü vermesini öngörüyordu.

Masada konuşulan anlaşma taslağında, verilen sözlerin savaş gemileri, askeri mal taşıyan sivil gemiler (Tarafların uluslararası misyonlar çerçevesinde kararlaştırdığı deniz taşımacılığı hariç) için geçerli olmadığı aktarıldı.

Almanya Başbakanı Scholz: Türkiye her zaman kolay olmayan ancak stratejik bir ortak Almanya Başbakanı Scholz: Türkiye her zaman kolay olmayan ancak stratejik... Haberi Görüntüle

DÜNYA PAZARINDA İKİ ÖNEMLİ ÜLKE

Hem Ukrayna hem de Rusya için Karadeniz, dünya pazarlarına tahıl, gübre ve petrolün ulaştırılmasında önemli bir rota. 

Temmuz 2022'de Rusya'nın Ukrayna'nın Karadeniz limanlarını geniş çaplı işgal etmesinin ardından Türkiye ve BM, Karadeniz Tahıl Girişimi'nin kurulmasına yardımcı olmuştu.

İsrail yeni bir katliama hazırlanıyor: Halevi'den savaş planına onay İsrail yeni bir katliama hazırlanıyor: Halevi'den savaş planına onay Haberi Görüntüle

DEVREYE ERDOĞAN GİRDİ

Anlaşmanın bir parçası olarak Ukrayna, yaklaşık 33 milyon mt Ukrayna tahılını Tahıl Koridoru olarak adlandırılan Karadeniz üzerinden güvenli bir şekilde ihraç edebildi. Ancak Temmuz 2023'te Rusya, şartlarının karşılanmadığını öne sürerek anlaşmadan çekildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tekrar devreye girdiği tahıl koridorunun Rusya'nın katılımıyla yeniden hayata geçirilmesinde direttiği belirtilen haberde  Ukrayna'nın ise Tuna Nehri boyunca kendi rotasını oluşturabildiğini konusunda müzakerelerin devam ettiği bildirildi.

Habere Tepki Ver

2

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Loading