Yandex Metrica

Akdeniz'de Rus-İngiliz kayıkçı kavgası: Birlikte görüntü verdiler

Akdeniz'de Rus-İngiliz kayıkçı kavgası: Birlikte görüntü verdiler

Karadeniz'deki NATO tatbikatının ardından Doğu Akdeniz sularında da İngiliz-Rus atışması yaşanıyor. İngiltere'nin F-35'lerini Rus jetleriyle aynı karede buluşturan sıcak anlarda Rusların hipersonik Kinzhal'i ateşlediği iddia edildi.

Dünya

23.01.2024, 17:36

NATO tatbikatıyla ısınan Karadeniz suları Akdeniz'i de hararetlendirdi. Geçtiğimiz hafta Kırım açıklarında Rus gemilerinin İngiliz destroyerine açtığı uyarı ateşinin ardından şimdi de Doğu Akdeniz'deki İngiliz uçak gemisini taciz için Suriye'den havalanan Rus uçakları, yeni geliştirilen hipersonik füze Kinzhal'i ateşledi. Herhangi bir geminin hedef alınmadığı atışta, 2 bin kilometre menzilli Kinzhal bilinmeyen bir bölgeye düştü. 

Rus TV'lerinin yayınladığı görüntüde ateşlenen füzenin Kinzhal olduğu iddia ediliyor.


Uçak gemilerine yönelik bir numaralı tehdit haline gelen hipersonik teknoloji, füzenin saatte 10 bin kilometreyi aşan bir hızda ilerlemesini sağlıyor. Suriye'nin Akdeniz kıyısındaki Tartus Üssü ile Hımeymim Hava Üssü'nü Esed rejiminden 50 yıllığına bedelsiz kiralayan Rus ordusu, Kizhal füzesini taşıyabilen MİG-31K tipi uçakları birkaç hafta önce Hımeymim'e nakletmişti. MİG-31K'lar haricinde ağır bombardıman uçağı Tu-22M3 ile denizaltı avcısı Il-38 tipi uçaklar da Hımeymim'e iniş yapmıştı. 

İngiliz HMS Queen Elizabeth uçak gemisinden havalanan bir F-35 jeti.


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye'ye yönelik yoğun tahkimatı şimdi Doğu Akdeniz'de beliren ABD ve İngiliz gemilerine yönelik harekete geçirdi. İsrail medyasınca yayınlanan uydu fotoğraflarına göre, HMS Queen Elizabeth uçak gemisine yönelik gözdağı operasyonu için havalanan Rus uçakları, Hımeymim pistlerinin bomboş kalmasına neden oldu. Üsteki tüm uçakları havalandıran Rus ordusu, birkaç gün önce Karadeniz'den Akdeniz'e naklettiği savaş gemilerini de bu operasyonda kullandı. Akdeniz semalarındaki Rus uçakları ile İngiliz F-35'leri zaman zaman aynı karede görünecek kadar birbirine yaklaştı. 

Rus bombardıman uçağı Tu22-M3 geçtiğimiz günlerde Hımeymim'e inmişti.


Karadeniz'de 32 ülkenin katılımıyla başlayan Sea Breeze 2021 (Deniz Meltemi 2021) tatbikatı bölgede tansiyonu hayli artırmış, Rus gemileri Kırım açıklarında ilerleyen İngiliz gemisi HMS Defender'a uyarı ateşi açmıştı. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 32 ülkeden 5 bin askerin yer aldığı Sea Breeze 2021, Moskova tarafından 'provokasyon' olarak niteleniyor. Rusya, tatbikatın asıl amacının Ukrayna’ya silah ve askeri teçhizat sokmak olduğunu savunuyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading