Yandex Metrica

ABD'den İsrail'i hem şaşırtan hem de kızdıran sözler: Yahudi yerleşimleri barış önünde engel

ABD'den İsrail'i hem şaşırtan hem de kızdıran sözler: Yahudi yerleşimleri barış önünde engel

İşgalci İsrail'in hükümetine açık mesaj veren ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in sözleri, ABD-İsrail ticaret ilişkilerini geliştiren Washington'daki Yahudi lobi kuruluşu AIPAC'ta sessizliğe yol açtı.

Dünya

23.01.2024, 20:59

Son yıllarda sık sık iplerin gerildiği ABD-İsrail hattında yeni bir kriz patlak vermek üzere. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Washington'da kurduğu cümleler İsrail'de yankı buldu.

İsrail'in en büyük müttefiki ABD'den Tel Aviv'deki aşırı sağcı hükümeti hedef alan sıra dışı ilk tepki, geçtiğimiz Mart ayında geldi. Başbakan Binyamin Netanyahu'nun milliyetçi-dini koalisyonunda yer alan yerleşimci yanlısı bir partinin başkanı olan Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in bir basın toplantısında sarf ettiği skandal cümleler, Washington'da beklenmedik bir tepki gördü.

İsrailli fanatik Yahudilerin bir Filistin kasabası Huvvara'yı basıp evleri ve ateşe vermelerini, Yahudi yerleşimlerindeki yerel bir yetkili olan David Ben Zion'un Twitter hesabından kasabanın 'Bugün yok edilmesi' çağrısı izledi. Maliye Bakanı Smotrich ise, David Ben Zion'un Twitter mesajını beğendi. İsrail gazetesi Haaretz, bakan Smotrich'e söz konusu tweeti neden beğendiğinin sorulduğunu ve yerleşimci yanlısı partinin liderinin şu yanıtı verdiğini yazdı:

Öğrencileri tutuklanan Indiana Üniversitesi'nin dekan yardımcısı Filistin destekçilerinin yanında: Gözyaşlarını tutamadı! Öğrencileri tutuklanan Indiana Üniversitesi'nin dekan yardımcısı Filistin destekçilerinin yanında: Gözyaşlarını... Haberi Görüntüle

ABD, NETANYAHU'YU ÖZÜR DİLEMEYE ÇAĞIRMIŞTI

Haaretz'in haberinin gündemi değiştirmesiyle Maliye Bakanı Smotrich yazılı bir açıklama yapmak zorunda kaldı. İsrail'in en sıkı müttefiki ABD ise, İsrailli bakan Smotrich'e son yıllarda benzeri görülmemiş bir çıkışla yanıt verdi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Smotrich'in sözlerini 'sorumsuz', 'çirkin' ve 'iğrenç' olarak nitelendirdi. Sözcü Price, "Başbakan Netanyahu ve diğer üst düzey İsrailli yetkilileri bu yorumları alenen ve açıkça reddetmeye davet ediyoruz" dedi.

ABD Dışişleri'nin söz konusu çıkışı Tel Aviv'de deprem etkisi yarattı, yerel medya Washington'ın bakan Smotrich'i azarladığını yazdı.

İsrailli muhalif lider Lapid'den Netanyahu hükümetine sert tepki: 'İsrail, sorumsuz çılgınların elinde rehin' İsrailli muhalif lider Lapid'den Netanyahu hükümetine sert tepki: 'İsrail, sorumsuz... Haberi Görüntüle

KENDİ SALONLARINDA BUZ KESİLDİLER

Azarlanmaktan korktu, köpek ısırdığını söylemedi! Filipinler'de yaşayan kız iki ay sonra... Azarlanmaktan korktu, köpek ısırdığını söylemedi! Filipinler'de yaşayan kız iki ay... Haberi Görüntüle

Mart ayındaki krizden yalnızca üç ay sonra bu kez ABD Dışişleri Bakanı Blinken, İsrail yanlısı lobi kuruluşu AIPAC'ta kürsüye çıktı. Netanyahu'nun aşırı sağcı hükümetine net mesajlar veren Blinken, Filistin topraklarındaki Yahudi yerleşimlerinin barışın önünde engel oluşturduğunu belirtip yerleşimlerin genişletilmesinin iki devletli çözüm şansına zarar verdiğini vurguladı.

ABD'nin Ortadoğu sorununda İsrail'in güvenliği ve iki devletli çözüme katkı taahhüdünü bir kez daha vurgulayan Blinken, İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da 'ilhaka yönelik adımlar ya da kutsal mekanlardaki statükonun bozulmasının' iki devletli çözümün başarı şansını zedeleyeceğini kaydetti.

Kendisi de Yahudi olan Blinken, "Yahudi yerleşimlerinin genişletilmesi, aradığımız umut ufku önünde açık bir engel oluşturmaktadır" deyip ekledi:

AB Yüksek Temsilcisi Borell'den İsrail'in Gazze'de oluşturduğu enkaza tepki: 'Çocuklar açlıktan ölüyor' AB Yüksek Temsilcisi Borell'den İsrail'in Gazze'de oluşturduğu enkaza tepki: 'Çocuklar... Haberi Görüntüle

YAHUDİ LOBİSİ SESSİZ

ABD'deki en güçlü Yahudi lobi kuruluşu olarak bilinen Amerikan-İsrail Halkla İlişkiler Komitesinde (AIPAC) Blinken'ın bu sözlerinin ardından sessizlik olduğu belirtiliyor.

Hizbullah katyuşalar ile saldırdı: İsrail askeri mevzileri vuruldu Hizbullah katyuşalar ile saldırdı: İsrail askeri mevzileri vuruldu Haberi Görüntüle

İSRAİL MEDYASININ GÜNDEMİ DE O SÖZLER OLDU

Blinken'ın kurduğu cümleler beklendiği gibi İsrail'de de anında yankı buldu. Jerusalem Post gazetesi, 'Blinken, İsrail'i Yahudi yerleşimlerin genişlemesine karşı uyarıyor' başlığını kullandı.

Hayom gazetesi, 'ABD, normalleşmenin 'İsrailliler ve Filistinliler arasındaki ilerlemenin vekili olmadığını' söyledi' diyor.

Haaretz gazetesi, 'Blinken: İsrail-Suudi normalleşmesi Filistinlilerin harcanmasına yol açmamalı' başlığını tercih etti.

Gazze'de salgın tehdidi büyüyor! Yerinden edilen Filistinlilerde çok sayıda menenjit ve hepatit C vakası tespit edildi Gazze'de salgın tehdidi büyüyor! Yerinden edilen Filistinlilerde çok sayıda menenjit... Haberi Görüntüle

140 YERLEŞİMDE 600 BİN KİŞİLİK DEV İŞGAL

İsrail, 1967'den bu yana Batı Şeria ve Doğu Kudüs'ü işgal altında tutuyor. İki bölgedeki 140 yerleşimde ise 600 bini aşkın Yahudi yaşıyor. Uluslararası hukuka göre, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki İsrail yerleşimleri yasa dışı.

Aralık ayı sonunda kurulan ve İsrail tarihinin 'en sağ' hükümeti olarak nitelendirilen Benyamin Netanyahu başkanlığındaki hükümette aşırı sağ ve milliyetçi partiler bulunuyor.

Koalisyon hükümeti, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerinin genişletilmesini öncelikleri arasında sayıyor. İnsan hakları grupları uzun bir süredir, Filistinlilere yönelik şiddet dalgasında Yahudi yerleşimcilerin saldırılarının cezasız kalmasının etkili olduğunu söylüyor. Bu gruplar, yeni İsrail hükümetinde, yerleşimcileri destekleyen aşırı sağcı unsurların durumun daha da ağırlaştığına dikkat çekiyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading