Yandex Metrica

ABD neye hazırlanıyor? Biden Guantanamo'yu daha da büyütüyor

ABD neye hazırlanıyor? Biden Guantanamo'yu daha da büyütüyor

ABD Başkanı Joe Biden, Guantanamo'yu kapatmak istediğini ancak öte yandan genişleme planları üzerinde çalıştığını söyledi.

Dünya

23.01.2024, 18:37

Küba'da bulunan, ABD'ye ait kötü şöhretli Guantanamo Hapishanesi'nin açılışından bu yana 20 yıl geçti.

ABD Başkanı Joe Biden, tıpkı eski başkan Barrack Obama gibi, hapishaneyi kapatmak istediğini söylemişti. New York Times'ın bildirdiğine göre, sözde 'teröre karşı savaşın' bir ürünü olan hapishane kapatılmak yerine bu yıl inşa edilecek 4 milyon dolarlık yeni bir mahkeme salonuyla Biden yönetimi altında genişletilecek.

ABD hükümetinin kurumlar arası Periyodik İnceleme Kurulu'nun Ekim ayında yaptığı açıklamaya göre , bugün tesiste 39 tutuklu bulunuyor. Bu tutukluların hapishane içerisinde ne durumda olduğu bilinmiyor.

İsrail'de hükümet yetkilisinden itiraf: 'Barış anlaşmasını Netanyahu engelliyor' İsrail'de hükümet yetkilisinden itiraf: 'Barış anlaşmasını Netanyahu engelliyor' Haberi Görüntüle

İŞKENCELER, GİZLİ TRANSFERLER, YASA DIŞI TUTUKLAMALAR

Uluslararası Af Örgütü ABD Şubesi Güvenlik ve İnsan Hakları Program Direktörü Daphne Eviatar Guantanamo'ya ilişkin yaptığı açıklamada, "Bunlar, kaçınılmaz olarak, yıllar boyunca birden fazla yasa dışı hükümet davranışı katmanına bağlı olan gözaltılar - gizli transferler, iletişimsiz sorgulamalar, açlık grevcilerinin zorla beslenmesi, işkence, zorla kaybetme ve tam bir yasal süreç eksikliği" ifadesinde bulunmuştu.

Yine konuya ilişkin Uluslararası Af Örgütü'nden yayımlanan bir raporda işkenceye maruz bırakılan kişilerin yeterli tıbbi bakıma erişiminin devamlı engellendiği, adil yargılamaların yapılmadığı ve insan haklarının ihlal edildiği belgelenmişti.

ABD'den Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a açık çek: 95 milyar dolarlık yardım paketinde neler var? ABD'den Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a açık çek: 95 milyar dolarlık... Haberi Görüntüle

GUANTANAMO'NUN KURULUŞU

ABD’deki 11 Eylül saldırılarını terör örgütü El Kaide üstlenirken ABD, örgüt tarafından üs olarak kullanıldığı gerekçesiyle 7 Ekim 2001'de Afganistan’ı işgal etti.

Bu işgalden kısa süre sonra da Bush'un "teröre karşı küresel savaş" politikasının en karanlık yüzü olan ülke dışındaki hapishaneler kuruldu ve buralarda tutulanlara yönelik işkence içerikli sorgulamalar başlatıldı.

ABD ordusu tarafından başta Afganistan olmak üzere birçok ülkede terör şüphelisi olarak ele geçirilen kişiler, işkencelerle sorgulanmak üzere ABD dışında Amerikan üslerindeki sorgu merkezlerine ve Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) tarafından kurulan gizli hapishanelere nakledildi.

Bush yönetimi, 11 Ocak 2002'de Küba'nın Guantanamo Körfezi'nde bulunan ABD Donanma Üssü'nde terör şüphelilerinin tutulacağı bir hapishane kurduklarını açıkladı. Ancak Guantanamo terör şüphelilerinin tutulduğu tek hapishane olarak bilinse de Tayland başta olmak üzere birçok ülkede bulunan işkence hapishanelerinin varlığı 2006’ya kadar gizli kaldı.

Gazze Kasabı Netanyahu UCM'ye meydan okudu! 'Mahkeme'ye boyun eğmeyeceğiz' Gazze Kasabı Netanyahu UCM'ye meydan okudu! 'Mahkeme'ye boyun eğmeyeceğiz' Haberi Görüntüle

797 KİŞİ İŞKENCE GÖRDÜ

Afganistan, Irak ve diğer bölge ülkelerinde tutuklananların, türlü işkencelere maruz kaldığı Guantanamo hapishanesine kuruluşundan sonraki 1 yıl içinde 680 şüpheli getirildi.

ABD Savunma Bakanlığı verilerine göre ise şimdiye kadar Guantanamo’da 797 şüpheli tutuldu.

"Dünyanın en kötü hapishanesi" olarak tanımlanan Guantanamo'daki gündelik hayata ilişkin görüntüler, bugüne kadar kamuoyuyla çok sınırlı biçimde paylaşıldı.


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading