Yandex Metrica

ABD'den bomba F-35 açıklaması: Türkiye ile ortak çıkarlarımız var

ABD'den bomba F-35 açıklaması: Türkiye ile ortak çıkarlarımız var

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price düzenlediği basın toplantısında, "Türk ortaklarımızla bir dizi ortak çıkarlarımız var. Şu an hala uzak olmasına rağmen F-35 programı söz konusu olduğunda bunun yeniden gündeme geleceğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı. Ukrayna'ya yönelik saldırılar hakkında konuşan Price, "alçakça bir saldırganlık kampanyası yürütüyor" dedi.

Dünya

23.01.2024, 19:09

Türkiye parasını ödediği F-35'lere kavuşacak mı? ABD’li Lockheed Martin şirketi tarafından Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı için üretilen 6 adet F-35A Lightning II tipi savaş uçağı, ambargo sebebiyle Türkiye’ye sevk edilmemişti. ABD'den F-35'ler hakkında yeni açıklama geldi.

Soykırımcı İsrail bayramda da katliam yaptı: Bir aileden 28 kişiyi öldürdü! Soykırımcı İsrail bayramda da katliam yaptı: Bir aileden 28 kişiyi... Haberi Görüntüle

"F-35 YENİDEN GÜNDEME GELEBİLİR"

Basın toplantısı sırasında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun 18 Mayıs'ta ABD'ye yapacağı ziyarete değinen Price, "Türkiye önemli bir NATO müttefikimiz. Son haftalarda, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile Bakan Blinken'ın düzenli olarak tartıştığı bir dizi mesele ve Türkiye'nin Rusya'yı savaştan sorumlu tutmasındaki önemli rolü de dahil olmak üzere Türk müttefiklerimizle istişare etmek için birçok fırsat bulduk. Bu fırsatın bunun için önemli bir unsur olacağını düşünüyorum. Türk ortaklarımızla bir dizi ortak çıkarlarımız var. Şu an hala uzak olmasına rağmen F-35 programı söz konusu olduğunda bunun yeniden gündeme geleceğini düşünüyorum. Türkiye'nin S-400 sistemine sahip olması konusundaki endişelerimizi çok net bir şekilde dile getirdik, S-400 sisteminin F-35 programı ile tutarlı olduğuna inanmıyoruz" diye konuştu.

Annesi Siyonist İsrail tarafından katledilen 'Cenin' bebek için verilen mücadele kameralara yansıdı: İşte o anlar... Annesi Siyonist İsrail tarafından katledilen 'Cenin' bebek için verilen mücadele... Haberi Görüntüle

"UKRAYNA'DAKİ VARLIĞIMIZI YENİDEN KURACAĞIZ"

ABD'nin Ukrayna'da yeniden diplomatik varlığını kurmayı planladığına dikkat çeken Price, "Mümkün olan en kısa sürede Ukrayna'da diplomatik varlığımızı yeniden kuracağız. Bu yüzden güvenlik durumunu değerlendirmeye devam ediyoruz. Güvenlik sistemi izin verdiğinde Ukrayna'da yeniden kurulmuş bir diplomatik varlığımız olacak" ifadelerini kullandı.

Price, ABD'nin Ukrayna'da resmi diplomatik mevcudiyet eksikliğinin Ukrayna ile görüşmelerde koordinasyon yeteneğini engellemediğini belirterek, Polonya sınırında konuşlanmış diplomatik bir ekibin olduğunu söyledi.

NATO toplantılarını fırsat biliyor: Zelenski yine silah istedi NATO toplantılarını fırsat biliyor: Zelenski yine silah istedi Haberi Görüntüle

ABD'NİN TÜRKİYE'YE YÖNELİK F-35 AMBARGOSU

Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) Programı kapsamında 100 adet F-35 Lightning II tedarik etmeyi planlayan Türk Hava Kuvvetleri, resmen 30 adet uçağın siparişini vermişti. Bu kapsamda; 2018 yılında 2 adet, 2019 yılında 4 adet, 2020 yılında 8 adet, 2021 yılında 8 adet ve 2022 yılında 8 adet olmak üzere toplam 30 adet uçağın teslimatı gerçekleştirilecekti. Ancak ABD, S-400 Hava Savunma Füze Sistemi sebebiyle Türkiye’ye ambargo ve CAATSA yaptırımlarını uygulamaya karar verdi.

Özgürlükler ülkesi(!) Soykırımı protesto edene dayak, filtresiz yayınlayana yasak! ABD üniversitelerinde neler oluyor? Özgürlükler ülkesi(!) Soykırımı protesto edene dayak, filtresiz yayınlayana yasak! ABD... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'NİN ALMASI GEREKEN F-35'LER

Şu ana kadar Türk Hava Kuvvetleri için 6 adet F-35A uçağının üretimi tamamlandı. Üretim hattındaki uçaklar ise ABD Hava Kuvvetleri’nin kullanımına sunuldu. Türkiye, Eylül 2021 itibariyle JSF Projesi’nden tamamen çıkarıldı. Türkiye, program kapsamında 1 milyar 400 milyon ABD Doları tutarında ödeme gerçekleştirmişti.

Konuyla ilgili olarak Kasım 2021’deki ABD Başkanı Biden görüşmesinin ardından bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "F-35’ten kaynaklanan bizim bildiğiniz gibi 1 milyar 400 milyon dolar bir ödememiz vardı. Bu ödemeden hareketle biz bu süreci nasıl iyi bir noktaya taşırız, bunun üzerinde durduk. Bunun üzerinde de daha çok F-16’lar gündeme geldi. Elimizdeki F-16’ların modernizasyonu veyahut da yeni F-16’lar verilmesi konusu gündemimize geldi." ifadelerinde bulunmuştu.

Türkiye’nin, hem F-35 için harcanan 1.4 milyar ABD Dolarlık paranın geri kazanımı hem de Türk Hava Kuvvetleri’nin mevcut F-16 Fighting Falcon savaş uçağı filosunun güçlendirilmesi için F-16 Blok 70 talebi mevcut. Türkiye’nin F-16 Blok 70 talebi, 40 adet yeni savaş uçağı ile eldeki F-16’ların modernizasyonu için 80 adet kit tedarikini içeriyor. Talebin içerisinde, yeni alınacak uçaklar ile mevcut F-16 filosu için mühimmat ve yedek parça tedarikinin de olduğu bilinmekte. F-16 Blok 70 paketinin, Türkiye’ye 6 milyar ABD Doları bedele mâl olacağı bekleniyor.

Öğrenci devrimi! Amerikalılar Siyonist rejime başkaldırdı: Washington'u neler bekliyor? Öğrenci devrimi! Amerikalılar Siyonist rejime başkaldırdı: Washington'u neler bekliyor? Haberi Görüntüle

"RUSYA, ALÇAKÇA BİR SALDIRGANLIK KAMPANYASI YÜRÜTÜYOR"

Price, Rusya'nın son günlerde Ukrayna'nın Lviv kentine düzenlediği saldırılarla ilgili açıklamada bulunarak, Rusya'nın Ukrayna halkına karşı "bir terör kampanyası yürüttüğünü" ifade etti.

Price, “Gerçek şu ki Rusya, bir işgal veya bir savaş başlamaktan çok bir terör kampanyası, bir vahşet kampanyası, Ukrayna halkına karşı alçakça bir saldırganlık kampanyası yürütüyor. Son saatlerde Lviv'e yönelik saldırılara, Kiev'deki veya Mariupol, Harkov ve Bucha'da tanık olduklarımıza gelince, bunlar Rusya'nın Ukrayna halkına karşı yürüttüğü vahşet kampanyasının, önceden tasarlanmış bir terör kampanyasının açık bir kanıtıdır” dedi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading