Yandex Metrica

ABD çip teknolojisinde Çin'i karşısına almaya hazırlanıyor! Biden 280 milyar dolarlık yasaya imza attı

ABD çip teknolojisinde Çin'i karşısına almaya hazırlanıyor! Biden 280 milyar dolarlık yasaya imza attı

ABD Başkanı Joe Biden, çip üretimi için ABD Kongresi tarafından onaylanan 280 milyar dolarlık Çip ve Bilim Yasası'na imza attı.

Dünya

23.01.2024, 19:39

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da Çin'in çip üretimi ve teknolojisi ile rekabet etmek amacıyla daha önce Kongre tarafından kabul edilen 280 milyar dolarlık Çip ve Bilim Yasası'na imza attı. 

Beyaz Saray'daki Rose Garden'da gerçekleşen törende konuşan Biden şu ifadeleri kaydetti: 

Bugün imzaladığım Çip ve Bilim Yasası, ABD için bu nesilde bir kez yapılan bir yatırımdır ve Amerikan halkının gurur duyabileceği bir yasadır. Bunu mümkün kılan herkese teşekkür etmek istiyorum. Ve sizlere söz veriyorum, önümüzdeki on yılda yeniden dünyaya liderlik edeceğiz.

Dünya Bankası'ndan Türkiye tahmini: Enflasyon düşecek ekonomi büyüyecek Dünya Bankası'ndan Türkiye tahmini: Enflasyon düşecek ekonomi büyüyecek Haberi Görüntüle

YASA TÜM ABD TARAFINDAN DESTEKLENİYOR 

Yasanın hem Demokratlar hem de Cumhuriyetçiler tarafından desteklendiğini belirten Biden şöyle konuştu: 

Pek çok Demokrat ve Cumhuriyetçi benzer şekilde bu tasarıyı gerçekleştirmeye kararlı. Kongre'deki iki taraflılık kritik olsa da, Bugün burada, bu tasarıyı desteklediğimizi kabul etmek istiyorum. Çip ve Bilim Yasası Amerika'da yarı iletken üretme çabalarımızı güçlendiriyor ve bu yatırım tek başına 40 bin iş istihdamı sağlayacak.

Lavrov, İsviçre'de düzenlenecek barış konferansından ümitsiz: 'Batılı ülkeler, İstanbul'daki anlaşmanın imzalanmasını engelledi' Lavrov, İsviçre'de düzenlenecek barış konferansından ümitsiz: 'Batılı ülkeler, İstanbul'daki anlaşmanın... Haberi Görüntüle

'BUNU ZENGİNLER İÇİN DEĞİL HERKES İÇİN YAPIN'

Biden, yeni yasa için yapılan yatırımın gelecek 6 ay boyunca yarı iletken fabrikalarının inşa edileceği ve sadece inşa sürecinin tek başına 1 milyondan fazla iş istihdamı sağlayacağını bildiren bir analize atıfta bulundu. Biden iş insanlarına seslenerek, "Tüm kaynaklarımızı kanalize edebiliriz. Hepsinden önemlisi, insanlarımızın tüm yeteneklerini ulusumuz ve dünya için daha büyük bir umut ve fırsat ölçüsünde kanalize edebiliriz. İyi iş olanakları sağlamak için, çalışanları güçlendirin, ekonomiyi büyütün, bunu sadece zenginler için değil, herkes için yapın.

Bakan Fidan duyurdu: Türkiye ve Irak arasında 20'den fazla anlaşma imzalanacak! Bakan Fidan duyurdu: Türkiye ve Irak arasında 20'den fazla anlaşma... Haberi Görüntüle

ABD ÇİP ÜRETİMİNDE ÇİN'İN GERİSİNDE KALDI 

Biden konuşmasında ABD'nin eskiden AR-GE'de 1. olduğunu fakat şu an 9. sıraya gerilediğini belirterek Çin'in de 2. olduğunu ifade etti. 

Soykırımcı İsrail bayramda da katliam yaptı: Bir aileden 28 kişiyi öldürdü! Soykırımcı İsrail bayramda da katliam yaptı: Bir aileden 28 kişiyi... Haberi Görüntüle

ÇİN'E KARŞI ÇİP YASASI 

ABD'nin güçlenmek için imzaladığı yasanın Çin'i rahatsız ettiğini belirten Biden şu ifadelere yer verdi: 

Çin Komünist Partisi'nin bu yasa tasarısına karşı aktif olarak lobicilik yapmasına şaşmamalı. ABD bu gelişmiş çiplerin üretiminde dünyaya öncülük etmelidir ve bu yasa tam olarak bunu yapacaktır.

Bosnalı Sırplardan skandal eylem: Srebrenitsa soykırımının inkar edildiği gösteriye katıldılar Bosnalı Sırplardan skandal eylem: Srebrenitsa soykırımının inkar edildiği gösteriye katıldılar Haberi Görüntüle

YASA İLE ÇİN'E BAĞIMLILIK AZALTILACAK 

ABD Senatosu daha önce ABD'nin yerel çip imalat endüstrisini desteklemek ve ülkenin küresel ekonomideki teknolojik üstünlüğünü korumayı amaçlayan bilimsel araştırmalara on milyarlarca dolar sağlamasını da kapsayan 280 milyar dolarlık bir yardımı içeren yasa tasarısını 33'e karşı 64 oy çoğunluğu ile onaylamıştı. Yasa daha sonra ABD Temsilciler Meclisi'nde 187'ye karşı 243 oyla kabul edilmişti. Yasa tasarısıyla, ABD'nin askeri donanım ve diğer endüstrilerinde, Çin ve diğer küresel güçler tarafından üretilen çiplere olan bağımlılığının azaltılması hedefleniyor. Yerel yarı iletken üretiminin artırılmasına yönelik hazırlanan yasa ile üretimde aksamaya neden olan çip kıtlığının hafifletileceği öngörülüyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading