Yandex Metrica

Lavrov, İsviçre'de düzenlenecek barış konferansından ümitsiz: 'Batılı ülkeler, İstanbul'daki anlaşmanın imzalanmasını engelledi'

Lavrov, İsviçre'de düzenlenecek barış konferansından ümitsiz: 'Batılı ülkeler, İstanbul'daki anlaşmanın imzalanmasını engelledi'

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov,  İsviçre'de Ukrayna'yla ilgili düzenlenecek barış konferansından olumlu sonuçlar beklemediğini belirterek Mart 2022'de İstanbul'da yapılan müzakerelerde anlaşma hazırlandığını hatırlattı ve bu anlaşmanın imzalanmasına Batılı devletlerin engel olduğunu söyledi.

Dünya

23.04.2024, 21:44

Belarus'un başkenti Minsk'te Bağımsız Devletler Topluluğu üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının katıldığı toplantının ardından basın toplantısı düzenleyen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İsviçre'nin ev sahipliğinde 15-16 Haziran'da yapılacak Ukrayna ile ilgili barış konferansından bir şey çıkmayacağını belirtti. Konferansı "çıkmaz yol" olarak nitelendiren Lavrov, "İsviçre'nin inisiyatifleri, ABD ve müttefiklerinin sipariş ettiklerini yerine getiriyor." ifadesini kullandı. 2022 yılının mart ayında İstanbul'da yapılan müzakereleri hatırlatan Rus bakan, "İstanbul'da hazırlanan ve paraflanan bu taslak, tamamen farklı gerçekleri yansıtıyordu." İstanbul'daki anlaşmanın imzalanmasını İngiltere ve diğer Batılı ülkelerin engellediğini ifade eden Lavrov, İstanbul'da iki tarafın da olduğunu ancak İsviçre'de 15-16 Haziran'da düzenlenecek konferansa kendileirnin davet edilmediğini hatırlattı. 

Batı'nın doğrudan diyaloğu tercih etmediğini, dayatmalarla bu işi sürdürmek isteğine dikkat çeken Sergey Lavrov şu ifadeleri kullandı:  "Batı, doğrudan diyalog yerine, İsviçre'de bir konferans hazırlayarak 'Kopenhag sürecini' dayatıyor ve (Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir) Zelenskiy'nin 'Barış Formulü'nün 10 maddesini toparlayacağı İsviçre'de konferans hazırlıyor, sonra da bunları Rusya Federasyonu'na dayatmak istiyor. Bunun çıkmaz yol olduğunu her normal siyasi uzman anlıyor."

Çin'in Ukrayna planıyla İsviçre formülünün birbirinden farklı olduğunu söyleyen Lavrov, Çin'in yaklaşımının kendilerine daha yakın olduğunu belirtti. Lavrov, "İsviçre Formülü, mümkün olduğu kadar çok ülkeyi, Rusya'ya ültimatom koymaya çekmeyi amaçlıyor. Çin'in planı ise ortak güvenlik alanındaki sistematik sorunların çözümünü, Ukrayna'daki durumun sebeplerinin belirlenmesini öngörüyor. Çin'in yaklaşımı, ancak sebepleri ortadan kaldırarak tüm tarafların meşru güvenlik çıkarlarını dikkate alacak bir anlaşma üzerinde çalışmayı öngörüyor. İsviçre'nin inisiyatifleri, ABD ve müttefiklerinin sipariş ettiklerini yerine getiriyor. Çin'in yaklaşımı ise bizim ortak felsefimize uygundur." dedi.

İşgalci İsrail ordusu BM'ye ait okulu vurdu: Saldırıda en az 20 Filistinli hayatını kaybetti! İşgalci İsrail ordusu BM'ye ait okulu vurdu: Saldırıda en az... Haberi Görüntüle

İSTANBUL MÜZAKERELERİ

Mart 20222'de Rusya ve Ukrayna müzakere heyetlerinin İstanbul'da Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde bir araya gelmişti. Müzakere toplantısının açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha savaşın başınd auyarılarda bulunmuş ve bir an önce barış sürecine girilmesini önermişti. Erdoğan, şu ifadeleri kullanmıştı: "Beşinci haftasına giren çatışmalar bizleri derinden üzüyor. Krizin başladığı ilk günden itibaren tırmanmanın önüne geçilmesi amacıyla her düzeyde gayret sarf ettik. Adil bir barışın kaybedeni olmayacağına inanıyoruz. Çatışmanın uzaması hiçkimsenin yararına değildir. Bu trajediyi durdurmak tarafların elindedir. Artık görüşmelerden somut sonuçların alınması gereken bir döneme girdiğimizi düşünüyoruz. Her iki ülkenin meşru kaygılarını giderecek, uluslararası toplumun muteber kabul edeceği bir çözüme ulaşılması mümkündür. Sizlerin müzakerelerde sağlayacağınız ilerleme, bir sonraki aşama olan liderler düzeyindeki teması da mümkün hale getirecektir. Böyle bir görüşmeye de ev sahipliği yapmaya hazırız."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading