Yandex Metrica

2. Kardak krizi: Yunan medyasında Türkiye korkusu: 1996'da savaşın eşiğinden dönmüştük!

"Türkiye ve Yunanistan 2. Kardak krizinin eşiğinde" Yunan medyası Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın Yunanistan'a verdiği ültimatomu bu başlık ile duyurdu. Yunanistan merkezli Kathimerini gazetesi, Yunanistan Enerji ve Çevre Bakanı Theodoros Skylakakis açıklamalarına yer verdiği haberinde Türkiye ile Yunanistan arasında yeni bir Kardak krizinin yaşanabileceğini duyurdu.

Dünya

29.04.2024, 20:10

Dışişleri Bakanlığı'nın Yunanistan'a Ege ve İyon Denizi uyarısını konu alan Kathimerini gazetesi, Türkiye ile 1996'da yaşanan Kardak krizine atışta bulunarak, "1996'da bu tür iki adacık yüzünden canımızı zor kurtarmıştık" ifadelerini kullandı.

Annesi Siyonist İsrail tarafından katledilen 'Cenin' bebek için verilen mücadele kameralara yansıdı: İşte o anlar... Annesi Siyonist İsrail tarafından katledilen 'Cenin' bebek için verilen mücadele... Haberi Görüntüle

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN YUNANİSTAN'A UYARI

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz günlerde Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan’ın Ege ve İyon Denizi’nde, deniz parkı ilan edeceğini duyurmasına ilişkin, “Yunanistan’ın, Ege sorunları bağlamında öteden beri hemen her platformdan istifade etme çabası içinde olduğu bilinmektedir. İlişkilerimizde son dönemdeki yumuşamaya rağmen, Yunanistan’ın bu defa da çevreyle ilgili hususları istismar ettiği görülmektedir. 

Ege sorunlarını ve egemenliği uluslararası anlaşmalarla Yunanistan’a devredilmemiş bazı ada, adacık ve kayalıkların statüsüne ilişkin hususları kendi gündemi çerçevesinde kullanmamasını Yunanistan’a tavsiye ederiz” açıklamasını yapmıştı.

1,5 milyar insan sular altında kalabilir: O ülkenin yüzde 16'sı hızla sulara gömülüyor 1,5 milyar insan sular altında kalabilir: O ülkenin yüzde 16'sı... Haberi Görüntüle

NE OLMUŞTU?

Dışişleri Bakanlığı'nın uyarısına neden olan olay ise Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, 16-17 Nisan 2024 tarihlerinde Atina’da düzenlenecek ‘Okyanuslarımız Konferansı’ sırasında biri Ege Denizi’nde diğeri İyon Denizi’nde olmak üzere iki yeni Deniz Parkı ilan edeceğini duyurması üzerine gelmişti.

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı: 1 kadın ile 1 çocuk öldü İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı: 1 kadın ile 1 çocuk öldü Haberi Görüntüle

"2. KARDAK KRİZİ YOLDA"

İki ülke arasında yaşanan gerilimi manşetine taşıyan Yunan medyası "2. Kardak krizi yolda" başlığını kullanarak, iki ülke arasında gerilim azaltma çabalarının zarar gördüğüne değinerek 2020-2023 yılları arasında yaşanan gerilim dolu günlerin tekrar gelmesinden endişe duyduklarını dile getirdi.

Türkiye'nin tepkisine yol açan olayın "Enerji ve Çevre Bakanı Theodoros Skylakakis'in, biri Ege Denizi'nde olmak üzere bir dizi adacığı içerecek iki deniz parkının kurulmasından bahsetmesiydi." diyerek durumu özetleyen Kathimerini, "Yeni Kardak krizi yaşanır mı?" sorusunu sordu.

Bu kola şişesi diğer tüm kola şişelerinden faklı! Sarı kapaklı kolanın altında yatan gizem Bu kola şişesi diğer tüm kola şişelerinden faklı! Sarı kapaklı... Haberi Görüntüle

"1996'DA CANIMIZI ZOR KURTARDIK"

Yunan merkezli gazete, 1990'ların ortasında sinyallerin verildiği ada krizinin 1996'da fiilen yaşandığını ve iki ülkenin savaşın eşiğinden döndüğünü hatırlattı. "1996'da Türklerin elinden canımızı zor kurtardık" diyen bir uzman ise o günlerin bir daha gelmemesi gerektiğini ifade etti.

Mavi Vatan Yunanistan'ın uykularını kaçırıyor: Türklere yanıt vermemiz gerek... Mavi Vatan Yunanistan'ın uykularını kaçırıyor: Türklere yanıt vermemiz gerek... Haberi Görüntüle

KARDAK OPERASYONUNU HATIRLAYALIM

Kardak krizi tarihler 25 Aralık 1995'i gösterdiğinde Yunanistan ile Türkiye arasında Figen Akat isimli Türk bandıralı kargo gemisinin Kardak Kayalıkları'nda karaya oturması sonucu Türk ve Yunan kurtarma ekipleri arasında çıkan anlaşmazlık sonucu patlayan diplomatik ve askerî temsil eder. 

Atina'ya Fransa'dan fırkateyn kazığı! Basın ateş püskürüyor: Türkler uçak gemisi yaparken biz... Atina'ya Fransa'dan fırkateyn kazığı! Basın ateş püskürüyor: Türkler uçak gemisi... Haberi Görüntüle

BAYRAK KRİZİ

İki ülkeyi savaşın eşiğinde getiren olay ise belediye başkanı yanında ve yanındaki papaz ile birlikte kayalıklara Yunan bayrağı dikip Yunan marşını okumasıyla başladı. Bu girişim sonrası 27 Ocak'ta Türk gazeteciler Yunan bayrağını indirip kayalığa Türk bayrağı dikti.

Filistin'den Arap Birliği'ne olağanüstü toplantı çağrısı: İsrail'in soykırım suçları görüşülecek Filistin'den Arap Birliği'ne olağanüstü toplantı çağrısı: İsrail'in soykırım suçları görüşülecek Haberi Görüntüle

"O BAYRAK İNECEK, O ASKER GİDECEK"

Bu gelişme sonrası Yunanistan ordusu kayalıklara asker çıkarıp kayalıkları denizden abluka altına aldı. Dönemin başbakanı Tansu Çiller, "O bayrak inecek, o asker gidecek." diyerek Türk Silahlı Kuvvetlerinin savaşa hazır olduğunu belirtti ve en yakın zamanda batıdaki kayalıklara asker çıkarılmasını istedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak'taki temaslarına devam ediyor: Erdoğan, Irak Türkmen ve Sünni toplumu temsilcilerini kabul etti Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak'taki temaslarına devam ediyor: Erdoğan, Irak Türkmen ve... Haberi Görüntüle

KARDAK'A TÜRK BAYRAĞI DİKİLDİ

Tansu Çiller'in açıklaması ve Türk Deniz Kuvvetlerinin de uluslararası sulara inmesiyle tam bir kriz oluştu ve Mehmetçik Kardak'a Türk bayrağını dikti.

Kremlin duyurdu: Rusya'nın artık Avrupa ile eski ilişkileri olmayacak Kremlin duyurdu: Rusya'nın artık Avrupa ile eski ilişkileri olmayacak Haberi Görüntüle

"GÖREVE HAZIRIZ"

O anları anlatan SAT komandosu emekli astsubay Hakan Çalışkan, "Göreve hazırız. Kardak olur, başka bir yer olur yeniden çıkmak isterim." demişti. 

İşte emekli astsubay Hakan Çalışkan'ın 2017 yılında verdiği röportaj;

"Toplanma emri 29 Ocak 1996 gecesi verildi. Evimizden çıktık ve birliğimize ulaştık. Hazırlığımızı yaparak otobüslerle  Gümüşlük'e geldik. 30 Ocak gecesi  Kardak'a çıktık. Kış şartları ve deniz şartları iyi değildi, bu yüzden biraz zorluk çektik. Çok uzun süre kalmadık. Gece adaya çıkıp sabaha kadar orada pozisyon aldık. Adaya çıkıncaya kadar ve sonrasında bizi fark etmediler. Sabaha karşı  Kardak kayalıklarının  Türkiye tarafındaki kısmında bulunan Yunan askerleri bizi fark etti. Bizi gördükten sonra panik yaşayıp, bulundukları yerin diğer tarafına kaçtılar. Sonrasında diplomasi trafiğinin ardından adadan ayrıldık."

Habere Tepki Ver

4

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Loading